14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum scapă firmele de datorii

Cum scapă firmele de datorii

Statul a şters cu buretele arierate de zeci de milioane de lei ale firmelor doljene

În primele două luni ale anului 2011, din evidenţele Fiscului doljean s-au „evaporat“ 119 milioane de lei (1.190 de miliarde de lei vechi) din contul arieratelor nerecuperabile, adică acele datorii ale firmelor către bugetul consolidat al statului care oricum nu mai puteau fi recuperate în nici un fel. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, la 31 decembrie 2010 în judeţ existau arierate nerecuperabile de 768,22 milioane de lei, iar la sfârşitul lui februarie 2011, acestea scăzuseră cu 119 milioane de lei, la exact 649,18 milioane de lei. Ştergerea datoriilor s-a făcut pe hârtie, că acele datorii erau deja duse pe apa sâmbetei. „Au scăzut arieratele nerecuperabile, fie pentru că s-au mai încasat din ele, fie pentru că s-au încheiat procedurile de insolvenţă la mai multe firme sau alte societăţi au intrat în insolvabilitate“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.
În categoria arieratelor nerecuperabile intră şi taxa pe valoarea adăugată (TVA) rambursată ilegal anii anteriori.

„Sume radiate de instanţe“

Dar cum au scăpat firmele datornice de sumele restante către stat? Datoriile au fost radiate de instanţe, care au încheiat procedurile de insolvenţă, susţin oficialii Fiscului. Practic, după ce s-a vândut tot ce aveau firmele, nemaifiind bunuri de valorificat, nici debitele nu s-au mai putut stinge. „De la începutul anului şi până acum, instanţele au închis 149 de cazuri de insolvenţă provenite din anii anteriori, iar sumele radiate de instanţe sunt de 36,6 milioane de lei“, a spus Mihai Antonescu. În Dolj, două treimi dintre firmele aflate în insolvenţă au cerut singure această procedură, tocmai pentru a scăpa de stat şi de alţi creditori, bănci sau furnizori. Specialiştii din piaţă au declarat, pentru GdS, că mulţi dintre administratorii firmelor în prag de insolvenţă au transferat bunurile (activele) pe alte firme, deschise pe numele rudelor sau ale prietenilor.  

Insolvabilitatea, metodă de fentat statul

Nu doar prin insolvenţă se şterg datoriile, ci şi prin insolvabilitate. O firmă este declarată insolvabilă atunci când nu are deloc bunuri să acopere creanţele pe care statul le are de recuperat, fie când valoarea bunurilor din patrimoniu nu acoperă nici pe departe datoriile către stat. Atunci ce face statul? Încearcă atragerea răspunderii solidare a administratorului firmei. Dar ce administrator de firmă are vile impozante pe numele lui sau îşi cumpără „bolizi“ de zeci de mii de euro pe persoană fizică? De altfel, Fiscul recuperează foarte puţin din averea administratorilor de firme. „În ianuarie-februarie 2011 au fost încheiate 106 procese-verbale de insolvabilitate, în valoare de 82 de milioane de lei, din care s-au încasat 1,2 milioane de lei. Prin atragerea răspunderii materiale asupra administratorilor de firme sunt prevăzute sume de 3,9 milioane de lei“, a precizat directorul adjunct al Fiscului doljean.
Practic, în afară de cele 3,9 milioane de lei care se aşteaptă să se încaseze de la administratori, prin vânzarea bunurilor lor personale, Fiscul nu mai are cum să recupereze restul datoriilor de la firmele declarate insolvabile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII