6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLinişte la casele de schimb valutar

Linişte la casele de schimb valutar

Creşterea cotaţiei euro în raport cu leul nu a mai creat panică la fel ca în alţi ani: craiovenii au cumpărat valută doar dacă le-a trebuit, în timp ce marile jocuri valutare se fac la bănci

Omul de rând nu mai reacţionează imediat la şocul valutar. Creşterea bruscă de marţi a monedei euro în raport cu leul la 4,28 lei i-a lăsat indiferenţi pe oamenii de rând.
Ieri, la casele de schimb valutar din centrul Craiovei oamenii au schimbat leii pe valută şi invers doar dacă au avut nevoie să-şi plătească ratele către bănci sau pentru concedii. În plus, oamenii simpli au început să citească, să se informeze despre cotaţiile valutelor.
„Nu m-am panicat. Am strictă necesitate acum de euro, pentru concediu. Nu ne mai miră creşterile acestea bruşte. Cred că se va stabiliza euro în perioada următoare. Depinde de economia Europei“, a spus Constantin Cojman, de 60 de ani, economist în Craiova, care achiziţiona euro de la o casă de schimb.
„Oamenii au cumpărat azi (ieri-n.r.) sume modice, pentru nevoile lor. Media a fost de câteva sute de euro de persoană, dar nu se mai panichează lumea, că nu mai are bani“, a spus reprezentanta unei case de schimb din Bănie.

„Jocurile se fac de către bănci!“

Patronii caselor de schimb consideră că nu piaţa valutară din oraşe face cursul leu-euro, ci jocurile sunt la nivel mult mai înalt. „Sunt lucruri internaţionale, creşterea euro nu e de la piaţă. Sunt aceleaşi lucruri ca înainte. Acum nu este nici cerere multă de valută, că e lumea în concedii. Şi dacă nu merge economia, de unde să vină banii? Jocurile se fac de către bănci, nu se fac aici, ci la Bucureşti. De aceea creşte euro“, a spus, pentru GdS, Mohamed, patronul unei case de schimb din centrul Craiovei. La cumpărare, casele de schimb din centrul oraşului au afişat ieri cursuri foarte apropiate: de 4,230 lei pentru un euro, respectiv 4,235 lei pentru un euro. Casele de schimb vindeau cu 4,265 lei/euro, respectiv cu 4,270 lei/euro, sub cursul oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) afişat pentru ziua de ieri, de 4,2838 lei.
Unele case de schimb au refuzat ieri să schimbe sume mari de euro în lei, pe motiv că nu aveau atâţia lei la dispoziţie. De fapt, clienţii suspectează că nu au vrut să le schimbe banii, pe motiv că ieri era cursul prea mare şi ar fi dat casele sume prea mari. „Am avut de schimbat 1.800 de euro şi caut de azi-dimineaţă, dar toate casele de schimb îmi spun că nu au lei să-mi dea. Am revenit la ora 12.00, dar tot îmi spun că nu au bani. E clar că nu vor să schimbe, deoarece ar plăti mai mult pe euro, că e cursul sus şi au afişat 4,23 lei/euro la cumpărare“, a spus Cristina Peria, din Craiova.
Când creşte euro în raport cu leul, toţi cei cu credite în această monedă au de pierdut. La fel şi cei care deţin telefoane mobile, stau cu chirie sau au alte plăţi de efectuat în moneda europeană.

Cursul, mai bun la case decât la bănci

Dacă la casele de schimb valutar euro era la vânzare sub nivelul cursului oficial, stabilit de BNR, cursurile afişate ieri de bănci întrec orice imaginaţie. Băncile de top afişau la cumpărare euro cu 4,23 lei sau 4,21 lei (pentru tranzacţii în cont), iar la vânzare cursurile variau între 4,34 lei pentru un euro până la 4,36 lei. Băncile explică acest lucru prin faptul că cererea pentru moneda europeană este mai mare în sistemul bancar.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII