10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţe superdevalorizate

Locuinţe superdevalorizate

Băncile spun că preţul apartamentelor a scăzut cu 30%. Evaluatorii susţin că locuinţele s-au ieftinit chiar şi cu 60%, în unele cazuri

Piaţa imobiliară a ajuns, în trei ani, aproape la nivelul din 2005-2006, din punct de vedere al valorii locuinţelor. Cei mai importanţi jucători din piaţă consideră că după trei ani de criză, imobilele s-au devalorizat considerabil. „Valoarea apartamentelor din Craiova a scăzut, în medie, cu 30% în ultimii ani. La creditele de refinanţare, valoarea apartamentelor ipotecate este acum cu 30% mai mică, în medie. Evaluările sunt făcute de specialişti“, a declarat directorul local al unei bănci de top.
La refinanţare, băncile reevaluează apartamentele şi casele ipotecate de debitori la preţurile actuale, mult mai mici decât atunci când piaţa imobiliară era în expansiune. Criza a ieftinit locuinţe de toate felurile. Dacă un apartament se vindea acum trei ani cu 200.000 de lei, în 2011 face 140.000 de lei. „În 2007-2008 a fost perioada de vârf a imobiliarelor. Dar un apartament cumpărat atunci nu mai valorează la fel în această perioadă. Există locuinţe care s-au devalorizat chiar mai mult, cum ar fi cele din zonele limitrofe ale oraşului“, a confirmat şi Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Case supraevaluate

Experţii evaluatori, membri ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), confirmă că valoarea imobilelor a scăzut considerabil faţă de anii anteriori. „Sunt imobile supraevaluate de piaţă în anii anteriori. Grosso modo, putem spune că valoarea lor a scăzut cu 30%. În fapt, există deprecieri ale valorii locuinţelor cuprinse între 20% şi chiar 60%“, a precizat, pentru GdS, Cristian Alexandroiu, evaluator imobiliar, membru ANEVAR. El a spus că în ultimii trei ani apartamentele cu două camere şi garsonierele au avut cea mai mică devalorizare. Preţul lor a scăzut cu 20-28%, pentru că sunt cele mai căutate şi se vând cel mai uşor.
„Apartamentele cu patru şi cinci camere s-au devalorizat mai mult pentru că nu sunt căutate. Experţii spun că locuinţele care în 2007-2008 erau exagerat de scumpe, în general vilele mari, au acum valori de piaţă mai mici şi cu 60% faţă de acum trei ani“, a declarat Alexandroiu.
El a adăugat că evaluatorii tratează individual fiecare proprietate, după mai multe metode agreate de ANEVAR.

Locuinţele de lux au devenit nevandabile

Expertul evaluator consideră că locuinţele de lux care erau înainte foarte scumpe, pe perioada crizei au devenit nevandabile. Pentru că nu mai există cumpărători, valoarea caselor a scăzut cu până la 60%.
Un calcul simplu ne arată că, dacă un „palat“ era evaluat înainte de criză la 800.000 de euro, în prezent face doar 480.000 de euro. Chiar dacă anul acesta s-a intensificat cererea de locuinţe, cu precădere datorită programului „Prima Casă“, nimeni nu poate anticipa cu exactitate cât va mai scădea piaţa imobiliară.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII