6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReguli noi pentru deducerea TVA pe baza bonului fiscal

Reguli noi pentru deducerea TVA pe baza bonului fiscal

Firmele care fac achiziţii pe bază de bon fiscal, inclusiv achiziţii de combustibili, trebuie să aibă trecut pe document codul valid de TVA. În cazul în care comercianţii nu pot trece codul cumpărătorului pe bonul fiscal, sunt obligaţi să emită factură şi s-o ataşeze bonului.


Începând cu 14 martie 2013, prin intrarea în vigoare a HG nr. 84/2013, pentru orice achiziţii de bunuri şi servicii, TVA poate fi dedusă de beneficiar pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile OUG nr. 28/1999. Condiţia pentru care se poate deduce astfel TVA este ca valoare individuală, inclusiv TVA, să nu fie mai mare de 100 euro, dacă furnizorul sau prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, postat pe site-ul instituţiei. Noile prevederi sunt aplicabile, mai ales pentru livrarea de carburanţi auto pe bază de bonuri fiscale. În cazul în care casele de marcat nu le permit comercianţilor sau prestatorilor de servicii să treacă pe bonul înmânat cumpărătorului codul acestuia de TVA (care este acelaşi cu codul unic de înregistrare al firmei), comercianţii trebuie să taie factură şi chitanţă.

S-a scos obligaţia ştampilării bonurilor de combustibil

Potrivit comunicatului Ministerului de Finanţe, tot de pe 14 martie şi-au încetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburanţii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, emise conform OUG nr. 28/1999, în condiţiile în care acestea erau ştampilate şi aveau înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului.
„Prevederea din HG nr. 84/2013 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal se aplică doar plătitorilor de TVA şi se aplică pentru toate achiziţiile de până la 100 de euro. La bonurile de benzină sau motorină de peste 100 de euro, benzinăria trebuie să îi emită clientului factură şi să ataşeze şi bonul fiscal. Nu se mai acceptă ştampilarea bonurilor fiscale de către beneficiar şi trecerea numărului maşinii pe bon“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu.

Ce spun firmele specializate în service la casele de marcat

Nicolae Popescu, de la SC Iiruc Service Craiova (firma autorizată pentru instalarea caselor de marcat fiscale), a declarat pentru GdS că noua modificare nu presupune ca toţi comercianţii să introducă softuri noi la casele de marcat, ci poate fi testat codul de TVA al cumpărătorului doar printr-o altă tastare, puţin diferită de o vânzare obişnuită. Nicolae Popescu a mai precizat că pot exista şi case de marcat mai vechi care nu permit să se tasteze codul de TVA al beneficiarului. În cazul acestora poate fi introdus alt soft sau poate fi schimbată casa de marcat, deşi nu este obligatoriu acest lucru. Comerciantul care nu poate tasta codul de TVA al beneficiarului pur şi simplu emite factură. Fiscul confirmă acest lucru. „În cazul în care nu a fost adaptat softul casei de marcat, atunci comerciantul procedează la fel ca şi până acum, adică emite factură fiscală simplificată, la care ataşează bonul fiscal. Dacă există probleme tehnice, firmele trebuie să ia legătura cu furnizorii autorizaţi de case de marcat electronice fiscale“, a declarat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.
Firmele autorizate să ofere service şi mentenanţă pentru casele de marcat sunt obligate să le ofere clienţilor lor detalii despre utilizarea casei de marcat, mai ales atunci când intervin schimbări de măsuri legislative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS