Viaţa bate filmul la târgul de joburi!

Cererea şi oferta de locuri de muncă s-au întâlnit la un JOB-CLUB, organizat ieri în Craiova. Am dat peste persoane disperate aflate în căutarea unui loc de muncă, dar şi angajatori care încearcă de ani buni să găsească specialişti pe anumite domenii. 

Florenţa Nedelcu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, şi urmează un master. Are 23 de ani, iar de doi ani încearcă să îşi găsească un loc de muncă. Tânăra are o faţă luminoasă, zâmbitoare, aproape copilăroasă şi priveşte cu optimism la şirul de angajatori aşezaţi de o parte şi de alta a sălii. Ea spera ca ieri să fie ziua ei norocoasă, după lungi încercări de a-şi găsi un loc de muncă. „Am ajuns să nu mai caut o specializare anume. Nu caut chiar orice. Adică nu aş putea lucra ca şi constructor sau într-un bar. Nu ţine de etica mea să fac aşa ceva. Bine… că mi-aş dori eu să lucrez ca şi comisar european, asta este altceva… După ce voi termina şi masterul poate va fi altceva. De doi ani am o grămadă de CV-uri depuse pe toate site-urile specializate, peste tot, particip la interviuri şi degeaba“, povesteşte Florenţa. Fata trăieşte dintr-o pensie de urmaş de aproape 400 de lei, pe care o primeşte după decesul tatălui.

„Aş lucra orice!“

Dacă tânăra prezentată mai sus era destul de optimistă, o femeie trecută de prima tinereţe părea ajunsă în pragul disperării. În capătul sălii, Nicoleta Pârvu, de 47 de ani, îşi încearcă norocul la diverşi angajatori. Ea îşi caută de lucru de şase luni, de când a rămas fără serviciu. „Sunt disperată! Sunt cu dările în urmă rău de tot. Aş lucra orice, orice. Iau Gazeta de Sud în fiecare zi şi caut un loc de muncă. Vreau să mă angajez ca îngrijitoare, femeie de serviciu, dar peste tot mi-au spus că de asemenea posturi nu se poticnesc ei, în sensul că nu au nevoie de mine. Mai îmi zic şi de vârstă. Astăzi sper să găsesc ceva aici. Doar soţul meu lucrează şi este pentru prima dată în viaţă când mă bucur că nu am copii, pentru că i-aş fi chinuit şi pe ei“, spune aproape cu lacrimi în ochi femeia. Ea susţine că nici la muncă în străinătate nu poate pleca, din cauză că are o bătrână în ţară de care trebuie să aibă grijă.

JOB-CLUB, un fel de târg de locuri de muncă


Cele două persoane şi multe altele s-au aflat ieri la un JOB-CLUB cu tema „Servicii integrate de ocupare“, organizat de Asociaţia „Vasiliada“ în colaborare cu Universitatea din Craiova şi cu Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO), un târg de locuri de muncă diversificat. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi-au putut depune CV-urile şi au stat de vorbă cu angajatorii la hotel Lido, pe strada Constantin Brâncuşi, nr. 10, din Craiova. „Sunt prezente 36 de firme, care oferă circa 70 de locuri de muncă în mai multe sectoare de activitate: construcţii, comerţ, papetărie, hoteluri, pensiuni, dar şi în domeniul financiar-bancar şi în asigurări. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia «Vasiliada», care a invitat persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, iar F-PRO este partener în proiect, în sensul că noi ne-am ocupat de aducerea angajatorilor. Se va relua acest JOB-CLUB în luna septembrie, în Târgu Jiu“, a declarat Valentin Cristea, preşedintele F-PRO. Părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada“ şi manager de proiect, a precizat că ideea „a venit în urmă cu doi ani, când am observat că principala dificultate a oamenilor, a părinţilor era aceea că nu îşi găseau un loc de muncă. Proiectul se adresează persoanelor fără un loc de muncă, fie că este vorba despre şomeri, fie despre persoane care au terminat indemnizaţia de şomaj. Noi îi numim inactivi pe piaţa muncii“.

„Toţi vor să fie şefi de… navetă cosmică“

La orele dimineţii, cele mai multe persoane se înghesuiau la standul unui angajator care oferea un post de asistent manager. De la tinere proaspăt ieşite de pe băncile şcolii, până la doamne trecute de prima tinereţe doreau să fie angajate ca secretare. La polul opus, un angajator din domeniul producţiei de mobilă susţine că nu găseşte specialiştii de care are nevoie şi că oamenii nu prea sunt interesaţi de astfel de locuri de muncă. „Oferim posturi de tapiţer, croitor, pregătitor, tâmplar. Dar numai două persoane au venit să se înscrie. Am avut şi cinci-șase anunţuri în Gazeta de Sud de la începutul anului şi vin oamenii, stau puţin şi pleacă. Probabil pentru că activitatea de producţie este mai grea. Toată lumea vrea să fie asistent manager, manager şi şef de… navetă cosmică, dar când vine vorba de muncă… Noi lucrăm 100% oficial, iar salariul reprezintă rezultatul muncii prestate“, a spus Marian Mociofleacă, de la firma Mobimar Prod. Firma caută de un an şi jumătate să angajeze persoane pe posturile enumerate mai sus.

La evenimentul de ieri şi-au căutat un loc de muncă 107 persoane, deşi Asociaţia „Vasiliada“ invitase 100 de oameni. Rămâne de văzut câţi se vor angaja după analizarea CV-urilor şi după interviurile pe care le vor planifica ulterior angajatorii craioveni.
Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

24 mai 2017

Horoscop

Berbec Aveți şanse minunate de a schimba ceva la personalitate şi în felul de a vă raporta la ceilalţi. Energia vitală de care dispuneți este mare şi orientată în sens constructiv. Pe de o parte vă ajută pe dumneavoastră, iar

Sumarul ediției de miercuri, 27 iunie 2012

Actualitate

» Chinezii şcolesc degustători de vin la Craiova
» Italia: Un român care încerca să fure dintr-un supermarket a fost împuşcat mortal
» BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime
» CCR: Legea prin care patrimoniul universităţilor desfiinţate revine fondatorilor, neconstituțională
» Ministrul Muncii: Trebuie să plătim peste 16 milioane lei despăgubiri pentru demiteri făcute ilegal
» Gorj: O fetiță și-a prins mâna într-o mașină de tocat carne
» Ponta sugerează suspendarea lui Băsescu
» Se închide Carol I
» Numărul salariaţilor din Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia, în creştere
» Legea uninominalului pur este neconstituţională
» Președinția, fără reacţie la decizia Curţii Constituţionale
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Nu daţi morcovi iepurilor!
» Preda: Niciun premier înainte de Ponta nu a îndrăznit să fie împotriva supremaţiei legii
» Ia te uită!
» Ponta, după decizia CCR: Mâine voi merge la Bruxelles
» Curtea Constituţională a decis că Băsescu merge la Consiliul European
» Germania: Peste 100 de trenuri au avut întârzieri din cauza furturilor de cablu
» Dolj: Concursuri la sediul Detaşamentului 2 Pompieri Craiova
» R.A.T. Craiova a anunţat schimbări la traseele unor autobuze
» Gorj: Congres Internaţional de Dacologie la Târgu Jiu

Local

» Pedeliştii vor transparenţă în cazul privatizării CEO
» Năstase, bun de executat pedeapsa
» S-au trezit cu tirul în magazin
» Dezastru după furtună
» Colectezi selectiv şi câştigi
» Primarul Pavel din Peștișani, arestat preventiv
» Cum reduce primăria factura la întreţinere
» Filarmonica încheie stagiunea de muzică de cameră
» Spitalul Judeţean Craiova, off-line până la sfârşitul anului

Dolj

» Fostă finanţistă, încarcerată a doua oară
» Un înger se zbate în întuneric
» Prima şedinţă, prima păruială

Gorj

» „Clienţii“ Centrului Antidrog sunt toţi minori
» Directorul Grupului Şcolar din Bustuchin a demisionat

Sport

» Radu, amendat de Lazio
» Cruceru a rămas sub supraveghere medicală
» Poliţiştii doljeni, campioni în Bulgaria
» Grigoraş vrea mai multă determinare de la rezerve
» Portugalia şi Spania luptă pentru supremaţie
» Pierdevară şi Bobolicioiu, cei mai buni la Memorialul „Ionel Ghiţă“
» Cîrstea are meci greu cu Li Na
» Lucian Bute schimbă strategia

Bani & Afaceri

» Viaţa bate filmul la târgul de joburi!

Magazin

» Horia Brenciu va avea o fetiţă
» Horoscop
» Courtney Love, dată în judecată de foştii avocaţi
» Nicole Richie lansează un parfum
» Jenny McCarthy, din nou în Playboy

Top