6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOrdonatorii de credite cu restanţe, opriţi de la angajamente

Ordonatorii de credite cu restanţe, opriţi de la angajamente

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, o lege potrivit căreia ordonatorii de credite vor putea face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent, anunţă Mediafax.
Ordonanţa de urgenţă 47/2012 potrivit căreia ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor să asigure achitarea plăţilor restante a fost adoptată, astăzi, cu cu 225 voturi „pentru“, 53 „împotrivă“ şi 3 abţineri de către Camera Deputaţilor.
Potrivit Ordonanţei, ordonatorii de credite vor putea face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent, cu excepţia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanţare a proiectelor derulate prin programe naţionale.
Se pot încheia noi angajamente legale pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile, se arată în actul normativ.
Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în luna anterioară, cu excepţia impozitului pe veniturile din pensii, se va aloca lunar, până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de 20% din sumă se repartizează, prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, se mai prevede în act.
Un articol introdus de Comisia de buget prevede că în termen de 30 de zile calendaristice de la aprobarea bugetelor, precum şi de la aprobarea rectificărilor bugetare, ordonatorii de credite au obligaţia de a notifica prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor cu care au incheiate contracte, valoarea maximă în limita căreia se pot executa lucrări, presta servicii şi livra bunuri, valoare calculată ca diferenţă dintre creditele bugetare şi sumele aferente plăţilor restante.
Ordonatorii de credite au obligaţia de a întocmi şi de a actualiza, după caz, împreună cu prestatorii, executanţii şi furnizorii, graficele de execuţie/livrare, atât fizice, cât şi valorice, anexe la contracte, aferente anului bugetar, în funcţie de valoarea maximă calculată.
De asemenea, se interzice ordonatorilor de credite recepţionarea de servicii, lucrări şi produse peste valoarea maximă calculată şi notificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS