10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI acuză corupţia din companiile de stat

FMI acuză corupţia din companiile de stat

Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a criticat modul în care se încearcă asigurarea unui management profesionist la companiile de stat. „Nu s-au făcut progrese corespunzătoare în privința asigurării unui management privat la companiile de stat. Au existat încercări de manipulare a procesului prin angajarea unor persoane motivate politic“, a spus reprezentantul FMI.
Acesta a adăugat că sunt companii de stat profitabile care nu sunt bine conduse. „Multe companii cu profit sunt mult mai puțin profitabile decât ar trebui să fie din cauza risipei, ineficienței și chiar a corupției“, a precizat Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, chiar și companiile profitabile au nevoie de investiții de miliarde de euro în următorii ani, pentru a ține pasul cu dezvoltarea sectorului energetic și de transport.
Reprezentantul FMI se mai arată nemulțumit și de modul în care este respectat calendarul privatizărilor, în condițiile în care „multe licitații au eșuat din rațiuni care ar fi putut fi prevenite“.
Făcând referire la procesul de renegociere a contractelor încheiate de Hidroelectrica, Jeffrey Franks a declarat că unii dintre beneficiari „nu au fost deschiși în privința unor negocieri corecte“. În acest context, reprezentantul FMI spune că încurajează autoritățile să ia măsuri ferme împotriva lor. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, singura companie care „nu a fost deschisă la o negociere corectă“ este Alro.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS