5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe ne aşteaptă în 2013: scumpiri pe bandă...

Ce ne aşteaptă în 2013: scumpiri pe bandă…

Produsele care se scumpesc anul acesta sunt: energia electrică, benzina, motorina, GPL-ul, alcoolul, cafeaua, ţigările. În vară urmează scumpirea gazelor naturale, în cadrul unui amplu proces de liberalizare a preţului acestora, care se va întinde pe mai mulţi ani.

De la 1 ianuarie 2013, toate produsele accizabile vor avea preţuri ceva mai mari pentru consumatorul final. Motivul este acela că accizele se calculează la un curs leu/euro mai mare decât anul trecut. Banca Central Europeană a stabilit un curs de schimb la 1 octombrie 2012 de 4,5223 lei pentru un euro, pentru accizele din 2013, faţă de 4,3001 lei pe un euro, cât era stabilit cursul pentru accizele din 2012. Creşterea accizelor este de 5,2%. Acest curs de 4,5223 lei pentru un euro la care se calculează accizele aduce după sine o creştere a preţurilor produselor accizabile. Cafeaua se scumpeşte zilele acestea, ţigările (cu aproximativ 50 de bani pe pachet), alcoolul (cu circa un leu pe litru), benzina, motorina, GPL-ul. Ţigările se vor mai scumpi odată pe parcursul anului, dar tot cu o sumă modică. De la 1 iulie 2013, acciza la ţigări va creşte de la 76,6 euro la 1.000 de ţigarete, la 79 de euro la 1.000 de ţigarete.

Motorina, scumpire dublă

Pe lângă scumpirea motorinei cauzată de cursul valutar, guvernul a trecut şi la scumpirea accizei propriu-zise, cu 4,5%, ceea ce arată încă o creştere a preţului motorinei la pompă. Efectiv, acciza la motorină a crescut la 391 de euro pe tonă. Acestor majorări li se adaugă scumpirile repetate ale producătorilor şi distribuitorilor de carburanţi. În ultima perioadă, preţul motorinei la pompă l-a depăşit pe cel al benzinei, la anumite staţii. Cererea foarte mare din partea celor care au mijloace de transport pe motorină este completată de cererea care provine din agricultură, pentru realizarea lucrărilor agricole din primăvară şi până toamna. Toate aceste elemente coroborate conduc la o creştere considerabilă a acestui combustibil la pompă.

Energia se scumpeşte mai mult decât era programat

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acceptat o creştere a preţului energiei electrice cu 10% în acest an, deşi iniţial se discutase de o scumpire de 6%. ANRE le-a recunoscut producătorilor mai multe costuri decât până acum, iar acestea se vor reflecta în preţul final. Din 2013, liberalizarea preţurilor la energie le dă dreptul furnizorilor de energie să cumpere liber energie de pe Bursă, dar la preţuri ce depăşeşc 200 lei/MWh. Hidroelectrica a obţinut o majorare de la 71 de lei la 125 de lei MWh, iar Complexul Energetic Oltenia va comercializa energia în regim reglementat la 190 lei/MWh, în urcare de la 172 lei/MWh, potrivit ziare.com. De asemenea, pentru Nuclearelectrica, ANRE ar fi acceptat un cost în urcare de la 121 lei/MWh, la 142 lei/MWh.

Liberalizarea preţului gazelor trasează noi scumpiri

Anul acesta continuă liberalizarea preţului gazelor naturale. În a doua jumătate a anului 2012, gazele naturale s-au scumpit cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 105 pentru consumatorii industriali. Din iulie 2013, urmează o nouă scumpire cu 10% a gazelor naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. În 2014, conform calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze asumat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), creşterea tarifelor va fi cu 9,4%. Legislaţia privind liberalizarea preţurilor energiei şi gazelor, adoptată în iulie 2012, este programată să fie realizată pentru consumatorii casnici până în decembrie 2017, iar pentru cei noncasnici – până în decembrie 2013. De asemenea, liberalizarea preţului gazelor naturale este prevăzută a fi finalizată în 2018 pentru clienţii casnici şi în 2014 pentru cei noncasnici. În regim reglementat, în România preţul gazelor este de 45,71 lei pe MWh (exprimat în energie).

Cât înseamnă scumpirile pentru o familie de rând

Pentru o familie care consumă energie de 80 de lei pe lună, factura va fi mai mare cu 8 lei anul acesta, cea de gaze tot cu 8-10 lei, în perioada de iarnă şi în funcţie de consum. Cei care au maşini vor plăti în plus pentru benzină şi motorină. Se adaugă şi câţiva lei pentru cafea, ţigări, băuturi etc. În final, anul 2013 vine cu scumpiri de 30-50 de lei pe lună, pentru o familie medie.

Previziuni antiinflaţioniste

Deşi scumpirile de la început de an se vor reflecta în preţurile şi tarifele altor produse şi servicii din România, previziunile Băncii Naţionale a României (BNR) privind inflaţia sunt optimiste. Dacă în noiembrie 2012 rata inflaţiei era de 4,56%, prognoza BNR pentru anul 2013 este de 2,5%, dar aceasta este doar estimarea BNR. Rămâne de văzut cum va fi inflaţia, în realitate, anul acesta. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS