10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVremea cozilor la ghişee

Vremea cozilor la ghişee

Zilnic, mii de craioveni depun la Fisc cereri pentru eliberarea adeverinţei de venit, necesară obţinerii subvenţiei la căldură. Fiscul susţine că este cel mai mare număr de solicitări din ultimii ani.

Sărăcia îşi arată colţii şi în aceste zile. Ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au fost luate cu asalt de persoanele cu venituri modice sau care nu au nici un venit, care solicită adeverinţe speciale, necesare completării dosarului de obţinere a subvenţiilor la căldură. Finanţiştii susţin că o asemenea avalanşă de cereri de adeverinţe de venit este cea mai mare din ultimii ani. „În ultimele zile, media de cereri de acest fel depuse este de 2.700-3.000 pe zi. Ca anul acesta, nu au mai fost aşa multe. Probabil în urma disponibilizărilor, a şomajului sunt mulţi oameni care nu au venituri şi cer subvenţie la căldură“, a spus Viorel Ghencea, şef Birou în cadrul DGFP Dolj.

Oamenii ridică actele peste patru zile

Volumul mare de cereri depuse zilnic i-a determinat pe finanţişti să elibereze efectiv adeverinţele de venit abia după patru zile. Ieri, cei care depuneau cererea erau programaţi  să ridice documentul luni. În condiţiile date, se depun 3.000 de cereri zilnic, dar se eliberează doar 1.000-1.200. Finanţiştii speră să ajungă la 1.500 pe zi. Viorica Buică, şef serviciu în cadrul DGFP Dolj, a precizat că prelucrarea datelor durează aşa de mult din cauză că acest lucru se face manual: „Eliberăm peste 1.000 de adeverinţe pe zi, în medie, dar sunt foarte multe solicitări şi de aceea chemăm oamenii peste trei-patru zile. Aici mai vin şi oamenii din judeţ, deoarece au fost arondate la noi 53 de comune, după desfiinţarea unei unităţi fiscale. Ni se mai blochează şi serverele de la Bucureşti… Practic, nu avem cum să prelucrăm mai repede“.

Oamenii aşteaptă oricât pentru subvenţie

La ghişee era afluenţă mare de solicitanţi, oameni nevoiaşi, cu venituri modeste. Îşi procurau model de cerere tip de la xerox, o completau, după care stăteau la coadă în faţa ghişeului de la Fisc, pentru a li se da număr de înregistrare. „Am venit să iau adeverinţă de venit, pentru subvenţie. M-au chemat luni, după ora 8.30, să ridic adeverinţa de venit. În total, până îmi fac dosarul de subvenţie stau două săptămâni, dar aşteptăm că nu avem încotro. Nu am nici un venit, că altfel nu mai veneam eu pe aici. Să ne mai scadă căldura aia, că e prea scumpă“, a spus Ion Tocea, de 59 de ani, din Craiova. Cererile pentru obţinerea adeverinţei de venit se pot descărca şi de pe site-ul Ministerului Finanţelor, dar nu toţi oamenii au acces la internet.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII