11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriKasiova - o afacere cu tricotaje de lux

Kasiova – o afacere cu tricotaje de lux

Într-un mic atelier din Craiova, 19 femei creează tricotaje de lux, cu cristale Swarovski, perle, alte pietre şi mărgele, modele sofisticate,
dar realizate din materiale naturale, de calitate. Echipa coordonată de Ecaterina Diulescu încropeşte pulovere şi piese unicat sau chiar mici colecţii inedite pentru Franţa, Anglia, Germania, Italia.

Câteva femei se zăresc pe băncuţa din faţa atelierului de creaţie de pe strada Petre Carp, numărul 34, din Craiova. Au ieşit să lucreze la aer. În timp ce discută cu noi, mâinile le merg încontinuu. Nu se opresc din lucru nici măcar atunci când ridică privirea. Tricotează pulovere din lână pentru o firmă din Franţa. În atelier, multe alte femei lucrează de zor. Ecaterina Diulescu coordonează afacerea încă din 1992, când s-a apucat de tricotat la scară înaltă. Are 63 de ani şi este de profesie învăţătoare, dar pasiunea pentru tricotat a determinat-o să se lanseze în afaceri hand made. În prezent, firma sa, Kasiova, are 19 angajate. „În cei 20 de ani de muncă am trecut prin toate etapele. Mai întâi am vândut la magazine, apoi în târguri specializate. Apoi am mers în târguri în afara ţării. Primul a fost în Suedia. În timp, am participat la foarte multe târguri subvenţionate de guvern, pentru că eu participam cu produse inedite, dar la multe mergem şi pe cont propriu“, începe istorisirea Ecaterina Diulescu. A vândut produsele hand made şi în supermarketuri, dar ulterior s-a axat pe export. „Mi-am dat seama că echipa cu care lucrez – şi este o echipă stabilă – poate executa produse cu un grad de dificultate mai mare şi chiar produse de lux, ce presupun atât o manoperă de durată, cât şi o dificultate tehnică a tricotatului şi croşetatului. Am ajuns până la a executa unicate sau serii foarte mici, respectiv colecţii cerute de designeri români sau străini“, a spus Ecaterina Diulescu. În atelierul său de pe strada Petre Carp se fac tricotaje, broderii pe tricotaje, deci se lucrează şi la croşetă. Echipa Ecaterinei Diulescu a făcut până şi păpuşi, cum ar fi păpuşa Waldorf, pentru o firmă din Germania. Kasiova lucrează numai cu materiale naturale: lână, bumbac şi in. Deţinătoarea firmei spune că materialele sunt achiziţionate în special din România, dar unii designeri externi preferă să trimită ei materia primă pe care o doresc.

Tricotajele „made in Craiova“ merg la export

Cea mai mare parte a produselor firmei Kasiova ajung la export. Diulescu a arătat că lucrează pentru Franţa, Germania şi Italia. În aceste zile, femeile din atelier tricotează pentru o companie multinaţională cu sediul la Londra – Coats – şi pentru o firmă din Franţa – Paul & Joe. Prin intermediul unor reprezentanţi români sau străini, din „mâinile de aur“ ale craiovencelor au ieşit produse speciale, pentru branduri internaţionale ca Zadic & Voltaire, Andrea Crews, Allude, Bemini şi altele. Marketingul companiei craiovene este unul clar, bine definit. Ecaterina Diulescu susţine că participă la târguri specializate pe contractări, cum ar fi cele de la Paris, unde merge de două ori pe an, ca, de altfel, şi în Italia. Acolo se încheie contractele viitoare. Unele comenzi sunt destul de dificile şi solicitante. De exemplu, zilele trecute au lucrat printr-un intermediar tot din Craiova, pentru un brand de top din Europa şi au avut de cusut câte 400 de mărgele pe fiecare piesă de vestimentaţie. Designerii europeni trimit la Craiova doar poza cu un obiect ce trebuie creat şi materialul din care trebuie tricotat. Ecaterina Diulescu creează apoi schiţele de lucru şi face primele modele (atunci când timpul îi permite), pentru a le da indicaţii femeilor din atelier care vor lucra piesele.

Viaţa văzută din vârful andrelei

La târgurile specializate din lume, Kasiova participă cu colecţiile sale, iar în alcătuirea lor sunt aduse elemente din tradiţia românească, spune Ecaterina Diulescu: „În luna februarie, am prezentat la Paris o frumoasă colecţie, în care elementul de bază a fost spicul de grâu, preluat de pe covorul oltenesc. O altă colecţie cu multe elemente croşetate din in este expusă, în prezent, la Centrul de Afaceri Român din Emiratele Arabe Unite, în Charjah (Dubai). Şi la această colecţie se găsesc multe elemente din tradiţia populară românească“. Deviza firmei este bazată pe factorul uman: „Ceea ce facem noi nu poate face maşina!“. Nu întotdeauna este uşor să croşetezi, să tricotezi. Un pulover cu un elefant mare pe faţă, produs care se lucrează la această dată în atelier pentru firma din Franţa, poate fi realizat în trei-patru zile. Iar în momentul în care îl vinde designerul francez, el poate încasa chiar şi 250-300 de euro. Cel mai complicat produs creat de mâinile craiovencelor de la Kasiova a fost o jachetă din tradiţia bavareză, pentru o firmă din Germania, iar o singură piesă se executa într-o lună. Motivele erau trandafiri şi alte flori asemănătoare cu cele de pe iile româneşti. S-a lucrat numai cu andrele mici, de câţiva centimetri.

Profit mic, muncă asiduă

Potrivit informaţiilor Ministerului Finanţelor, în bilanţul contabil de pe anul 2010, Kasiova Com SRL din Craiova înregistrase o cifră de afaceri de 417.446 de lei, iar profitul realizat a fost de 51.367 de lei. Firma nu practică adaosuri mari. „Cinstit vorbind, toată lumea crede că din această afacere se câştigă enorm. Nu este aşa. Succesul acestei afaceri constă în faptul că aici îşi găsesc loc de muncă 19 femei, uneori chiar mai multe, când cererea este mai mare, femei care nu ar putea găsi un loc de muncă în altă parte şi care fac ceea ce le place aici. Au posibilitatea să-şi valorifice talentul. Lucrul de mână presupune multă pasiune, îndemânare, un gust estetic, un simţ al proporţiilor“, susţine Diulescu. Planurile de viitor ale Ecaterinei Diulescu se bazează pe nepoata ei, Irina Covrescu, de 15 ani: „Eu aş fi foarte mulţumită dacă aş avea putere să mai rezist câţiva ani la nivelul la care sunt, până când nepoata mea cea mare, Irina, va termina şcoala şi va prelua afacerea. Cred eu că este o bună organizatoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS