16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCAR-ul, varianta ieftină a creditului bancar

CAR-ul, varianta ieftină a creditului bancar

Cine vrea împrumuturi mici şi dobânzi modice se poate adresa CAR-urilor, dar la unele dintre ele, din lipsă de lichidităţi, se fac liste de aşteptare a banilor. La polul opus, banca impune condiţii şi percepe tot felul de comisioane. CAR-ul poate fi şi o formă simplă de economisire.

În perioada de criză, când veniturile populaţiei s-au diminuat considerabil, iar sistemul bancar a început să pună diverse condiţii celor care doreau să se împrumute, populaţia cu venituri modice apelează la casele de ajutor reciproc (CAR-uri). Aşa se face că în Dolj există în prezent aproape 27.000 de persoane membre ale diverselor CAR-uri din judeţ, potrivit datelor furnizate de Maria Nistor, de la Uniunea Judeţeană a CAR-urilor şi responsabilă cu verificarea periodică a CAR-urilor doljene.  
Mai mulţi preşedinţi de case de ajutor reciproc, reuniţi la „Casa Banilor“ au prezentat avantajele şi dezavantajele acestei forme de întrajutorare pentru omul simplu, cu venituri mici. Adrian Ristea, preşedintele CAR-ului „Casa Banilor“, situat de ceva vreme pe strada Arieş, numărul 1A, din Craiova, a declarat pentru GdS: „CAR-ul fiind o entitate nonprofit, tot surplusul se împarte la sfârşit de an tuturor membrilor. Noi, anul acesta am acordat o bonificaţie de 12%, în funcţie de contribuţia fiecăruia la fondul social. Printre avantajele principale ale CAR-ului faţă de sistemul bancar se numără faptul că noi ne mulăm pe nevoile omului. Suntem aproape de el, noi putem discuta, reeşalona, pe când la bănci se iau deciziile de la Bucureşti“. Preşedintele CAR-ului salariaţilor Ford (un CAR închis, destinat doar angajaţilor companiei), susţine că „dobânda la CAR-uri este mai mică decât la bănci. Dobânda noastră este de 13%, dar o parte din ea se întoarce la fondul social ca bonificaţie. Deci, dobânda efectivă pe care o percepem este de 8-9%“.

„Banca săracului“

„Toţi spun că CAR-ul este «banca săracului». La o bancă ajung cei care au o situaţie materială mai bună, pe când la CAR nu contează ce nivel are salariul sau pensia. În plus, pe om îl lămureşti mult mai clar la CAR, îi spui cât are de plată“, a afirmat Marin Turburan, preşedintele CAR „Frăţia“ din Filiaşi.

Avantajele CAR faţă
de creditul bancar

La bancă, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 17-24%, iar la CAR-uri dobânda pe care o plăteşte omul este de 12-14% cel mult. La asemenea forme de întrajutorare participă persoanele care au nevoie de sume modice, de la 2.000 de lei şi până la maximum 5.000 de lei. Cu toate că sunt sume mici, şi aici există rău-platnici. „Contractul care se încheie cu membrii CAR-ului este învestit cu titlu executoriu. După ce discutăm cu omul şi vedem că nu ne înţelegem, mergem la executor şi punem în executare contractul“, a spus şi Marinela Voinic, preşedinta CAR „Sanitar“ din Calafat. Ea a adăugat că, spre deosebire de bănci, casele de ajutor reciproc au un rol social foarte mare. Adrian Ristea, preşedintele CAR „Casa Banilor“, afirmă că unii membri contribuie la fondul social ca alternativă la depozitele bancare care acordă dobânzi de la 3%, la maxim 7-8%, iar câştigul din dobândă se impozitează cu 16%, ca orice venit. La CAR-uri nu se impozitează venitul, pentru că este considerat o formă de întrajutorare. „Noi putem discuta cu o persoană reeşalonarea datoriei, chiar dacă omul a întârziat plata, pe când băncile nu mai reeşalonează un credit dacă debitorul nu a putut plăti o perioadă de timp (…) În plus, există IFN-uri care cer dobânzi de 500% şi care stau pe lângă diverse bănci să atragă oamenii. Le oferă sume mici de bani, dar cer dobânzi fantastice după aceea, la intervale mici de timp. Aşa ceva nu se întâmplă la un CAR“, a mai spus Ristea.
Băncile care oferă credite de nevoi personale pun tot felul de condiţii, obligă la deschiderea unui cont curent pe numele persoanei care doreşte să devină debitoare a băncii; apoi, instituţiile de credit percep comision de administrare a contului, dovada realizării veniturilor şi a vechimii în cadrul unei companii, respectiv verifică potenţialul client la Biroul de Credite, iar, dacă acesta figurează ca restanţier, nu va primi un credit în ruptul capului. În schimb, CAR-urile acordă, în unele cazuri, împrumuturi şi celor care sunt incluşi în baza de date naţională a rău-platnicilor.

Lichiditatea, cea mai mare dificultate
a CAR-urilor

În ciuda avantajelor evidente faţă de depozitul bancar, există şi probleme în branşa acestor instituţii financiare nebancare care activează ca entităţi non-profit. Lichiditatea este o problemă majoră, motiv pentru care se creează liste de aşteptare în rândul membrilor unor CAR-uri. Altă problemă este găsirea giranţilor de către membrii care vor să se împrumute. Unele CAR-uri cer doi giranţi, obligatoriu salariaţi şi care să aibă salarii de minimum 700 de lei pe lună. Periodic, CAR-urile sunt verificate de Uniunea Judeţeană a CAR-urilor şi de structura superioară, existentă la nivel naţional.

Cum se poate înscrie o persoană
la CAR:

– plăteşte o taxă de înscriere de 5-10 lei;
– apoi depune fondul social (minimum 25 de lei), pe care şi-l poate retrage oricând;
– poate să retragă de trei-cinci ori mai mulţi bani decât valoarea fondului social;
– solicitantul împrumutului trebuie să aducă minimum doi giranţi;
– ordinea acordării împrumuturilor este în funcţie de ordinea înscrierii la CAR, dar au întâietate urgenţele (nunţi, decese, taxele pentru studii, urgenţe medicale etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS