5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe noutăţi aduce Codul Fiscal din 2012

Ce noutăţi aduce Codul Fiscal din 2012

Modificările Codului Fiscal care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2012 prevăd majorarea accizelor la motorină, dar şi facilităţi pentru mediul de afaceri şi măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale

Guvernul a aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. Astfel, accizele la motorină vor creşte cu 4,4%, de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, ceea ce va atrage creşterea cu 2% a preţurilor. Modificările vizează şi o serie de măsuri pentru stimularea mediului de afaceri şi combaterea evaziunii fiscale. Au fost introduse reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Fiscală (IFRS), acestea constând în: neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul anului 2012 rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicării IFRS, atâta timp cât acestea sunt menţinute în contul de rezerve; acordarea deducerii provizioanelor IFRS și a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudenţiale aplicate de BNR; asigurarea neutralităţii fiscale pentru diferenţele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual şi tratamentul prevăzut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri şi cheltuieli specifice domeniului bancar. O altă măsură constă în acordarea deductibilităţii de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, în cazul vehiculelor destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit. De asemenea, se acordă deductibilităţi de 50% a TVA-ului la achiziţia acestor vehicule şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală, când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate.
Impactul financiar al aplicării acestor măsuri este de 282 de milioane de lei. „Putem considera că aceşti bani rămân în contul firmelor“, a afirmat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

ANAF preia contribuţiile la pensii şi sănătate

Un alt set de măsuri vizează simplificarea şi îmbunătăţirea administrării fiscale. În acest sens, a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de către persoanele fizice care vor închiria camere în scop turistic, în principal camerele care fac parte din locuinţa personală. „Cei care deţin până la cinci camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Printr-o simplă declaraţie la organele fiscale, declară câte camere închiriază şi pentru ce perioadă, iar impozitarea este pe baza normei de venit, nu trebuie să ţină contabilitate“, a explicat Ialomiţianu. 
De asemenea, pentru persoanele care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenurilor şi utilajelor agricole se aplică sistemul impozitării stopajului la sursă. O altă modificare a Codului Fiscal constă în preluarea contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate şi cei care obţin venituri independente. „Până acum, aceste persoane trebuia să meargă la ANAF să plătească impozitul pe venit, iar contribuţiile sociale, la Casa de Pensii şi Casa de Sănătate. Din 2012, aceste persoane vor plăti aceste obligaţii numai la ANAF. Este o simplificare – persoanele nu mai fac atâtea drumuri“, a mai spus ministrul finanţelor. Tot în scopul simplificării administrării fiscale s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoanele juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi sunt plătitoare de TVA să aibă posibilitatea să solicite anularea obligaţiei de a mai fi plătitori de TVA. Altă măsură în domeniul TVA, însă în scopul combaterii evaziunii fiscale, vizează introducerea unui sistem privind obţinerea calităţii de plătitor de TVA şi a menţinerii calităţii plătitorului de TVA. „Persoanele care săvârşesc fapte de evaziune fiscală – nu depun declaraţii, se sustrag de la declarare, în urma controalelor constatăm că au introdus facturi fictive – nu mai pot continua ca plătitori de TVA, li se va anula dreptul de plătitor de TVA. Sunt foarte multe firme-fantomă şi trebuie să curăţăm sistemul de firme care încalcă legea“, a argumentat ministrul Ialomiţianu. În fine, tot în scopul combaterii evaziunii fiscale, guvernul a decis extinderea taxării inverse la deşeuri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII