7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn cititor GdS propune îmbunătăţirea fiscalităţii

Un cititor GdS propune îmbunătăţirea fiscalităţii

Pentru a evita dubla impozitare a microîntreprinderilor, un cititor le propune guvernanţilor să înlesnească viaţa unor astfel de companii mici, aşa încât să se evite dubla impozitare care a apărut în prezent

GdS a început să primească reacţii de la cititori, ca urmare a articolelor în care dezbăteam noutăţile fiscale impuse de OUG nr. 8/2013, care schimbă modalitatea de plată a impozitelor microîntreprinderilor. Mai exact, ordonanţa include în rândul microîntreprinderilor acele firme care au o cifră de afaceri de până la 65.000 de euro pe an (faţă de 100.000 de euro, cât era până acum) şi obligă ca aceste societăţi să plătească un impozit anual de 3% aplicat asupra veniturilor firmei, fără a ţine cont dacă entitatea economică are profit sau pierdere. „Am găsit pe net că sunteţi preocupaţi şi de tema IMM-urilor. OUG nr. 8/2013 poate fi îmbunătăţită, pentru a nu lovi în IMM-uri. Cred că dumneavoastră aţi putea găsi calea pentru a stimula o dezbatere şi poate chiar o completare a OUG nr. 8/2013“, a scris cititorul nostru, care deţine funcţia de director economic la o firmă privată. El a propus câteva soluţii legate de ajustarea bazei de impozitare, care să se ia în calcul atunci când se percepe impozitul de 3% asupra veniturilor microîntreprinderii: „Susţin că este necesar ca baza de impozitare să fie diminuată cu: valoarea salariilor plătite de firmă sau cel puțin valoarea plăților pentru impozit pe venit și contribuții sociale; cu valoarea veniturilor din dividende încasate (pentru că au fost deja impozitate la societatea care distribuie dividende)”. Motivaţia pentru firmă ar fi, în opinia cititorului nostru, dublă: pe de o parte, se elimină dubla impozitare a firmei, iar pe de altă parte, se încurajează menţinerea locurilor de muncă.

Pentru agricultori se propune reducerea poverii fiscale

În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din agricultură, mai exact impozitul ce se aplică la valoarea „normei de venit“, cititorul nostru propune: „Se impune acceptarea ca norma de venit să poată fi diminuată cu valoarea contribuţiilor sociale, în cazul în care ţăranul a optat să-şi plătească şi contribuţiile sociale (pensie, sănătate). De asemenea, legislaţia modificată în acest fel ar crea agricultorilor o motivaţie în plus pentru că „s-ar încuraja constituirea fondurilor pentru pensii şi asigurări de sănătate“, consideră directorul economic al unei companii private.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS