16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe te faci când vei fi mare?

Ce te faci când vei fi mare?

Astronaut, poliţist, aviator, medic sau învăţătoare, acestea sunt doar câteva dintre răspunsurile cele mai comune pe care le-am dat la această întrebare când eram copii. Pentru elevii care termină liceul, această alegere devine un stres, mai ales în cazul în care sunt indecişi. Părinţii înclină spre o meserie bănoasă, iar adolescenţii doresc să îşi urmeze pasiunile, aşa că, într-un fel, capra şi varza trebuie împăcate. Aşadar, alegerea viitoarei meserii este o decizie grea pentru majoritatea liceenilor.
Cei mai mulţi tineri se orientează către slujbele care presupun munca la birou. La prima vedere, acestea par că asigură atât confort fizic, cât şi psihic. Ce-i drept, un job la birou nu este atât de solicitant din punct de vedere fizic, însă are şi el dezavantaje. Meseriile de viitor sunt considerate cele din domeniile economie şi IT. Slujbele ocolite de către tineri sunt cele care nu aduc venituri considerabile, de exemplu posturile din învăţământ.

Alegerile tinerilor pentru un viitor mai bun

Agnes B. are 19 ani şi îşi doreşte să devină medic. Ea a ales să îşi încerce norocul la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Meseria de medic nu a fost întotdeauna preferată de tânără: „Îmi doream foarte mult să fiu cântăreaţă sau pictoriţă. Acum am ales cu totul altceva, influenţată fiind şi de părinţi. La început, când am fost nevoită să mă decid asupra unei facultăţi, nu am fost de acord cu ai mei, căci îmi doream să fac design vestimentar, în Bucureşti. Apoi am realizat că meseria de medic are viitor şi că voi avea un trai decent“.
În schimb, decizia Mădălinei G., de 18 ani, nu a fost influenţată în nici un fel de părinţi. „Deşi acum văd lucrurile în cu totul alt mod, visul meu era să ajung profesoară: să predau, să corectez lucrări şi să dau note. Îmi amintesc şi acum tăbliţele cu cretă pe care le umpleam cu tot felul de formule ilogice. În prezent, meseria de profesor este printre cele mai prost cotate financiar. Acum am ajuns, datorită unei persoane pe care o admir pentru principii, valori morale şi realizări în viaţă, să îmi aleg ca ţintă Facultatea de Drept. Această persoană este unchiul meu. Naivă şi idealistă, sătulă de persoane care se vând, preţuind sinceritatea şi corectitudinea, am considerat că pot fi unul dintre pionii care vor aduce o schimbare în sistem“.
Alţii au norocul să-şi fi ales o facultate în concordanţă cu dorinţa copilului de altădată. Cătălin M. are 20 de ani şi este în anul doi la Academia Militară. De mic îşi dorea să devină aviator: „Am ales să devin inginer cu brevet de ofiţer în echipamente şi instalaţii de aviaţie deoarece e o meserie care mă leagă de ce îmi doream de mic. Mi-am ales singur această facultate, din plăcere chiar, dar am ţinut cont şi de faptul că se câştigă bani suficienţi, după părerea mea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII