12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite cu dobânda plătită de stat

Credite cu dobânda plătită de stat

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a sprijinit 89 de doljeni cu dizabilităţi pentru achiziţionarea de autoturisme. Aceştia au beneficiat de dreptul prin care persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat pot beneficia de credite a căror dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achiziţionarea unui singur mijloc de transport şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor personale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului.
De aceleaşi prevederi beneficiază şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav ori accentuat. „Legea nr. 448/2006, republicată în 2008, vine în sprijinul persoanelor cu handicap. În primul rând, trebuie să se prezinte la sediul nostru pentru a le oferi documentaţia necesară solicitării creditului. Există însă o limită de plafon până la care băncile acordă împrumutul, ţinându-se cont de veniturile solicitantului. Dosarul trebuie depus apoi la Direcţia Muncii“, a menţionat Cristina Tănăsescu, purtător de cuvânt la DGASPC Dolj. Suma achitată ca şi dobândă în urma creditelor solicitate, în judeţul Dolj, în anul 2012, a fost de 36.146 de lei.
În evidenţele DGASPC Dolj sunt 13.937 de persoane cu handicap neinstituţionalizate care beneficiază de drepturile cuvenite. Pe lângă facilitatea amintită, aceştia pot solicita următoarele facilităţi fiscale: scutirea de impozit pe venit, scutirea de impozit pe clădire sau teren, scutirea de plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului, a taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice, precum şi viza anuală a acestora. În plus, persoanele cu dizabilităţi deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale.
Ana Dănescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS