16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChirii de doi lei în Craiova

Chirii de doi lei în Craiova

Proprietari de imobile din municipiu au declarat la Finanţe că încasează chirii de câţiva lei pe lună. Într-un contract de cedare a folosinţei unui imobil, chiria declarată este de doi lei pe lună. La polul opus, pentru un spaţiu comercial, chiriaşul achită proprietarului aproape 400.000 de lei pe lună – un record pentru Craiova. Specialiştii estimează că nu vor creşte chiriile pentru locuinţe în toamnă.

Piaţa chiriilor „la vedere“ din Bănie depăşeşte cinci milioane de lei lunar, informează Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care, la solicitarea GdS, a realizat un top al celor mai mari chirii, dar şi al celor mai mici. Surprinzător este faptul că unii dintre craiovenii proprietari de imobile au declarat la Fisc chirii modice, de câţiva lei pe lună, la care impozitul aplicat este destul de greu de achitat, pentru că este vorba de câţiva bănuţi pe lună. De exemplu, cea mai mică chirie declarată la Fisc este de doi lei pe lună, pentru închirierea unui apartament. La o astfel de chirie, proprietarul trebuie să plătească un impozit pe venit de 0,32 lei pe lună. Şi alţi craioveni declară chirii modice. Potrivit datelor de la Finanţe, cele mai mici chirii declarate în municipiu sunt de zece lei pe lună, nouă lei, cinci lei, patru lei, respectiv cea de doi lei, despre care am scris mai sus. „Noi ştim că declară sume mici pentru a plăti impozite mici la stat, dar un astfel de contract reprezintă voinţa părţilor. Nu putem să intervenim în vreun fel, dacă şi proprietarul, şi chiriaşul declară că chiria este de doi lei“, a precizat directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Chiria record

În schimb, cele mai mari chirii „la vedere“ se plătesc pentru spaţii comerciale, pentru hale de producţie, respectiv pentru imobile deţinute de diverse persoane fizice sau juridice şi închiriate pentru instituţii, companii etc. Cea mai mare chirie lunară declarată şi plătită legal în Craiova este de 379.537 de lei, pentru un spaţiu comercial. În top mai există şi alte chirii care se învârt în jurul a 300.000 de lei, pentru spaţii de producţie, mai exact, pe locul al doilea se situează un proprietar care încasează lunar 308.150 de lei, iar un alt proprietar încasează 283.858 de lei de la chiriaşi. Fiscul nu poate face publice numele proprietarilor care închiriază. Sumele uriaşe plătite lună de lună unor proprietari de imobile ar putea proveni fie din închirierea mai multor spaţii comerciale din oraş de către aceeaşi persoană fizică sau juridică, fie din închirierea halelor de producţie de la Ford către furnizorii acestora. În plus, unele dintre persoanele care trăiesc din închirieri de spaţii importante sunt cunoscute. Unul dintre proprietarii care încasează sume uriaşe din chirii este fostul fotbalist Pavel Badea. Printre marile chirii din oraş se numără şi cea plătită de Curtea de Apel Craiova către firma omului de afaceri Delian Panait (pentru spaţiul de pe strada Brâncuşi închiriat instanţei), dar chiria respectivă, de aproape 100.000 de lei pe lună, nu intră în topul primelor cinci din oraş.
În acest moment există înregistrate în Craiova 8.109 contracte de închiriere, iar toţi chiriaşii declaraţi achită lunar proprietarilor de imobile 5.076.025 de lei. Pornind de la aceste cifre, în medie, un contract de închiriere înregistrat la Fisc ar fi în sumă de 626 de lei pe lună. Până şi şeful Fiscului este convins că sunt mult mai multe apartamente sau spaţii închiriate decât cele declarate, dar Finanţele se arată neputincioase. „Cu siguranţă, sunt mai multe chirii în oraş, care se fac la mica înţelegere. Este foarte greu de dovedit, însă. Trebuie foarte mult simţ civic, pentru ca oamenii să declare chiriile primite. Noi putem să verificăm la sesizări, dar şi atunci este greu de dovedit, pentru că ei spun că sunt rude cu cei care stau cu chirie în imobilele lor şi nu le percep chirie. Alţii evită contractul de închiriere şi fac contract de comodat, care este legal şi presupune ca înţelegerea între părţi să se realizeze fără plata unei contraprestaţii băneşti“, a mai precizat Eugen Călinoiu.
Potrivit datelor de la Fisc, suma care se achită sub formă de impozit pe chirii în Craiova este de 609.162 de lei lunar, adică proprietarii de imobile care închiriază legal plătesc la stat, în total, această sumă lună de lună, pe toate cele 8.109 contracte de închiriere.
La ora actuală, preţul chiriilor de locuinţe din Craiova se învârte în jurul a 120-250 de euro pe lună, pentru un apartament cu două camere, respectiv 90-180 de euro pe lună pentru o garsonieră, susţine preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu. El mai spune că piaţa chiriilor din Craiova a fost susţinută, în ultima perioadă, de lucrările care s-au făcut în această zonă a ţării. „Dezvoltarea Craiovei a susţinut piaţa chiriilor. Cei care au venit să lucreze la Ford, la mall, la lucrările de la Jiu au avut nevoie de spaţii de închiriat, inclusiv de locuit. Cel puţin pe zona rezidenţială, piaţa chiriilor din Craiova şi din jur a fost susţinută de aceste lucrări. Am avut vile închiriate şi cu 1.500 de euro pe lună de către diverse persoane“, a precizat Clenciu.
Preşedintele ARAI a menţionat că nu crede că vor creşte chiriile la locuinţe în toamnă, când încep cursurile în învăţământul liceal şi universitar, pentru că nu studenţii sunt cei care ţin piaţa la nivelul actual, ci persoanele care vin să lucreze temporar la Ford sau la diverse obiective investiţionale din Craiova.

Top cele mai mari chirii lunare declarate în Craiova*:

1. 379.537 lei;
2. 308.150 lei;
3. 283.858 lei;
4. 276.858 lei;
5. 275.063 lei.

* Date furnizate de DGFP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS