21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMilionul la hectar, ultima strigare

Milionul la hectar, ultima strigare

Luni, expiră termenul de depunere a actelor pentru acordarea ajutorului de minimis. DADR Dolj primeşte şi în weekend cereri, programul de lucru fiind între orele 8.30 – 16.30. Vedeţi mai jos care sunt actele necesare.

Agricultorii care nu au depus încă actele pentru obţinerea ajutorului de minimis de 100 lei/hectar, acordat pentru culturile calamitate de secetă în această vară, o mai pot face şi în acest weekend. Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) vor avea program normal în perioada 12-14 octombrie, între orele 8.30-16.30, potrivit unei dispoziţii a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Termenul-limită pentru depunerea actelor necesare expiră luni, 15 octombrie, la sfârşitul zilei de lucru. Ajutorul de minimis se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minimum un hectar şi maximum zece hectare, inclusiv. Sprijinul se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranşă, începând cu 1 noiembrie. Pentru primirea acestor bani, solicitanţii trebuie să depună la direcţii cereri şi o serie de acte, cum ar fi: copie a BI/CI; dovada unui cont activ în bancă/trezorerie; copie a cererii unice de plată pe suprafaţă pentru 2012, certificată prin înscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul“ de centrele locale sau judeţene APIA; adeverinţa în original care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.

60% dintre potenţialii beneficiari au depus actele

Până vineri, circa 60% dintre agricultorii doljeni depuseseră actele necesare, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. „Primim zilnic aproape 3.000 de cereri. Doljul stă bine la numărul de cereri primite. Am comunicat la primării că în weekend avem program normal şi înregistrăm cereri“,  a precizat Ştefan Grigore, şef Serviciu inspecţie în cadrul DADR Dolj. Potrivit acestuia, în Dolj există aproximativ 53.000 de potenţiali beneficiari. Baza de date a fost redusă cu aproximativ 10.000 de agricultori, care au preferat să dea pământul în arendă. „Sunt localităţi în care formele asociative reprezintă 60% din terenul arabil, dar şi unele cu procente mici, de 15-20%. Până acum câţiva ani, aveam multe reclamaţii din partea proprietarilor nemulţumiţi de cota primită de la arendaşi. În prezent, numărul nemulţumiţilor a scăzut. Arendatorii au accesat fonduri europene, s-au modernizat şi obţin producţii mari la hectar. Sunt şi cazuri în care îşi permit să plătească o cotă de 1.000 kg/grâu/hectar către proprietari. Acest lucru nu se întâmplă în cazurile în care pământul este lucrat individual. Acumularea medie multianuală ajunge aici la doar 17-20%“, a mai explicat Ştefan Grigore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS