10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOMV a făcut profit uriaş scumpind carburanţii

OMV a făcut profit uriaş scumpind carburanţii

În timp ce Petrom a anunţat un profit de două miliarde de lei pe primele şase luni ale anului în contextul în care cererea de carburanţi a scăzut cu 3%, benzina şi motorina au atins preţuri uriaşe. Benzina OMV se vinde la preţul record de 6,72 lei pe litru, iar de luna trecută şi motorina a depăşit pragul psihologic de şase lei pe litru. Aflaţi din GdS ce spun şi alţi deținători de benzinării din Craiova, dar şi oamenii de rând despre desele scumpiri. 

Petrom a realizat un profit de două miliarde de lei, în primele şase luni ale anului, cu 16% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar transmis de companie către Bursa de Valori Bucureşti. În trimestrul al doilea, profitul operaţional a fost de 643 de milioane de lei, cu 29% mai mic decât în trimestrul al doilea din 2011, mai informează compania. Directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a explicat în raportul transmis Bursei cum s-a ajuns la profitul pe primul semestru în creştere cu 16% faţă de anul trecut, respectiv cum s-au diminuat rezultatele financiare în trimestrul al doilea al anului în curs: „În prima jumătate a anului 2012 am înregistrat o performanţă financiară îmbunătăţită comparativ cu perioada similară din 2011, datorită preţului marginal mai mare la ţiţei şi cursului de schimb valutar favorabil. Performanţa operaţională din trimestrul al doilea 2012 a fost afectată de producţia mai redusă de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zăcăminte-cheie din România şi de oprirea, timp de şase săptămâni, a rafinăriei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului“. Totodată, compania spune că volumul vânzărilor a scăzut cu 3% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Cele mai mari scăderi ale cererii au fost pe primele trei luni ale anului, din cauza zăpezii şi gerului, apoi au crescut în următoarele trei luni. „Volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 3% faţă de prima jumătate a anului trecut. Volumul total al vânzărilor cu amănuntul a fost cu 3% sub nivelul din primele şase luni din 2011, în special ca efect al condiţiilor dificile de iarnă din primele două luni şi din cauza unei cereri mai reduse, în contextul preţului ridicat al ţiţeiului“, se arată în raportul înaintat Bursei. Vânzările grupului austriac OMV au urcat în primul semestru cu 27%, de la 16 miliarde de euro la circa 20 de miliarde de euro, iar potrivit Mediafax, care citează tot raportul financiar al OMV Petrom dat publicităţii ieri, „profitul net ajustat pentru factori excepţionali, atribuibil acţionarilor a avansat cu 61%, de la 516 milioane de euro la 834 de milioane de euro“.

Cum fac austriecii profituri mari pe seama românilor

Profiturile „benzinarilor“ sunt susţinute de creşterea repetată a preţului carburanţilor. În ultimul an, tarifele la combustibili au urcat cu circa 20%. Numai luna trecută, OMV a mărit preţurile de trei ori. Pe 31 iulie a avut loc ultima scumpire, cu nouă bani pe litru. În prezent, preţurile la pompă sunt exorbitante. Cea mai scumpă benzină a ajuns la pompă 6,72 lei pe litru. Şi ceilalţi comercianţi scumpesc periodic benzina şi motorina, invocând fie creşterea preţului petrolului pe plan internaţional, fie devalorizarea leului în raport cu dolarul. Şi Rompetrol anunţă majorări de preţuri la carburanţi aproape din două în două săptămâni. Ieri a fost ultima scumpire anunţată de această companie. De asemenea, Lukoil a crescut prețurile periodic anul acesta.

Motorina, mai scumpă decât benzina

În anii anteriori, motorina se comercializa la preţuri sub cele ale benzinei. În prezent, situaţia este invers. Dacă benzina MaxxMotion 95 a ajuns să se vândă cu 6,08 lei pe litru, motorina a depăşit pragul de 6 lei, ajungând la 6,12 lei pe lună. Altfel spus, deţinătorii de autoturisme cu motoare diesel plătesc acum mai mult pentru carburant decât cei cu maşini pe benzină. Conducătorii auto sunt frustraţi de repetatele scumpiri ale carburanţilor pe piaţa românească, indiferent de la ce companie alimentează. „Anul trecut făceam plinul cu 300 de lei, iar acum deja trebuie să achit la pompă 360 – 370 de lei pentru a face plinul. Este o creştere prea mare a preţului carburanţilor de la an la an, de la lună la lună“, a precizat un craiovean. „Aseară am alimentat de la Petrom, de la Bacriz, şi am pus benzină de 95 cu 5,99 lei litrul – un preţ psihologic. De fapt este şase lei litrul. Nu mi se pare normal să se scumpească aşa de des, timp în care ei fac profituri uriaşe. Parcă anul trecut «benzinarii» aveau cele mai mari profituri din România (…)“, a spus Ionuţ V., din Craiova.

Patronii de benzinării nu văd cu ochi buni scumpirile

Piaţa carburanţilor este vastă în România. În condiţiile unei puteri de cumpărare printre cele mai mici din Europa, preţurile practicate la benzină şi motorină concurează cu cele din alte ţări ale Uniunii Europene. Pornind de la profitul uriaş al OMV Petrom pe primele şase luni, deţinătorii de benzinării din Craiova nu văd cu ochi buni creşterile repetate ale preţului carburanţilor. Întrebat fiind cum se văd din plan local scumpirile marilor „benzinari“, coroborate cu profiturile în creştere, Cosmin Creţan, de la benzinăriile Eurogenetic din Craiova, a explicat pentru GdS cum se ajunge la preţuri mari la pompă şi unde se duc profiturile „coloşilor“ din domeniul petrolier. „La uşa rafinăriei, carburanţii sunt foarte scumpi, iar companiile mari îşi mută profiturile pe firmele lor din străinătate. Cine nu are în spate producători în domeniu nu are nici o şansă. Când furnizorii noştri interni scumpesc carburanţii, şi noi suntem nevoiţi să majorăm prețul, la rândul nostru“, a spus Cosmin Creţan. El a mai declarat că în perioada următoare „vom mai asista, cu siguranţă, la scumpiri pe piaţa carburanţilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS