10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnde schimbăm cel mai bine valuta

Unde schimbăm cel mai bine valuta

Casele de schimb au cele mai mici tarife, în timp ce băncile practică un curs mult diferit faţă de cel oficial, adică la instituţiile de credit valuta este mai scumpă

Valuta cumpărată prin intermediul băncilor este mai scumpă decât la casele de schimb valutar. De asemenea, cine doreşte să vândă euro sau dolari iese în pierdere dacă se adresează băncilor. Decalajul între cursul de schimb oficial afişat de Banca Naţională a României (BNR) este destul de mare. De exemplu, BNR afişase pentru ieri un curs de 4,3473 lei pentru un euro, iar la băncile de top această valută se cumpăra cu 4,275 – 4,285 lei, în schimb se vindea către persoane sau firme cu 4,395 – 4,425 lei. În acelaşi timp, la casele de schimb din centrul Craiovei, euro se cumpăra cu 4,325 lei şi se vindea către diverse persoane cu 4,355 lei. La sume mici de valută, diferenţa între cursul băncii şi casa de schimb este aproape insesizabilă, dar la sume mari se simte diferenţa de curs valutar.

Volumul mare al tranzacţiilor se face prin bănci

Unităţile bancare afişează două tipuri de schimburi valutare: unul valabil la casa de schimb a băncii, altul valabil pentru cei care efectuează tranzacţii valutare în cont. Alte bănci deja afişează trei cursuri, inclusiv pentru cei care fac operaţiuni de schimb valutar de pe carduri. Bancherii susţin că prin intermediul băncilor schimbă valută atât persoanele fizice care au credite de plătit în valută, cât şi companiile care fac schimburi comerciale cu exteriorul. Cursul de schimb este mai mare la bănci din cauza cererii crescute. „Cererea şi oferta stabilesc cursul de schimb pe care îl practică o bancă. Cel mai mare volum al tranzacţiilor cu valută se realizează prin intermediul băncilor“, a spus reprezentantul unei bănci craiovene. 90% dintre creditele ipotecare sunt în valută, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să schimbe lunar leii pe euro, dolari sau franci, pentru a-şi achita ratele.

Mărunţiş la casele de schimb

În acelaşi timp, oamenii care au rate de plătit în valută schimbă euro şi dolarii la casele de schimb. „Oamenii cumpără doar pentru rate, pentru diverse lucruri. În medie, se schimbă 50-100 de euro. Au venit şi pentru mărunţiş, să vândă 5-10 euro. Cei care vor să cumpere cer sume mai mari pentru rate la bănci, dar cei care vând valută vin cu sume mici“, a declarat pentru GdS reprezentanta casei de schimb Alborz Exchange din Craiova.
Deşi multe persoane au credite în franci elveţieni, această monedă exotică nu se găseşte la casele de schimb, iar oamenii interesaţi pot face tranzacţii doar în cont, la băncile unde îşi plătesc ratele. „Se cumpără euro şi dolari, pentru că franci elveţieni nu avem. Aceştia nu prea se găsesc. Nici băncile nu prea au, pentru că nu vine nimeni din Elveţia să ne vândă franci. Azi avem doar 80 de franci“, spune reprezentanta Alborz Exchange.

Cotaţiile valutelor la una dintre bănci*   

                             Cumpărare Vânzare    Curs BNR
Euro                     4,275 lei    4,425 lei    4,3473
Dolar                    3,232 lei    3,369 lei    3,2908
Franc elveţian    3,484 lei    3,718 lei    3,5989
*Curs valabil ieri, la casa de schimb a unei bănci

Cum se vinde valuta la o casă de schimb

                               Cumpărare    Vânzare    Curs BNR
Euro                           4,325 lei    4,355 lei    4,3473  

Dolar                          3,290 lei    3,330 lei    3,2908
Franc elveţian          3,540 lei    3,620 lei    3,5989

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS