21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEnergia scumpită va fi facturată la toamnă

Energia scumpită va fi facturată la toamnă

De la 1 iulie s-a scumpit curentul electric cu 5%, dar facturile estimative au fost deja emise în avans, pe lunile de vară. Aflaţi din GdS când veţi primi la domiciliu prima factură cu energia scumpită. 

De la 1 iulie, energia electrică s-a scumpit cu 5%, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru firme, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Dar furnizorul local de energie a emis şi distribuit facturile estimative pe două-trei luni în avans. Unii dintre consumatorii casnici din zona urbană chiar şi-au achitat facturile, în avans, până în luna august a acestui an. Astfel că abia la următoarele facturi emise de CEZ se va opera modificarea tarifului la energia electrică. Chiar dacă au plătit deja energia în avans pe două luni, locuitorii Craiovei nu scapă de scumpiri, ele fiind calculate ulterior, pentru energia consumată din 1 iulie şi până la data facturării. Consumatorii casnici care au primit facturi estimative în luna mai, dar care au fost emise în avans şi pentru lunile iunie-iulie, sunt exprimate în tarifele vechi. Aceştia vor primi abia în august o factură de la CEZ pe care va fi evidenţiată şi diferenţa de preţ de la 1 iulie, adică majorările la energie, informează compania. Cu alte cuvinte, cei care au primit şi plătit energia electrică în avans la preţurile vechi vor plăti diferenţa în august. De asemenea, persoanele din mediul urban care au primit facturile estimate în iunie, iar acestea cuprind şi facturile pe iulie şi august, abia în septembrie vor achita energia consumată efectiv, inclusiv diferenţa de preţ de la 1 iulie încoace. „Clienţii casnici urbani care şi-au achitat în avans cele trei avize de plată de pe ultima factură primită în luna iunie 2012 vor mai avea de plătit, practic, doar diferenta de preţ aplicată cantităţii de energie electrică consumate după 1.07.2012“, precizează reprezentanţii CEZ România. Problema este cum va cuantifica CEZ exact ce cantitate de energie s-a consumat de fiecare familie (consumator) după 1 iulie, pentru a o scumpi doar pe aceasta. Singura modalitate prin care CEZ poate calcula cantitatea de energie consumată după 1 iulie este ca la citirea contoarelor, care se face din trei în trei luni, să se realizeze o medie aritmetică a consumului lunar. Se va presupune că acela este consumul pe iulie, august şi doar asupra acelei cantităţi de energie se va aplica majorarea.

Scumpirile vor fi evidenţiate separat pe facturi

Persoanele din mediul urban vor avea posibilitatea să vadă în august sau septembrie scumpirile introduse pe facturi. Acestea vor fi evidenţiate detaliat. „Pentru clienții casnici urbani, specificațiile (anexele) aferente facturilor de energie electrică vor conține informații detaliate (linii diferite) referitoare la cantitățile de energie consumate înainte și după 1.07.2012, precum și prețurile aplicate pe perioadele de valabilitate ale acestora. De asemenea, specificațiile facturilor vor conține informații referitoare la elementele legislative prin care au fost modificate prețurile la energia electrică și la cogenerare“, susţine compania furnizoare de electricitate în zona de sud a ţării. Şi persoanele din mediul rural vor primi facturi în care se va evidenţia scumpirea de 5%, intrată în vigoare de la 1 iulie, numai că aceştia plătesc încă de luna aceasta factura de energie scumpită. CEZ susţine că orice factură care este emisă de ieri, 2 iulie 2012, va conţine preţul majorat al energiei. Consumatorii din mediul rural primesc facturile de energie lună de lună, iar cei din mediul urban – o dată la trei luni. Consumatorii de energie electrică de la oraş primesc din trei în trei luni trei avize de plată cu cantitatea de energie estimată pentru următoarea perioadă. Unii plătesc tot lunar, chiar dacă au o singură factură, dar alţii achită în avans către CEZ toate cele trei avize de plată înscrise pe factura respectivă. Aceştia vor achita la toamnă diferenţa de preţ la energia electrică scumpită de câteva zile.
De anul acesta, în fiecare lună clienţii casnici plătesc o taxă de cogenerare, care este calculată în funcţie de consum şi este cuprinsă între 1,5 – 4 lei pe lună. Taxa este evidenţiată separat pe factură, iar CEZ doar o colectează, după care o virează statului. Această taxă a fost introdusă pentru a stimula producerea de energie din surse aternative (regenerabile).

De ce s-a scumpit curentul

Printr-un comunicat de presă transmis către GdS, ANRE explică motivele principale pentru care s-a scumpit curentul. Curios este că se invocă rata inflaţiei: „Modificările preţurilor şi tarifelor sunt, în principal, motivate de necesitatea de corelare a costurilor cu producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice cu rata inflaţiei care, cumulată pe anii 2010 şi 2011, a depăşit 13% (menţionăm că tarifele şi preţurile reglementate la consumatorii finali nu au mai fost modificate din 1 ianuarie 2010)“. Alt motiv invocat de ANRE pentru scumpire este acela că trebuie respectat acordul între România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind creşterea tarifelor reglementate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru firme. Alt motiv al scumpirii invocat este acela că trebuie susţinute anumite cantităţi de energie electrică prognozate a fi produse din surse regenerabile din anul 2012, susţin reprezentanţii ANRE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS