16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAltur Slatina, tunsă de Chelu

Altur Slatina, tunsă de Chelu

Altur SA Slatina, companie controlată concertat de omul de afaceri Cătălin Chelu, a intrat în sarabanda speculaţiilor cu acţiuni pe piaţa de capital, deşi are ca obiect de activitate producerea de motoare şi piese de schimb. Potrivit judecătorilor, grupul Chelu „externalizează“ fondurile societăţii prin abuz de majoritate în folosul propriu. Recent, grupul Chelu a aprobat contractarea unui credit în valoare de 5.000.000 de euro, garantat cu active proprii şi/sau atrase de la alte societăţi sau acţiuni. 

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) a producătorului de piese de schimb pentru motoare şi autovehicule Altur SA Slatina a aprobat săptămâna trecută documentaţia privind oferta publică obligatorie pentru preluarea acţiunilor producătorului de ulei Argus SA Constanţa, conform ordonanţelor emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). AGEA a aprobat contractarea unui credit de până la 5.000.000 de euro şi gajarea acestuia cu acţiunile deţinute la emitentul Argus SA, cu acţiuni provenite din derularea ofertei publice obligatorii de preluare, cu active proprii şi/sau atrase de la alte societăţi.

Cum face Altur speculaţii cu acţiuni

Altur SA este controlată de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, în special prin Mecanica Rotes SA (28,15%), Revan Com SA (10,25%), Celule Electrice SA Băileşti (14,84%) şi Galgros SA (4,15%). Din 2007, de când Chelu a preluat controlul societăţii, Altur a început să facă speculaţii pe piaţa de capital, deşi nu are printre obiectele de activitate investiţiile în valori mobiliare. Pe 2 aprilie 2007, Consiliul de Administraţie (CA) a decis numirea în funcţia de director general management a lui Gabriel Constantinescu, omul de încredere al lui Cătălin Chelu. Noul director a fost împuternicit să achiziţioneze de pe piaţa de capital acţiuni de 110.000 de lei de la Mecanica Rotes Târgovişte şi de 32.000 de lei de la SIF 4 Muntenia, iar pe 27 aprilie tot CA l-a mandatat să cumpere acţiuni de 600.000 de lei la Comat SA Galaţi. Pe 20 august, Gabriel Constantinescu a primit împuternicire pentru achiziţia de titluri Biofarm SA, SIF-uri, BRD, Banca Transilvania şi Alro SA. CA stabilea că directorul va purta „întreaga responsabilitate“ pentru acest tranzacţii. Potrivit unui raport al unui expert independent, în 2008 Altur ar fi cumpărat acţiuni de pe piaţa de capital în valoare de 4,6 milioane de lei. Printre titlurile cumpărate se numără şi acţiuni la Comat Galaţi (200.000 de lei), Vulturul Comarnic (276.000 de lei) şi Galfinband Galaţi (600.000 de lei), societăţi controlate de Cătălin Chelu. Manevrele lui Chelu au nemulţumit acţionarii minoritari ai Altur SA, unul dintre ei fiind SIF Oltenia, ale cărei deţineri au scăzut de la 88,2% în aprilie 2007 la 8,66% în prezent. Un raport realizat la solicitarea SIF Oltenia de auditorul Micont Expert SRL, privind investiţiile Altur SA pe piaţa de capital în 2011 concluziona că societatea a înregistrat pierderi de 2,1 milioane de lei din speculaţiile cu acţiuni. Potrivit raportului, au fost achiziţionate 7,2 milioane de acţiuni, prin trei intermediari: Eldainvest SA Galaţi, City Invest SA Galaţi şi Interfinbrok Corporation Constanţa. Practic, politica de investiţii este dictată de un grup care acţionează concertat, lucru stabilit de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Conform unui atestat al CNVM (nr. 99/2 iunie 2009), mai multe persoane acţionau concertat în raport cu Altur Slatina: Cătălin Chelu, Mecanica Rotes Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, Revan Com SA Galaţi, Galgros SA Galaţi, Vulturul SA Comarnic şi Cezar Râmar.

Patentul lui Chelu

La sfârşitul lui aprilie 2009, acţionarii concertaţi din grupul lui Cătălin Chelu au aprobat speculaţiile cu acţiuni din 2008 şi au împuternicit CA pentru noi operaţiuni pe piaţa de capital, ceea ce a dus la un litigiu în justiţie cu acţionarii minoritari. În ultima decizie din acest litigiu (15 februarie 2012), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) aprecia că „aceste tranzacţii, reprezentând achiziţii de valori mobiliare la societăţi aflate sub controlul acţionarului majoritar, reprezintă o externalizare excesivă a fondurilor financiare ale societăţii şi reprezintă un abuz de majoritate. În concluzie, toate plasamentele financiare, care au fost validate prin hotărârea AGA ce face obiectul cauzei, au atras sancţionarea societăţii de către CNVM, ceea ce confirmă susţinerea că operaţiunea este contrară interesului prioritar al societăţii. Cum aceste operaţiuni sunt încheiate direct cu entităţi controlate de acţionarii care au votat împreună şi deţin în mod concertat controlul societăţii, rezultă că hotărârea este rezultatul abuzului de majoritate, scopul urmărit fiind evident obţinerea unui folos direct“. Practic, instanţa descrie patentul lui Cătălin Chelu: preia în forţă controlul asupra unor societăţi profitabile prin acţiuni concertate, apoi foloseşte fondurile acestora pentru capitalizarea propriilor firme sau pentru a acapara noi companii cu profit. Cazul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Craiova, care a anulat pe 11 iulie hotărârile AGOA şi AGEA incriminate.

Investitori cu interdicţie de a părăsi ţara

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la Altur, Antonel Bunu, şi Gabriel Constantinescu, sunt doi dintre oamenii de încredere ai lui Chelu. La sfârşitul lui 2010, Cătălin Chelu a fost arestat pentru o tentativă de mituire a secretarului de stat în MAI, Valentin Fătuloiu. Omul de afaceri i-ar fi propus lui Fătuloiu două case, două maşini şi 50.000 de euro în schimbul închiderii unor dosare. Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu au fost şi ei arestaţi, pentru complicitate la dare de mită. Procesul în care cei trei au fost trimişi în judecată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este încă departe de a se fi terminat. În dosarul nr. 60.373/3/2010, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ei au interdicţia de a părăsi ţara, fiind eliberaţi sub control judiciar. În libertate, cei trei au continuat să folosească patentul Altur pentru a prelua controlul Argus Constanţa, unul dintre cei mai importanţi producători de ulei din România, cu o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro. Depăşind concertat pragul de deţinere de 33%, CNVM a obligat Altur să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor Argus Constanţa. Rămâne de văzut cum se va derula oferta şi, mai ales, dacă cele 5.000.000 de euro, pe care Altur SA vrea să le împrumute de la bănci, vor fi investite tot pe piaţa de capital, după patentul deja cunoscut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS