14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPorcul de Crăciun, cumpărat pe card?

Porcul de Crăciun, cumpărat pe card?

Românii nu pot renunţa la cumpărături, chiar şi făcute pe datorie. Pe final de an, craiovenii achiziţionează cadouri de Sărbători sau cele necesare meselor de Crăciun şi Revelion folosind tot mai mult cardurile de credit.

Băncile anunţă o creştere a plăţilor cu cardul efectuate în apropierea Sărbătorilor de iarnă. Dacă în cazul cardului de debit, adică de salariu, acest lucru era normal, în ultima perioadă, cardul de credit se foloseşte tot mai des. În condiţiile limitării accesului la creditul de consum – în sensul că unii oameni nu se mai încadrează pentru a contracta un împrumut clasic -, băncile au scos la înaintare cardurile de credit, care par să prindă bine la public. Craiovenii îşi cumpără cele necesare de Sărbători folosind cardul de credit. „Se folosesc mult mai intens în această perioadă a anului cardurile de credit, pentru că oamenii îşi fac cumpărăturile cu astfel de instrumente de plată în apropierea Crăciunului“, a spus un bancher craiovean. Alt manager al unei bănci de top susţine că „întotdeauna de Sărbători există un supliment de cereri de carduri de credit. Pot să spun că există din ce în ce mai mulţi comercianţi care vin la bancă pentru a solicita POS-uri (dispozitive prin intermediul cărora se poate plăti cu cardul – n.r.), astfel încât clienţii lor să poată plăti cu cardul. Ceea ce înseamnă că acei comercianţi au cerere pentru plata cu cardul“. Bancherii susţin că există o creştere a utilizării cardurilor şi în comerţul electronic de produse, dar şi la comercianţii care oferă produse cu plata în rate cu dobândă „zero“ – la aceste ultime achiziţii, deţinătorii cardului de credit achitând o serie de comisioane. Folosirea cardului, fie el de debit sau de credit, este o dovadă de civilizaţie. 

Clienţii mai educaţi retrag mai puţin cash

Educaţia financiară cu greu îşi face loc în rândul oamenilor, dar încet, încet mulţi deţinători de carduri s-au informat şi au învăţat că acelea de credit – supranumite carduri de cumpărături – sunt folosite în special pentru plata la comercianţi, pentru diverse produse sau servicii, şi nu ar fi avantajos pentru client dacă ar retrage bani de la bancomat. „În ultima perioadă se observă o utilizare corectă a cardului de credit. Piaţa s-a mai educat, în sensul că oamenii nu mai ridică bani de la bancomat de pe astfel de carduri, ci le folosesc la cumpărături“, a precizat directorul unei sucursale a unei bănci de top. Dar, mare atenţie! Dacă utilizaţi un card de credit pentru a scoate banii în numerar, atunci plătiţi dobânzi usturătoare, de 26-30% pe an. Alt bancher local a menţionat că „şi intenţia băncii este ca oamenii să folosească mai mult cardurile la cumpărături, nu să scoată cash de la bancomat“.

Oferte diverse, detalii neştiute

Majoritatea băncilor au diverse oferte legate de carduri, cu tot felul de promoţii sau facilităţi pentru utilizatorii unor astfel de instrumente de plată. De exemplu, Raiffeisen Bank spune că pot fi plătite toate facturile la bancomat, dar cu cardul de debit, BRD susţine că are cea mai mare perioadă de graţie la un card de credit (60 de zile) sau carduri contactless (unde există sisteme de citire a cardului fără ca acesta să fie introdus într-un dispozitiv. Se foloseşte tehnologia la transportul în comun), BCR are puncte bonus pentru cei care plătesc cu cardul, Banca Transilvania susţine că poate acorda până la 5.000 de euro pe un card de credit etc. Cu „perioada de graţie“ există anumite probleme. Deţinătorii de carduri de credit sunt informaţi că există o perioadă mare de graţie la aceste instrumente de plată. Puţini ştiu că acele 50 de zile sunt de fapt… mai puţine. Cine foloseşte un card de credit trebuie să citescă bine condiţiile de creditare, pentru că diferă de la o bancă la alta. În principiu, banii trebuie puşi înapoi în interval de cel mult o lună de la momentul tragerii. De exemplu, la BCR, perioada de graţie este de 53 de zile, dar oamenii trebuie să restituie toţi banii în 23 de zile ca să beneficieze de dobândă „0“. „Perioada de graţie se acordă numai dacă deţinătorul rambursează integral datoria totală faţă de bancă – «soldul nou» din extrasul de cont aferent lunii în care s-au efectuat tranzacţiile la comercianţi/pe internet/plăţi facturi/reîncărcări cartele – până la data scadentă. Data scadentă este a 23-a zi de la data emiterii extrasului sau, în cazul în care este zi nelucrătoare, în prima zi lucrătoare după cea de a 23-a zi“, se arată pe site-ul băncii. Alte bănci anunţă explicit ce şi cum ai de plată. Este cazul Băncii Transilvania: „Ciclul de rambursare este între 1 şi 25 ale lunii (inclusiv capetele de interval). În această perioadă, clientul trebuie să achite suma minimă de plată (cel puţin 10% din valoarea creditului utilizat la sfârşitul lunii precedente)“.

Cardul bussines, tot mai folosit de firme

Şi firmele plătesc din ce în ce mai des cu cardul, operaţiunile fiind similare cu cele ale persoanelor fizice. „Există un card business acordat persoanelor fizice autorizate şi IMM-urilor, ataşat la contul curent al firmei. Valoarea maximă ce poate fi acordată este mai mare decât la persoanele fizice, iar firmele pot face cu acest card aceleaşi operaţiuni ca şi persoanele fizice“, a spus un reprezentant al BRD. În prezent, mai multe bănci emit carduri business, pe un singur cont al unei companii putând fi emise mai multe asemenea instrumente de plată.  

Plăţile on-line cu cardul, în creştere

Anul trecut, comerţul on-line a consemnat plăţi cu cardul în sumă de 127,8 milioane de euro, iar pentru 2011 este estimată o creştere a numărului şi valorii tranzacţiilor e-commerce, potrivit companiei RomCard, care reprezintă câteva bănci comerciale importante din România şi care deţin cel mai mare număr de carduri pe piaţă. Anul trecut, numai în moneda naţională, au fost înregistrate 1,73 milioane de tranzacţii on-line cu cardul, în valoare de 188,5 milioane de lei. Totuşi, în România, comparativ cu alte state europene, nivelul plăţilor cu cardul este destul de scăzut. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU