11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCod de conduită pentru funcţionari

Cod de conduită pentru funcţionari

Guvernul a adoptat, în ședința de ieri, un cod de conduită pentru evitarea situațiilor de incompatibilitate și conflict de interese de către personalul implicat în gestionarea fondurilor europene, a anunțat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban (foto).
Potrivit acestuia, codul clarifică modul în care se aplică regulile generale privind regimul incompatibilităților și conflictelor de interese prevăzute în legislația națională și europeană în vigoare. Codul va fi inclus în Strategia Națională anticorupție pe care o elaborează în prezent Ministerul Justiției. „Acest document constituie noul instrument cu caracter de prevenție care va sta la baza activităților pe care le desfășoară personalul implicat în domeniu. Este un îndrumar, este un set de recomandări însoțit de exemple practice de conduită susceptibile de a genera conflicte de interese, de incompatibilități, menit să ajute atât personalul din sistem, cât și beneficiarii“, a declarat ministrul Leonard Orban.
Prevederile Codului de conduită se aplică funcționarilor publici, demnitarilor, precum și personalului contractual din autoritățile statului cu atribuții în gestionarea fondurilor europene. Elementul de noutate îl constituie instituirea obligativității pentru personal de a completa o declarație pe propria răspundere care să confirme că a luat cunoștință de situațiile de incompatibilitate și conflicte de interese reglementate de legislația în vigoare.
Se instituie, de asemenea, obligativitatea unui angajament de a nu presta activități susceptibile să genereze conflicte de interese sau incompatibilități. În cazul nerespectării obligațiilor legale, intervine răspunderea disciplinară, civilă sau penală, în condițiile legii. Deși nu se aduc reglementări noi în materia conflictului de interese și incompatibilităților, Codul de conduită va ajuta personalul cu atribuții în gestionarea de fonduri europene să înțeleagă mai bine situațiile care pot genera incompatibilități și conflicte de interese. Prevederile Codului de conduită nu îi vizează pe beneficiarii proiectelor cu finanțare europeană, dar îi vor ajuta să sesizeze eventuale situații de acest gen la nivelul diferitelor structuri de autorități de management sau organisme intermediare.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU