8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIncubator de afaceri în Bănie

Incubator de afaceri în Bănie

În luna septembrie a acestui an va fi dat în folosinţă primul incubator de afaceri realizat cu fonduri europene. Spaţiile pot fi folosite atât pentru producţie, cât şi pentru depozitare şi servicii. În Oltenia vor apărea multe asemenea facilităţi de afaceri. Depinde şi cât de mare va fi cererea.

Un modern incubator de afaceri se „coace“ la ieşirea din Craiova. Claudiu Crîng-Foamete investeşte în infrastructura de afaceri încă de anul trecut. El a întocmit un proiect de finanţare, a accesat fonduri europene şi s-a apucat de treabă, pe strada Gârleşti. Terenul îl cumpărase încă din 2000, iar în zonă fusese un abator de pui, care însă nu a mai funcţionat aşa cum se aştepta noul proprietar. Viitorul incubator de afaceri din Craiova se pretează la desfăşurarea de activităţi de producţie. Clădirile au 3.500 de metri pătraţi, iar terenul din jurul lor este de 15.000 de metri pătraţi, unde se vor afla parcările.

Investiţie cu bani europeni

„Aici era o structură industrială. Am încercat să fac mai multe activităţi aici, dar degradarea clădirilor nu mi-a permis, nu erau multe spaţii încălzite. Acum nici nu mai este voie să desfăşori în oraş o activitate de abatorizare. Singura soluţie viabilă a fost accesarea de fonduri europene, pentru a moderniza ceea ce era aici. Aşa a apărut ideea cu incubatorul de afaceri, după ce am mers la ADR, la informare. Aveam alte două-trei variante, pentru a face o piscină, un ştrand, dar fondurile se epuizaseră“, a povestit tânărul Claudiu Crîng-Foamete, care este şi managerul de proiect. Valoarea totală a proiectului este de 5,9 milioane de lei, iar investiţia va fi gata în septembrie, fiind începută de anul trecut, de firma Grinexim Com SRL. „Acum se lucrează la recompartimentarea clădirii şi au fost refăcute toate instalaţiile, inclusiv încălzire, ventilaţie şi restul utilităţilor. Incubatorul de afaceri va fi gata în toamna acestui an şi oferim spaţii pentru producţie, pentru servicii, pentru depozitare, dar nu şi pentru comerţ. Nu se va face comerţ pe această platformă. Putem închiria spaţiile pentru maximum 12 firme, pe o perioadă de minimum trei ani (cu posibilitate de prelungire), iar chiria pe care o percepem este de doar doi euro pe metrul pătrat“, a explicat tânărul investitor. În plus, el susţine că serviciile oferite firmelor sunt dintre cele mai diverse: „Avem toate utilităţile, acces la internet, activitate de secretariat, parcare generoasă, plus supraveghere video a spaţiului din exteriorul clădirilor. Iluminatul exterior se face pe bază de panouri fotovoltaice, iar camerele de supraveghere sunt conectate tot la panouri, astfel încât nu se întrerupe supravegherea pe timpul nopţii, dacă se ia curentul“. Întrebat de ce ar veni o firmă în incubatorul de afaceri şi nu ar merge în parcul industrial de lângă fabrica de Avioane, tânărul a menţionat că firmele care aleg incubatorul de afaceri nu trebuie să facă nici o investiţie, ci li se oferă hale, spaţii complet utilate. Cerere există pentru spaţii în incubatorul de afaceri, până acum manifestându-şi intenţia de a închiria spaţii companii din domeniul papetăriei şi firme care intenţionează să deţină spaţii de depozitare a mărfurilor.

Locuri de muncă obligatorii

Obligaţia majoră pe care o au firmele care închiriază spaţii în incubatorul de afaceri este aceea ca pe perioada „incubaţiei“ efective, adică în primii doi ani de când activează în spaţiul de pe strada Gârleşti, să înfiinţeze minimum un loc de muncă. De fapt, numărul locurilor de muncă nou-înfiinţate trebuie să fie direct proporţional cu suprafaţa închiriată. Este o obligaţie prevăzută prin proiectul de finanţare din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului se ridică la 5,9 milioane de lei, din care contribuţia beneficiarului este de 2,8 milioane de lei. Pe lângă banii europeni, tânărul craiovean a fost nevoit să apeleze la credite bancare, pentru a-şi susţine investiţia. „Toţi banii pentru cofinanţare şi pentru cheltuielile neeligibile i-am luat din bancă, şi nu a fost foarte simplu. În plus, trebuie să dispui de bani pentru a face toate cheltuielile în avans, apoi să recuperezi TVA-ul etc. Dar ideea este că trebuie să ai bani înainte de a beneficia de tranşele pe proiect“, a spus managerul de proiect.

Cât de greu se accesează un proiect european de anvergură

Claudiu Crîng-Foamete spune că lucrul „mai complicat şi mai laborios este nu atât proiectarea, cât implementarea proiectului. Pe lângă faptul că ai nevoie de documente, se întocmesc multe rapoarte, certificate de garanţie, certificate de conformitate, ai nevoie şi de o firmă cu experienţă care să se ocupe de implementare. Eu până acum am cinci bibliorafturi cu documente“. Incubatorul de afaceri nu este singurul din Oltenia, tânărul om de afaceri precizând că, atunci când a aplicat, era al zecelea proiect pe regiunea de Sud-Vest, dar este primul care se finalizează anul acesta. Diferenţa între viitoarele incubatoare de afaceri din Oltenia şi acesta de la Craiova este că aici există spaţii industriale, pentru producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS