3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRAAN va închide o linie de producţie

RAAN va închide o linie de producţie

Iată că s-a produs inevitabilul şi la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, singura societate care rămăsese până acum în picioare şi nu trimisese acasă nici un angajat. După alegerile din decembrie, angajaţii Regiei au respirat uşuraţi că nimeni nu fusese trimis acasă şi credeau probabil că nu vor avea aceeaşi soartă ca alţi colegi din ţară. Numai că alesul lor, Rodin Traicu, nu a făcut nimic, iar acum angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare riscă să rămână fără locuri de muncă. Guvernul nu mai este interesat de apa grea produsă pe platforma ROMAG PROD, aşa că a ales calea cea mai uşoară – restructurările. Aproape 600 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare şi se pare că nu mai poate fi făcut nimic pentru a evita asta.
„Ni s-a comunicat ceva în legătură cu o eventuală posibilitate de restructurare la nivel de 600 de persoane, dar nu se ştie exact. Care sunt motivele? Nu se cunosc motivele!“, a precizat Virgil Bojneag, preşedintele Sindicatului TERMO 2008.
Se pare că în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, Gheorghe Dulcea, directorul general al RAAN, a declarat public că se pregăteşte închiderea combinatului în 2014. Motivul este lipsa de interes a guvernului actual pentru continuarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Dacă nu se realizează cele două obiective de investiţii, atunci statul român nu mai are nevoie de apă grea şi nici de funcţionarea combinatului chimic.
„Cum sunt incerte cele două investiţii, viitorul este sumbru, decizia ar fi crudă, adică ROMAG PROD ar trebui închis. Deocamdată, nu s-a luat nici o decizie în acest sens“, a spus Ion Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele BNS.
Promisiunile candidaţilor în campania electorală s-au dovedit a fi doar iluzii, iar închiderea liniei Romag ar însemna un dezastru social şi economic, deoarece familii întregi lucrează aici de o viaţă.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), cel mai mare angajator din Mehedinţi, a fost fondată în anul 1998 sub autoritatea Ministerului Economiei, în urma reorganizării Regiei Autonome de Electricitate (Renel), înfiinţată în anul 1990. Activitatea sa principală se concentrează pe producţia de apă grea (folosită în activitatea anumitor reactoare nucleare) şi de energie electrică şi termică prin cele două sucursale Romag Prod şi Romag Termo.
De-a lungul timpului, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a „reuşit“ să adune datorii istorice, pentru care în anul 2009 Ministerul Economiei a hotărât acordarea a 218 milioane de lei (adică 51,4 milioane euro) în vederea achitării acestora şi a obligaţiilor comerciale faţă de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Dar Regia a acumulat din nou sume exorbitante, care reprezintă datorii către toate societăţile cu care a încheiat contracte pentru diverse servicii.
Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS