10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele vor plăti penalităţi mari

Firmele vor plăti penalităţi mari

Cine nu-şi plăteşte dările la stat la termenele stabilite de lege va achita, de la 1 iulie, pe lângă o dobândă de 0,04% pe zi, şi o penalitate de 0,02% pe zi. Pe un an întreg, statul percepe accesorii (penalităţi plus dobânzi) de 21,9%.

Guvernul a schimbat cuantumul penalităţilor pe care le percepe firmelor ce întârzie plata sumelor din impozite, taxe şi contribuţii ce trebuie achitate bugetului de stat. Printr-o ordonanţă de urgenţă care a modificat Codul de Procedură Fiscală, începând cu data de 1 iulie a acestui an, firmele vor plăti o penalitate de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, ceea ce ar fi echivalentul unei penalităţi de 7,3%, calculată la nivelul unui an întreg. Astfel, societăţile care au datorii la stat vor achita, cumulat, atât 0,04% pe fiecare zi de întârziere (procent care reprezintă dobânda de întârziere), cât şi o penalitate de 0,02%, care se aplică tot pe fiecare zi de întârziere. Aceasta din urmă înlocuieşte sistemul de penalităţi care era până acum. Şi anume, firmele plăteau la stat dobânda de 0,04%, dar dacă întârziau mai mult de 30 de zile plata dărilor către stat li se calcula şi o dobândă de 5% asupra sumei de plată, dobândă care ajungea până la 15%, în cazul în care restanţele depăşeau 90 de zile.
Noile prevederi din Codul de Procedură Fiscală arată că penalităţile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. „Din 26 iulie se percep penalităţi de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, pentru obligaţiile fiscale scadente la 25 iulie“, a arătat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu.

Un sfert dintre firmele doljene plătesc cu întârziere dările la Fisc

Potrivit directorului adjunct al DGFP Dolj, aproximativ 25% din firmele active din judeţ plătesc la stat cu întârziere impozitele şi taxele aferente. „În Dolj există în jur de 16.000 de firme active, din care aproximativ 25% plătesc cu întârziere. Dar unii contribuabili au doar câteva zile de întârziere, după care plătesc sumele aferente, pe când alţii au luni întregi de întârziere, iar lor li se calculează şi accesorii mai mari”, a explicat Antonescu. Din moment ce aproximativ 4.000 de firme din judeţ (adică un sfert dintre cele active) au întârzieri la plata impozitelor către stat, înseamnă că acestora li se vor calcula penalităţi de 0,02% pe fiecare zi de întârziere. Până la 1 iulie, firmele care întârzie între 1 şi 30 de zile de la data scadentă a impozitelor şi contribuţiilor nu plătesc penalităţi, ci doar dobânda de 0,04% pe zi. De la data de 1 iulie, aceste firme vor achita şi dobânzile de 0,04% pe zi, dar şi penalităţile de 0,02% pe fiecare zi de întârziere.

Dobânda la stat, uriaşă pe lângă dobânda bancară

Pe ansamblu, măsura reducerii penalităţilor este una bună, pentru că datornicii ajungeau să achite 15% la suma restantă, astfel că reveneau accesorii uriaşe de plată la stat, uneori mai mari decât debitul propriu-zis. Doar că aceia care întârziau 30 de zile nu plăteau penalităţi, ci doar dobânda, iar acum vor fi obligaţi să achite ambele. Din iulie încolo, o firmă care întârzie mai mult timp plata datoriilor către Fisc ajunge să plătească la stat dobânzi de 14,6% pe an (0,04%*365 de zile) şi penalităţi de 7,3% pe an, în total 21,9%. Procentul este mult mai mare decât orice dobândă bancară pentru credit. „Firmele vor proceda ca în anii anteriori, adică vor contracta credite de la bănci ca să îşi achite obligaţiile la stat, pentru că din dobânda la stat cumulată cu penalitatea rezultă un procent mare pe an“, a explicat Mihai Antonescu. Băncile au credite cu dobânzi de maximum 12% (la lei) pentru persoanele juridice. O dobândă la bancă este de preferat unei datorii la Fisc, dacă firma respectivă se încadrează în condiţiile băncii pentru a mai primi vreun împrumut.

Ce penalităţi se percep până la 1 iulie

Nivelul penalităţii de întârziere se calculează în funcţie de perioada de întârziere, după cum urmează:
– dacă achitarea datoriilor se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;
– dacă stingerea se realizează în intervalul dintre a 31-a şi a 90-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;
– dacă datoriile depăşesc 90 de zile, după a 91-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS