14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentura ocolitoare a Bechetului a intrat în linie dreaptă

Centura ocolitoare a Bechetului a intrat în linie dreaptă

Autorităţile din Bechet şi Oryahovo s-au întâlnit ieri, pentru a discuta despre proiectul dezvoltării transfrontaliere în următoarea etapă

Proiectul „Drum către Dunăre – Dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră Bechet – Oryahovo, premisă pentru atragerea unui grad mai ridicat de mobilitate între România şi Bulgaria“ a intrat în linie dreaptă. Oficialităţile din cele două localităţi s-au întâlnit ieri, la Bechet, pentru a pune la punct detaliile derulării proiectului, în perioada următoare. Proiectul, în valoare totală de 7,5 milioane de euro, este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 1.1 – Îmbunătăţirea facilităţilor de transport transfrontalier terestru şi fluvial. Cea mai mare parte a finanţării (6,3 milioane de euro) provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), restul fiind suportat de guvernul român (846.000 de euro), cel bulgar (130.000 de euro) şi autorităţile locale (190.000 de euro). Prin acest proiect, aplicanţii vor construi şi reabilita 7,4 km de drum în Bechet şi vor reabilita trei kilometri de drum în Oryahovo, pentru a uşura accesul transportatorilor la feribot. Centura ocolitoare a Bechetului va fi funcţională în maximum 30 de luni de la data contractării lucrărilor, adică cel mai probabil în 2015. La seminarul de ieri au fost prezenţi, printre alţii, primarul oraşului Oryahovo, Rosen Dobrev, dar şi reprezentanţi ai firmelor Domarcons SA, realizatorul studiului de fezabilitate pentru proiect, şi Spet Shipping SA – operatorul portuar de la Bechet. Participanţii au exprimat ideea colaborării româno-bulgare într-un nou proiect transfrontalier în trei etape, care se pot desfăşura simultan: construirea unui drum expres Craiova – Bechet (57 km) prin exteriorul localităţilor; realizarea unui pod rutier uşor peste fluviu; modernizarea drumului naţional Oryahovo – Vraţa. Transportatorii ar avea astfel legătură directă între centura ocolitoare de sud a Craiovei şi centura ocolitoare a oraşului Bechet. Prin modernizarea rutei Oryahovo – Vraţa, ar avea apoi acces la drumul european E 79 către Sofia.
În perioada următoare, autorităţile locale din Bechet şi Oryahovo vor scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor. „Nouă ni s-a aprobat deja finanţarea şi vom demara procedurile de licitaţie în cel mai scurt timp“, a precizat Gheorghe Ionele, primarul din Bechet. Acesta a primit asigurări din partea omologului său bulgar, Rosen Dobrev, că şi la Oryahovo se vor respecta termenele, în ciuda crizei politice prin care trec în această perioadă vecinii de la sud de Dunăre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS