8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞapte miliarde de euro pentru dezvoltare rurală

Şapte miliarde de euro pentru dezvoltare rurală

Directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, spune că în viitorul exerciţiu financiar 2014-2020 România are la dispoziţie peste şapte miliarde de euro fonduri europene pentru Strategia Naţională de Dezvoltare Rurală.
„Avem la dispoziţie pentru investiţii 7,1 miliarde de euro în programul viitor, la care se adaugă cofinanţarea naţională 20 la sută, încă 1,4 miliarde de euro. Ne-am gândit să nu ne mai ducem spre 28 de măsuri, cum am avut în precedentul program 2007-2013. Asta ar înseamna o fragmentare ineficientă a sumelor care ne sunt puse la dispoziţie şi ne-am gândit la şapte măsuri unde să direcţionăm aceşti bani. În momentul de faţă ne gândim să acordăm sume importante pentru Măsura 3.22 – Dezvoltarea satului românesc, pentru Măsura 1.21 – Dezvoltarea exploataţiilor agricole, pentru Măsura 1.23 – Procesarea produselor agricole, pentru Măsura 1.12 – Instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii, Măsura 3.13 – Încurajarea activităţilor turistice, Măsura 3.12 – Înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural şi, nu în ultimul rând, ne vom axa atenţia foarte serios spre înfiinţarea şi consolidarea grupurilor de acţiune locală“, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, directorul adjunct al APDRP.
Nicolae Popa a menţionat că aceste aspecte nu au fost discutate deocamdată cu reprezentanţii Uniunii Europene şi că negocierile vor începe în toamna acestui an.
„Primele discuţii le începem probabil după septembrie, cu Uniunea Europeană. Vrem să continue negocierile şi în 2014, şi noi sperăm ca în septembrie 2014 să putem implementa primele măsuri de finanţare din programul 2014-2020“, a precizat Popa.
El a afirmat că ar putea exista şi subprograme care să încurajeze anumite zone, dând ca exemplu zona montană, dar şi unele zone destinate viticulturii, legumiculturii sau pentru creşterea vacilor de carne.
Nicolae Popa a mai spus că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit îşi doreşte să fie simplificate procedurile, dar şi ca atitudinea reprezentanţilor APDRP să fie schimbată radical, să nu mai fie refractari şi să aibă o mai mare deschidere către beneficiari.
„Dorim simplificarea procedurilor, a documentaţiilor proiectelor care trebuie depuse. Ne dorim la fiecare oficiu judeţean să înfiinţăm un fel de birouri unice unde să dinamizăm procedura de autorizare. Vine fiecare reprezentant al instituţiei pentru a termina în câteva zile cu autorizaţiile şi să nu mai aştepte o lună, două sau chiar trei. Vrem să ne schimbăm comportamentul. Am cerut tuturor colegilor mei din teritoriu să-şi schimbe radical atitudinea, să nu mai fie refractari, să nu mai fie impulsivi, să considere beneficiarul un fel de prieten, un fel de colaborator, un fel de partener în această operaţiune complexă a accesării de fonduri europene, pentru că obiectivul este comun: să accesăm cât mai mulţi şi, dacă se poate, toţi banii veniţi de la Uniunea Europeană“, a explicat Nicolae Popa.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS