3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAGROTEX - tehnologie modernă, pentru agricultori tot mai săraci

AGROTEX – tehnologie modernă, pentru agricultori tot mai săraci

http:http://www.youtube.com/watch?v=hRLAxu1UUe0

25 de firme expun produsele destinate agriculturii la Târgul AGROTEX organizat la Casa Ştiinţei de către Camera de Comerţ şi Industrie Dolj.

Târgul AGROTEX şi-a deschis, ieri, porţile publicului larg, la Casa Ştiinţei şi Tehnicii din Craiova şi se va închide duminică, 12 mai. Organizat de 21 de ani de Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, târgul reuneşte, în fiecare an, producători şi distribuitori de utilaje agricole pentru marii fermieri, dar şi pentru gospodăriile particulare, seminţe pentru agricultură şi furaje pentru animale, alte produse şi servicii necesare agricultorilor, inclusiv servicii financiare destinate fermierilor. Anul acesta, în ciuda crizei economice care şi-a pus amprenta şi asupra acestui domeniu de activitate se prezintă la târg 25 de firme din diverse colţuri ale ţării. Vizitatorii pot vedea la această ediţie a târgului printre ultimele noutăţi în materie de tehnologie pentru agricultură. În pavilionul exterior al Casei Ştiinţei pot fi văzute noile tractoare de 81 de cai-putere fabricate la MAT Craiova, moara de cereale şi de furaje pentru animale, produse la Tehnofavorit SA din Bonţida (judeţul Cluj), utilajele agricole fabricate de Mecanica Ceahlău şi aduse la târg de către un distribuitor din zonă, motosapele produse de Ruris din Craiova etc. În spaţiile interioare ale clădirii, vizitatorii pot întâlni furnizorii de servicii financiare pentru agricultură, în special bănci, dar şi dealeri de utilaje, drujbe, motopompe, comercianţi de seminţe pentru agricultură, de furaje pentru animale şi chiar cei care vând pui de o zi şi boboci de gâscă, vinuri, miere de albine şi altele.

Producătorii cer subvenţii pentru agricultori

Expozanţii care vin în mod tradiţional la AGROTEX resimt în ultimii ani o scădere a pieţei în acest domeniu de activitate. În plus, subvenţionarea serioasă a agriculturii, spun ei, ar încuraja şi producătorii autohtoni. „Noi venim de 21 de ani la acest târg şi este bine că se organizează. Dar în ultimii ani se observă o scădere a pieţei“, a spus Nelu Marciu, şeful Centrului de Vânzări al MAT SA Craiova. El a mai spus că „piaţa tractoarelor este la 30% faţă de cum era în urmă cu şapte-opt ani. Neimplicarea politicului în subvenţionarea agriculturii a făcut ca majoritatea producătorilor din domeniu să fie în stadiul de supravieţuire“. Marciu a mai explicat că, după participarea la AGROTEX, în fiecare an se observă o impulsionare a vânzărilor. În prezent, reprezentantul producătorului craiovean susţine că majoritatea tractoarelor care se vând sunt achiziţionate de agricultorii care au firme şi accesează fonduri europene şi foarte rar se găsesc cumpărători din rândul persoanelor fizice.
Dumitru Pop a venit cu tirul plin de utilaje şi mori de furaje monofazice şi trifazice tocmai de la Cluj, din localitatea Bonţida, de unde există firma producătoare Tehnofavorit. „Noi participăm la toate târgurile de pe teritoriul României pentru că vrem să ne facem cunoscuţi. Şi vrem să ne facem şi aici cunoscuţi“, a spus Dumitru Pop.
Vizitatorii pot participa la târg între orele 10.00 – 18.00, intrarea fiind liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS