17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul dă şah firmelor

Guvernul dă şah firmelor

Mărirea salariului minim de la 700 la 800 de lei ar presupune ca angajatul să primească în plus cu 71 de lei net, dar compania va fi nevoită să suporte un cost total cu angajatul mai mare cu 128 de lei decât până acum. GdS a efectuat o analiză a costurilor generate de creşterea salariului minim.

Bugetul pe 2013 este construit pe majorarea salariului minim pe economie, care se va realiza în două trepte. De la 1 februarie ar urma să crească de la 700 de lei, cât este în prezent, la 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie, salariul minim pe economie să ajungă la 800 de lei. Acest lucru înseamnă un plus de câteva zeci de lei în buzunarul angajaţilor plătiţi cu salariul minim, dar pentru firme, lucrurile nu sunt chiar „roz“. Entităţile economice care acordă salariul minim pe economie va trebui să crească fondul de salarii total, în condiţiile în care această majorare nu se face pe fondul unei activităţi economice intense sau a unei creşteri economice, a unei pieţe de desfacere extinse. Majorarea salariului minim este o obligaţie dată de noii guvernanţi, cunoscuţi pentru politici sociale excesive, care schimbă regulile „în timpul jocului“.

Povara fiscală a firmelor creşte cu 128 de lei pe angajat

GdS a efectuat o analiză comparativă la nivelul celor două salarii minime pe economie, şi anume, cel existent, de 700 de lei pe lună, respectiv cel ce va fi de anul acesta, de 800 de lei pe lună. Din calculele noastre reiese că un angajat care astăzi este plătit cu salariul minim pe economie primeşte net 530 de lei pe lună. Contribuţiile salariatului la stat totalizează 170 de lei, iar cele ale unităţii sunt de 202 lei pe lună pentru un singur angajat plătit cu minimul pe economie. Dar societatea care l-a angajat suportă din conturi o sumă totală de 902 lei cu un singur angajat plătit cu salariul minim (530 de lei net pentru angajat, plus contribuţiile angajatului, contribuţiile unităţii şi impozitul aferent). În cazul în care salariul minim creşte la 800 de lei pe lună, atunci salariatul va primi net fix 601 lei, contribuţiile lui vor fi de 199 de lei pe lună, iar contribuţiile unităţii urcă la 230 de lei pe lună. În total, societatea va cheltui cu un singur salariat exact 1.030 de lei pe lună, adică în plus faţă de situaţia actuală cu 128 de lei pe lună pentru fiecare angajat plătit cu salariul minim. Dacă firma are 50 de angajaţi plătiţi cu salariul minim, atunci efortul financiar în plus la fondul de salarii al companiei respective va fi cu 6.400 de lei pe lună mai mult decât până acum.

Statul beneficiază de pe urma firmelor

Decizia de a creşte brusc salariul minim pe economie în plin exerciţiu fiscal ar aduce mai mulţi bani bugetului de stat. Fiscul jubilează la auzul veştii majorării salariului minim, pe motiv că „din punct de vedere al fiscalităţii, vor creşte contribuţiile de plată către stat, dar şi impozitul pe venitul din salarii, pentru că va creşte baza de impozitare“, a explicat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu.

„Măsura este foarte gravă pentru mediul de afaceri“

Mediul de afaceri nu priveşte cu ochi buni modificarea salariului minim pe economie în timpul unui exerciţiu financiar. Întrebat de GdS despre majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei pe lună, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Cristian Dobre, a precizat: „Măsura aceasta este foarte gravă pentru mediul de afaceri. Este grav mesajul care se transmite către investitori, din cauză că se dă senzaţia că se iau deciziile de azi pe mâine. Vorbim de o lipsă de predictibilitate… Eu, dacă am un contract negociat cu partenerii de afaceri la anumite costuri, cum pot eu să majorez salariile, deci să-mi măresc costurile pe perioada acestui contract? Fie îmi diminuez profitul, fie intru pe pierdere“. Cristian Dobre este de părere că o decizie de creştere a salariului minim acum ar reprezenta altă formă de majorare a taxelor care intră în vistieria statului, în sensul că se iau bani de la companii, dar o parte din acei bani ajung în bugetul de stat. Reprezentantul CCI a adăugat că impactul creşterii salariului minim pe economie în industriile în care oamenii sunt plătiţi preponderent la nivelul salariului minim va fi devastator pentru companii.

Ce mai implică majorarea salariului minim

Pe lângă creşterea costurilor cu forţa de muncă angajată cu normă întreagă (opt ore pe zi), firmele va trebui să achite în plus la salariu şi celor angajaţi cu timp parţial de lucru. Cei plătiţi la două, patru sau șase ore la nivelul salariului minim vor primi mai mulţi bani începând din martie, pentru veniturile salariale aferente lunii februarie (în cazul în care rămâne obligatorie majorarea salariului minim la 750 de lei din februarie), urmând ca altă majorare să fie în iulie.
Singurul avantaj pentru companii este acela că nu mai trebuie majorate salariile angajaţilor cărora li se aplicau acei coeficienţi la salarizare, respectiv cei angajaţi pe posturi care necesită o anumită calificare, respectiv angajaţii cu studii superioare. „Chiar dacă creşte salariul minim pe economie, nu mai este necesară majorarea salariului celor care au fost angajaţi pentru posturi ce presupun studii superioare. Dacă o firmă vrea să angajeze un inginer, un economist şi vrea să îl plătească cu 800-900 de lei, poate să o facă, fără să aplice acei coeficienţi la salariul minim“, a spus Lorena Ghiluş, inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

Situaţia comparativă a cheltuielilor unei firme cu un salariat plătit cu salariul minim

Salariul minim                Salariul minim           Influenţe (creştere)
de 700 de lei                   de 800 lei

Salariul net/angajat        Salariu net/angajat       71 lei
530 lei                            601 lei

Contribuţii salariat         Contribuţii salariat        29 lei
170 lei                           199 lei

Contribuţii societate      Contribuţii societate      28 lei
202 lei                           230 lei

Total cheltuieli unitate 902 lei
Total cheltuieli unitate    1.030 lei                     128 lei

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS