10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozit dublu pe dividende

Impozit dublu pe dividende

O firmă care obţine profit plăteşte la stat impozit pe dividende de 16%, iar acţionarii sau asociaţii care primesc dividendele respective achită şi ei 16%, la aceleaşi sume. Aflaţi din GdS în ce cazuri impozitul respectiv este zero şi ce cote de impozitare se practică în Europa.

În cazul în care un agent economic realizează profit la finalul unui exerciţiu financiar şi decide distribuirea de dividende acţionarilor sau asociaţilor, atunci impozitul pe dividende este de 16%. Dar la aceeaşi sumă de bani, statul mai încasează un impozit. Acest lucru se întâmplă pentru că plătesc impozit de 16% şi acţionarii sau asociaţii care au primit respectivele dividende. De data aceasta, impozitul este unul pe venit. În primul rând, firma va cotiza în vistieria statului cu impozitul pe profit, în cotă unică de 16%, iar după plata impozitului, la suma rămasă se aplică impozitul pe dividende. Şi tot aşa, când acţionarii încasează dividendele, plătesc alt impozit, altă „bucurie“ pentru stat. Pe lângă acţionarii majoritari ai unei companii profitabile, dividende încasează şi micii acţionari, care au cumpărat titlurile respectivei companii de pe Bursă. Ca orice alt acţionar, şi ei trebuie să plătească impozit pe dividende, dacă deţin acţiuni la data de referinţă stabilită de companie. Pe Bursă sunt aşteptate dividendele, deoarece până în luna mai majoritatea firmelor listate stabilesc datele de referinţă pentru acordarea unei părţi din profit. 

Impozite „în cascadă“

Specialiştii din domeniul consultanţei fiscale explică modul cum se percep aceste impozite. „Este adevărat că sistemul actual de impozitare a profiturilor companiilor poate fi perceput de contribuabili ca un impozit în cascadă, adică putem vorbi de un impozit cumulat de 28,5%, format dintr-un impozit pe profit de 16% și unul pe dividende tot de 16%, dar calculat asupra părții din profitul rămas după achitarea impozitului pe profit. Totuși, în realitate, în practica fiscală internațională se face foarte clar diferența între impozitul pe profit datorat de persoana juridică și cel pe dividende (calculat ca un impozit prin stopaj la sursă), datorat de o altă entitate, și anume de persoana fizică“, a precizat conf. univ. dr. Radu Buziernescu, reprezentantul companiei de consultanţă Professional Consulting. El a explicat de ce se impozitează dividendele şi pentru firmă, şi pentru persoana care le încasează. „Practic, dacă profitul rămas în firmă nu este distribuit ca dividend și este lăsat ca profit nerepartizat sau ca rezerve legale, nu mai vorbim de impozit pe dividende. Putem gândi că o persoană fizică investește banii într-o afacere, într-o întreprindere sau bancă, acestea generează un profit care este normal să fie impozitat, iar apoi această persoană  își recuperează profitul, plusvaloarea creată, care este la fel de normal să fie impusă (noul impozit este ca o fructificare a investiției inițiale)“, a precizat conf. univ. dr. Radu Buziernescu. În acelaşi timp, specialistul fiscal susţine că „în toate statele dezvoltate ale lumii, care aplică impozitarea progresivă și globală (România aplică un sistem de impozitare pentru persoane fizice proporțional prin cotă unică, deci inechitabil fiscal, dar singurul viabil la acest moment), dividendele ridicate de o persoană fizică se cumulează în vederea impozitării cu absolut toate veniturile acelei persoane și se impun cu impozite de până la 50-60%“.

Când poate fi zero impozitul pe dividende

La articolul 36 din Codul Fiscal se precizează că există o situaţie în care nu se aplică impozitul de 16% asupra dividendelor. „Prevederile privind impozitul pe dividende (adică acea cotă unică de 16%) nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine, la data plăţii acestora, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice pe o perioadă de doi ani împliniţi“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Evident, acest impozit este zero şi în cazul în care firma decide să nu plătească dividende din profitul realizat.

Cum este în alte ţări

Alte state îşi încurajează antreprenorii privaţi printr-o fiscalitate scăzută în cazul dividendelor. Cu excepţia unui „Paradis fiscal“ în care impozitul respectiv poate ajunge şi până la 30%, nici un alt stat nu are un impozit pe dividende cât al României sau mai mare. Cele mai multe ţări, fie că este vorba despre unele dezvoltate sau altele mai sărace, practică o cotă de impozitare a dividendelor destul de relaxată, de 10%.

Cât este impozitul pe dividende în ţările Europei*
Austria    10%
Belgia    5/15%
Bulgaria    10/15%
Cehia    10%
Elveţia    10%
Franţa    10%
Germania    10%
Grecia    10%
Italia    10%
Malta    5/30%
Polonia    5/10%
Portugalia    10/15%
Slovacia    10%
Spania    10%
Ungaria    5/15%
România    16%
*Sursa:www.consultingreview.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS