10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAberaţiile Codului Fiscal

Aberaţiile Codului Fiscal

GdS vă arată cum au ajuns să fie impozitaţi bătrânii cu venituri mici, din cauza unei exprimări nefericite a celei mai importante legi fiscale din România. Concret, pensionarii cu pensii sub 740 de lei pe lună – deci cei scutiţi, în mod normal, de la plata contribuţiilor – ajung să dea la stat 5,5% din orice alt venit încasat, cum ar fi dividende şi dobânzi la depozite.

Un pensionar craiovean a mers la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj să-şi coasigure soţia, rămasă fără nici un venit. Bărbatul, a cărui pensie este modestă, a rămas şocat când de la CAS i s-a spus că mai are de plată o sumă de bani către stat, reprezentând contribuţia la sănătate (CASS), în procent de 5,5% aplicat la venitul obţinut din dividendele încasate în cursul anului trecut. Bătrânul are un cupon de acţiuni de la „marea privatizare“, la fel ca milioane de „cuponari“ din România, iar dividendele obţinute pe anul trecut la un cupon oarecare erau de câteva zeci de lei pe an sau undeva în jurul a 100-130 de lei, la care au dreptul toţi acţionarii (cum ar fi la SIF, de exemplu). La o astfel de sumă, statul îi ia bătrânului şase-şapte lei, drept contribuţie la sănătate, deşi dividendul se încasează doar o dată pe an. La un alt venit de 300 de lei, de exemplu dintr-o dobândă bancară la un depozit, contribuţia la sănătate ar fi de 16,5 lei.

Mii de persoane se află în situaţia de a plăti 5,5% la stat

Deşi legea îi exclude de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate pe aceia care au pensia sub 740 de lei, un articol din Codul Fiscal modificat anul trecut prevede că aceia care iau fie şi o brumă de bani pe lună, la orice alt venit realizat plătesc 5,5%. Aceeaşi situaţie se aplică şi celor care au doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală.  „Persoanele care realizează numai venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi pensionarii cu venituri sub 740 de lei datorează CASS de 5,5% pentru alte categorii de venituri, cum ar fi vânzări de acţiuni, dobânzi bancare, venituri din dividende, chirii, premii şi jocuri de noroc“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. În Dolj, există mii de pensionari care au o pensie sub 740 de lei pe lună. Dintre aceştia, Fiscul estimează că în jur de 300-400 ar avea şi alte venituri, fie şi cele modice despre care vorbim: dividende şi închirieri de locuinţe.

Închiriezi o cameră, plăteşti la Sănătate

În cazul în care un biet pensionar, care are 350-400 de lei pe lună, decide să închirieze o parte din locuinţă pentru a putea face faţă cheltuielilor, atunci trebuie să cotizeze la asigurările sociale de sănătate. „Dacă un pensionar are sub 740 de lei pe lună şi închiriază unui student o cameră din locuinţa sa, atunci pentru acel venit plăteşte un procent 5,5% aplicat asupra venitului din chirie“, a explicat directorul Mihai Antonescu.
De menţionat că persoanele care sunt salariate nu sunt obligate să plătească 5,5% la veniturile din dividende, vânzări de acţiuni, chirii. Dacă unii oameni nu au salariu şi obţin doar venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), dobânzi bancare şi altele dintre cele enumerate mai sus, atunci, prin Legea fiscală, sunt obligaţi să plătească la aceste venituri contribuţia la Sănătate.

Când se plăteşte contribuţia

Până la 1 iulie 2012, contribuţia la sănătate prezentată mai sus era reţinută de Casa de Asigurări de Sănătate. Din iulie 2012 încoace, Fiscul stabileşte cât are de plată fiecare contribuabil din asemenea venituri, pe baza declaraţiei 205 depuse de contribuabili. „Din Declaraţia 205 putem afla cine a încasat dividende, cine a vândut acţiuni, cine încasează dobânzi de la bancă, iar pentru pensionari ne vine Declaraţia 205 de la Casa de Pensii. După încheierea anului fiscal, organul fiscal, pe baza declaraţiilor depuse de contribuabil, stabileşte cât are de plată fiecare şi tot Fiscul emite decizia de impunere“, a explicat reprezentantul Finanţelor doljene. Astfel, pensionarii care au pensii sub 740 de lei, dar au un contract de chirie încheiat, care iau dividende, dobânzi bancare sau care îşi vând cupoanele de acţiuni deţinute şi depun Declaraţia 205 trebuie să se aştepte ca Fiscul să le trimită decizia de impunere la domiciliu. De la primirea deciziei de impunere şi până când persoana vizată să facă plata efectivă a contribuţiei la sănătate pot trece maximum 60 de zile.

Legea care reglementează contribuţia percepută săracilor

Legea de căpătâi a fiscalităţii din România este Codul Fiscal, care reglementează chestiunile legate de plata a 5,5% de către cei cu venituri modeste, printre alţii. Codul Fiscal a fost modificat prin OG 125/2012 şi prin OG 8/2013 (care a intrat în vigoare la 1 februarie 2013). Cei interesaţi de plata aberantă a contribuţiei la sănătate de către pensionari şi alte categorii de contribuabili pot citi de la articolul 296 indice 27, la articolul 296 indice 31.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS