8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariul minim, la putere maximă

Salariul minim, la putere maximă

În Dolj, există în jur de 40.000 de salariaţi care au, în acte, salariul minim pe economie. Numărul de angajaţi în tot judeţul este similar cu cel din 2012. Anul acesta, cel mai mic salariu reglementat ajunge la 800 de lei pe lună.

În Dolj, există 135.000 de salariaţi cu contracte individuale de muncă „dacă facem o analiză a datelor introduse în aplicaţia REVISAL de către operatorii economici existenţi la nivelul judeţului. Asta în condiţiile în care numărul contractelor de muncă este mai mare, undeva la 147.000 de contracte. Mai sunt societăţi comerciale care au sediul pe raza altor judeţe, iar lucrătorii îşi desfăşoară activitatea în Dolj. Estimăm că mai avem 20.000 de salariaţi care lucrează la societăţi al căror sediu juridic se află pe raza altor judeţe. Totodată, mai sunt şi în jur de 5.000 de zilieri, dar aici există o mare fluctuaţie, în funcţie de lucrări, de anotimp. Cei mai mulţi zilieri lucrează în agricultură“, a declarat inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora. Invitat la emisiunea „Economia Sudului“ de la Radio Sud şi întrebat care este numărul salariaţilor plătiţi cu salariul minim stabilit de lege, inspectorul-şef adjunct al ITM Dolj a precizat: „Din păcate, asta constatăm noi, procentul celor plătiţi cu salariul minim pe economie este destul de mare. Undeva la 20-30% din salariaţi sunt plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, dar pot să spun că şi aici sunt fluctuaţii. Sunt perioade în care numărul de salariaţi plătiţi cu salariul minim pe economie scade undeva la 10-20% din numărul total de salariaţi“. Un calcul matematic ne arată că din cei 135.000 de salariaţi din mediul privat doljean, circa 40.000 de oameni sunt angajaţi în acte cu salariul minim pe economie. Aceştia trebuie să semneze acte adiţionale la contractul individual de muncă ori de câte ori se majorează salariul prin lege. Anul acesta, există două majorări: una în februarie, până la 750 de lei pe lună, şi alta în iulie, când salariul minim obligatoriu devine 800 de lei pe lună. Dacă pentru angajaţi aceste majorări înseamnă un ban în plus, pentru angajatori măsura este o povară fiscală în plus, pentru că cresc şi contribuţiile plătite de stat.
Pe ansamblu, numărul de salariaţi nu este mai mare decât în 2012, doar numărul de contracte de muncă a crescut.

Unde activează cei mai prost plătiţi doljeni

Domeniile de activitate în care există angajaţi cu minimul prevăzut de lege (în acte există această sumă) cuprind comerţul şi prestările de servicii, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane. Potrivit ITM Dolj, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din firmele care lucrează în sistem lohn (atât în confecţii, cât şi în industria pielăriei), în comerţ, la firmele de pază, în construcţii, în agricultură şi silvicultură. Angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim şi în unităţile de prestări servicii, cum ar fi cele de alimentaţie publică (baruri şi restaurante), spălătorii, service-uri şi vulcanizări.
În perioada de primăvară-toamnă, când activitatea economică este intensă în aceste domenii, creşte şi numărul angajaţilor plătiţi la limita minimă cerută de lege.
La polul opus, domeniile unde nu există angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie sunt: în firmele specializate în IT, în sectorul financiar-bancar, în societăţile în care majoritatea angajaţilor au studii superioare, dar şi în unităţile de producţie (din industrie) bine organizate. Chiar şi anumite firme de construcţii oferă salarii peste medie angajaţilor, la fel şi unele industrii/domenii unde este nevoie de anumiţi specialişti.
De la 1 februarie 2013, salariul minim pe economie a crescut la 750 de lei pe lună, iar de la 1 iulie va creşte din nou, la 800 de lei pe lună, astfel că toţi cei plătiţi cu salariul minim trebuie să semneze acte adiţionale la contractul individual de muncă, prin care să le fie operate majorările salariale impuse de lege.

Oamenii reclamă angajatorii la ITM pentru neplata salariilor

Inspectorul-şef adjunct al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că cele mai multe sesizări primite pe adresa instituţiei se referă la neplata salariilor de către angajatori la termenul convenit de părţi. „În circa 50-60% dintre reclamaţiile primite, salariaţii reclamă neplata drepturilor salariale la data stabilită prin contractul individual de muncă şi munca fără forme legale. Mai sunt reclamate aspecte legate de munca suplimentară prestată de angajat şi neplata orelor suplimentare, precum şi munca de noapte, dar pentru care angajaţii nu primesc bani. Mai sunt sesizate şi abuzuri fizice asupra angajaţilor“, a mai declarat Cătălin Mohora.

Informaţii de la alte instituţii privind munca „la negru“

Anul trecut, la 274 din cei peste 2.200 de agenţi economici verificaţi au fost descoperite persoane care lucrau „la negru“. Ceea ce înseamnă că la 13% dintre firmele controlate s-au descoperit muncitori fără contract. Cu toate acestea, numărul persoanelor care lucrează fără forme legale este mai mic decât în alţi ani. Inspectorul-şef adjunct al ITM Dolj consideră că fenomenul în scădere se datorează înăspririi legislaţiei în vigoare, intensificării controalelor, dar şi faptului că „economia începe să se însănătoşească din punct de vedere al muncii la negru“. O firmă care foloseşte ilegal forţă de muncă poate fi amendată cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Instituţia află despre munca ilegală în urma colaborării cu alte instituţii. ITM îşi ia datele statistice despre firme de la alte instituţii publice din Dolj (de la Finanţe, de la Casa de Asigurări de Sănătate), precum şi alte date „cu caracter informativ de la jandarmerie şi chiar de la poliţie“.

ITM Dolj ia în calcul şi sesizările anonime

„Toate sesizările, inclusiv cele anonime şi telefoanele anonime, se verifică de ITM. Avem un registru special în care se notează elementele importante semnalate, iar o echipă pleacă imediat să verifice dacă se adevereşte ceea ce s-a reclamat. De cele mai multe ori s-au adeverit“, a spus Mohora. Cei care doresc să reclame situaţii ilegale de la locul de muncă pot să sune la numărul de telefon al ITM Dolj, 0251406710, între orele 8.00 şi 16.30.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS