17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrecizări privind plata impozitului pe profit anual

Precizări privind plata impozitului pe profit anual

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt reaminteşte contribuabililor, plătitori de impozit pe profit, că, potrivit Codului fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2013, au avut posibilitatea optării pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial, contribuabilii, alţii decât:
– societăţile comerciale bancare – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor-persoane juridice străine;
organizaţiile nonprofit;
– contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură;
– persoanele juridice străine şi persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activitate în România într-o asociere cu sau fără personalitate juridică;
– persoanele juridice străine care realizează venituri din/sau în legătură cu proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română;
– persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate din asocieri fără personalitate juridică .
Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.
Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit se comunică organelor fiscale teritoriale competente până la 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicită aplicarea sistemului şi este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi, prin depunerea formularului 012 „Notificare privind sistemul anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”.
Nu pot opta pentru sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial, contribuabilii care în anul precedent se aflau în una din următoarele situaţii:
– nou-înfiinţaţi;
– înregistrează pierdere fiscală la sfârşitul anului fiscal precedent;
-s-au aflat în inactivitate temporară sau au declarat pe propria răspundere că nu desfăşoară activităţi la sediul social/sediile secundare, situaţii înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerţului sau în registrul ţinut de instanţele judecătoreşti competente, după caz;
– au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în anul pentru care se datorează impozitul pe profit aplică sistemul de declarare şi plată trimestrial.
Nu sunt consideraţi contribuabili nou-înfiinţaţi cei care se înregistrează ca efect al unor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii.
În cazul în care, contribuabilii au optat pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial şi, ulterior au constatat că se încadrează în una dintre situaţiile menţionate mai sus, pot solicita îndreptarea erorii materiale, prin depunerea la organul fiscal competent a unei cereri, însoţită de dovada încadrării în una din situaţiile prevăzute de lege.
Pe baza cererii şi a documentelor anexate, organul fiscal va întocmi un referat prin care va propune îndreptarea erorii materiale, potrivit prevederilor art. 48 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Dacă din cererea contribuabililor şi din documentele anexate nu rezultă încadrarea în excepţiile de mai sus, organul fiscal va întocmi un referat prin care va propune respingerea solicitării de îndreptare a erorii materiale.
Contribuabilul va fi înştiinţat cu privire la modul de soluţionare a cererii de îndreptare a erorii materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS