10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinistrul Niţă a discutat cu sindicatele şi administraţia CEO

Ministrul Niţă a discutat cu sindicatele şi administraţia CEO

Ministrul energiei, Constantin Niță, a venit la Târgu Jiu pentru a analiza situația economică a Complexului Energetic Oltenia și a rezolva problema dialogului dintre sindicate și conducerea CEO.

Venirea la Târgu Jiu a ministrului Constantin Niță a avut ca primă urmare înființarea unei comisii paritare care va analiza toate problemele ridicate de sindicate. După ce această comisie va avea rezultate, atât Condescu, cât și Ciurel vor merge la București. „Discuţiile au fost într-un spirit constructiv. Am analizat situaţia economică a Complexului Energetic Oltenia. Sigur că sunt unele probleme pe care le vom rezolva în viitor. Ne-am înţeles ca din partea Directoratului şi din partea sindicatelor să facem o comisie paritară care să analizeze toate problemele ridicate de sindicate, urmând ca în câteva zile această comisie să ne dea un rezultat. Cu acest rezultat, domnul preşedinte Condescu şi directorul general vor veni la Bucureşti şi vom vedea ce este de făcut. Rămân în vigoare măsurile dispuse de administraţie până când rezultatul comisiei va fi clar şi va fi supus spre aprobare Consiliului de Supraveghere. Nu se poate vorbi de falimentul CEO. Măsurile care se vor lua nu vor conduce societatea spre faliment. Activitatea este, în prezent, satisfăcătoare. Complexul este pe profit, dar nu este un profit pe care ni l-am fi dorit. Complexul produce, dar nu produce la parametri normali. La minimul necesar produce. El va funcţiona în cadrul pieţei şi producţia va fi vândută pe piaţă. Acum merge cu şase grupuri. Eu le reproşez sindicatelor şi administraţiei că nu se întâlnesc mai des. Ştiu că se încearcă o reaşezare a salariilor. Există un contract colectiv de muncă şi va fi analizat dacă a fost sau nu respectat de ambele părţi. Dacă nu se înţeleg, ne întâlnim până ne înţelegem. Măsurile luate de administraţie şi sindicate sunt corecte. Rămâne să vedem care e cea mai eficientă. Eu cred că domnul preşedinte Condescu va fi de acord să încetăm cu grevele“, a declarat ministrul Constantin Niţă.

Lege pentru reglementarea pieţei de energie

Ministrul Niță a anunțat la Târgu Jiu că este în discuție o lege privind reglementarea pieței de energie, lege care va rezolva o parte din problemele sistemului. „Este o Directivă a UE care prevede ca în Sistemul Energetic Naţional să preia cu prioritate energia verde. Din păcate! Există la guvern un proiect pentru modificare Legii nr. 220 şi care în viitoarea şedinţă de guvern se va lua în analiză. O parte din numărul de certificate vor fi puse într-un coş, la ANRE, pentru o perioadă de trei ani şi jumătate. Până atunci, vom vedea cum se reaşază sistemul… Este un proiect pe care îl avem în vedere pentru unificarea CEO cu Hidroelectrica şi sperăm ca de la 1 iulie Hidroelectrica să iasă din insolvenţă. Acum este pe profit. În relaţia cu FMI-ul eu nu am fost cu capul plecat. La CEO sunt premisele să vindem pe piaţă, în octombrie-noiembrie, 15% din acţiuni. La CEO nu vor fi disponibilizări anul acesta“, a mai spus ministrul energiei.

Condescu aşteaptă rezultatele discuţiilor din Comisie

Marin Condescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), a declarat că speră ca la întâlnirea de la București să fie găsite soluțiile potrivite. Condescu s-a arătat mulțumit de vizita ministrului Niță. „Timp de trei zile va lucra această comisie. Luni ne vom prezenta la Bucureşti. Credem că vom alege soluţiile cele mai potrivite. E bine că ne-am aşezat la masă să discutăm. Cine va încălca din nou regulile, va răspunde. Soluţia propusă de sindicat este aceea prin care societatea câştigă cu 20% mai mult, adică cu 10% mai mult decât soluţia propusă de administraţie, iar salariaţii pierd doar la jumătate din ce a propus administraţia. Nu mai pierd la vechime şi la concediul de odihnă. Concluzia este favorabilă după negocieri. Sperăm ca în două zile să ajungem la o concluzie. S-a hotărât ca din comisia de negociere să nu fac parte nici eu, nici domnul Ciurel, dar hotărârile comisiei să fie obligatorii. Eu nu ştiu dacă Ciurel este sau nu un bun manager. Nu sunt eu în măsură să îi apreciez activitatea. Noi am făcut o serie de propuneri pentru reducerea de cheltuieli. Am propus ca să nu mai finanţeze CEO Clubul Pandurii. Oricum, ceea ce primeam de la acţionari reprezenta doar 31% din totalul bugetului. Noi ne descurcăm şi fără bani de la CEO. Dacă instanţa va hotărî că avem să le returnăm acei bani despre care s-a tot vorbit, ne vom supune. Am mai propus ca administraţia să vândă actualul sediu pe care l-a cumpărat de la Distrigaz şi să se mute în sediul Diviziei Miniere, iar Divizia Minieră să fie transferată în teritoriu. O altă propunere vizează plafonarea salariilor pentru directori la suma de 8.000 de lei“, a menţionat Marin Condescu, preşedintele FNME.

Ciurel e de acord cu propunerea lui Condescu

Ultimul ieşit de la negocieri a fost Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia. Acesta a declarat că unitatea pe care o conduce funcţiona ieri cu şase grupuri energetice, după ce foarte multă vreme nu s-a mai reuşit acest lucru. „Sunt mulţumit de modul în care au decurs discuţiile. În primul rând, este o zi deosebită întrucât CEO funcţionează cu şase grupuri energetice şi de mult nu s-a mai întâmplat acest lucru. Măsurile privind programul de lucru rămân în vigoare şi vedem cum vom recupera în perioada de vârf a producţiei cele patru zile libere din iunie. În ceea ce priveşte propunerea să nu mai finanţeze CEO Clubul Pandurii, dacă ea este de bună credinţă, atunci noi suntem de acord“, a precizat directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS