7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInovaţia şi-a găsit loc la Târgul regional transfrontalier

Inovaţia şi-a găsit loc la Târgul regional transfrontalier

Bicicleta electrică, microcentrala fotovoltaică, echipamentele computerizate pentru terapia cu oxigen sunt numai câteva dintre noutăţile de la „Salonul regional al cercetării“, deschis pentru patru zile la Craiova

Zilele acestea, 40 de firme din România şi Bulgaria îşi expun la Craiova produsele care înglobează cele mai noi tehnologii în materie de inginerie şi de cercetare, în general. Ieri, la Centrul Expoziţional Transfrontalier al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj s-a deschis Târgul regional transfrontalier, ajuns la a treia ediţie, şi care cuprinde şi „Salonul regional al cercetării“. Evenimentul este organizat de CCI, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, şi are drept scop „promovarea inteligenţei şi creativităţii“, după cum spun organizatorii. Craiovenii pot vizita standurile companiilor româneşti şi bulgăreşti până duminică, 25 septembrie, între orele 10.00-18.00. Intrarea este liberă. „Sunt prezente la târg două persoane fizice, precum şi institute de cercetare din Craiova, Vâlcea şi Bucureşti, facultăţi, societăţi comerciale care au, pe lângă producţie, şi preocupări în domeniul cercetării“, a spus preşedintele CCI a judeţului Dolj, Ioan Vigaru.

Ce găsiţi la Târg

Standul bulgăresc în care sunt expuse bicicletele electrice și cu motor este cel mai căutat. „Bicicleta electrică are un acumulator care ţine între șase și opt ore, iar distanţa ce poate fi parcursă este de 25-45 de kilometri“, a explicat reprezentantul firmei bulgăreşti Iris, Rumen Stoianov, din Pleven. Preţul unei astfel de biciclete ajunge la 880 de euro. Firmele româneşti sunt prezente cu produse inedite, de la drujbe şi cositori fabricate în Craiova, la produse de automatică, instalaţii ecologice de aer condiţionat, echipamente computerizate pentru terapia cu oxigen în spitale şi clinici, dar şi în maşină sau acasă la pacient. Tot ca noutăţi, la târg sunt expuse instalaţii inedite „Made in Craiova“ care produc energie electrică. „Microcentrala fotovoltaică de 260 W (cu panouri solare fotovoltaice) care produce 520 Wh pe zi este noutatea noastră anul acesta. Acest lucru înseamnă consumul unui singur bec într-o noapte“, a spus directorul general al ICMET, Marian Duţă. Institutul craiovean ICMET expune şi o mică hidrocentrală, ce poate fi folosită la pensiunile turistice construite în apropierea unei căderi de apă. „Încercăm să punem în funcţiune o astfel de hidrocentrală fie la Novaci, fie în satul Băniţa, lângă Petroşani. Este nevoie de un debit mic de apă pentru a funcţiona“, a mai spus Duţă. Partea română expune produse din diverse domenii de activitate: echipamente pentru acţionarea electrică a tramvaielor, instalaţii de climatizare, tâmplărie PVC, şeminee electrice etc. Bulgarii au adus şi produse de artizanat, flori de mină şi altele. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII