6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova are aeroport la standarde europene

Craiova are aeroport la standarde europene

Lucrările de modernizare a aeroportului din Craiova se apropie de final, investiţia de zece milioane de euro făcută de Consiliul Judeţean Dolj urmând să fie inaugurată la începutul lunii viitoare

La Aeroportul Craiova, lucrările de modernizare au intrat pe ultima sută de metri, iar în scurt timp acesta se va ridica la standardele UE. Aeroportul va putea solicita şi acreditare internaţională, iar Craiova va intra astfel în rândul oraşelor cu adevărat europene. „În câteva zile se încheie cele două etape de modernizare a Aeroportului Craiova, terminalul şi turnul de control. Urmează aducerea unui alt operator aerian şi mai rămâne reabilitarea infrastructurii de mişcare, care se va face pe un proiect cu fonduri europene. În maximum două săptămâni putem cere acreditarea de aeroport internaţional şi nu doar de trafic internaţional“, a precizat directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru.
Modernizările de la aeroport privesc atât parterul, cât şi etajul clădirii. La parter este amenajată o sală nouă de aşteptare pentru plecări Schengen, în locul celei vechi urmând să fie sala de control, dar va exista şi o zonă publică de intrări-ieşiri. La etaj va fi partea de alimentaţie publică. Aici, în afară de zona de plecări Schengen, se vor mai găsi spaţii comerciale, magazine de tip duty-paid, sală de fumători, zonă mama şi copilul şi grupuri sanitare. Noul turn de control, ridicat pe cinci etaje, este considerat şi el un punct de referinţă pentru aeroport. „Turnul arată cu mult mai bine şi este finalizat din punct de vedere al aeroportului, o dată cu etapa a doua de modernizare. Pentru funcţionalitate cred că va mai dura însă o lună, pentru că ea ţine de partenerii noştri de la Romatsa (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – n.r.), pentru că ei fac dotarea“, a explicat Mircea Dumitru.
Acesta a menţionat că valoarea totală a investiţiei se ridică la zece milioane de euro, sumă considerată foarte mică în comparaţie cu alte lucrări similare din ţară. „Numai terminalul aeroportului din Cluj a costat în jur de 34 de milioane de euro“, a dat exemplu directorul Aeroportului Craiova. În cele zece milioane de euro s-au încadrat cele două etape de modernizare, turnul de control, remiza PSI, inelul de incendiu, bazinul de apă de 500.000 de litri, grupurile de rezervă, staţiile automate de pompe şi posturile de transformare pentru alimentare cu energie electrică.

„Această investiţie va duce la dezvoltarea întregii regiuni“

Banii au venit de la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, iar autorităţile judeţene se declară mulţumite de „ce s-a putut realiza cu bani puţini“ la Aeroportul Craiova. „Remarc cu plăcere că prinde contur tot ceea ce ne-am propus să facem la aeroport. Suntem foarte aproape să finalizăm o nouă etapă pe care ne-am propus-o, respectiv un terminal nou de sosiri-plecări, un turn de control. Suntem mulţumiţi că lucrările pun în valoare gândirea pe care am avut-o în legătură cu investiţia de aici, iar Aeroportul din Craiova arată din ce în ce mai bine. Investiţia va fi gata în cursul lunii noiembrie. A fost investiţia de suflet a Consiliului Județean Dolj, iar în acest moment în care o vedem aproape conturată ne bucurăm foarte tare să constatăm ce s-a putut realiza cu bani puțini“, a afirmat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Vicepreşedintele pe probleme tehnice al consiliului judeţean, Cristinel Iovan, susţine că, odată cu modernizarea aeroportului din Craiova, va creşte şi interesul investitorilor pentru a-şi dezvolta afacerile în Dolj şi regiunea Oltenia. „Ne apropiem de finalizarea unei investiţii de care s-a vorbit mult. Timp de trei ani, prin eforturile autorităţii judeţene, s-au investit bani din buget la Aeroportul din Craiova. În acest moment, avem o clădire de 10.000 de metri pătraţi, un turn de control ridicat pe cinci etaje, o clădire care corespunde în totalitate standardelor impuse de Uniunea Europeană în domeniul aviaţiei civile. Sperăm că această investiţie va duce la dezvoltarea întregii regiuni, pentru că aeroportul este principala poartă de intrare a investitorilor în Oltenia. El va facilita legătura judeţului Dolj, a regiunii Oltenia, cu alte regiuni din ţară şi din Uniunea Europeană, iar acest lucru ne va face mai bine cunoscuţi“, a spus şi Cristinel Iovan. „Mă bucur de felul în care arată acum aeroportul, parcă nici nu mai ţin minte cum era înainte, şi mă bucur pentru pasageri şi operatori“, a încheiat directorul Mircea Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS