Cultura de euro din grădinăCiteşte mai jos cum poţi transforma câteva culturi neconvenţionale în fabrici de făcut bani

Culturile agricole tradiţionale din Oltenia aduc profituri mici, în condiţiile în care suprafeţele cultivate sunt mici, tehnologia este depăşită, costurile irigaţiilor sunt mari, iar sistemul de desfacere şi comercializare este aproape inexistent. Concurenţa obligă fermierii să caute cele mai profitabile culturi. Să vedem azi două idei de afaceri în domeniu, exploatate cu succes în România. Prima este cultura de anghinare (Cynara scolymus) – o plantă erbacee care poate creşte în toate zonele ţării. Planta se foloseşte în mod curent terapeutic, însă a fost transformată recent în sursă de bioenergie. Experimentul a fost făcut de omul de afaceri Ştefan Poienaru, cu rezultate deosebite. Potrivit acestuia, anghinarea obţinută din seminţe ameliorate poate produce 20.000 de kilograme de biomasă la hectar. Valoarea calorică a acestei plante este dată de conţinutul în ulei (7%). Două kilograme de granule de anghinare echivalează cu un litru de motorină.

Cultura poate aduce profit de 800 – 1.000 de euro/hectar. Anghinarea creşte şi pe terenuri slab productive, fertilizează solul, distruge buruienile şi este o plantă meliferă ideală. Durata de viaţă a unei plantaţii este de opt – zece ani. Este o plantă adaptabilă la condiţiile de secetă din sudul ţării. În plus, pe piaţa externă, cererea de granule de anghinare este de 50 de ori mai mare decât oferta. Lucrările se reduc la însămânţarea culturii o dată la opt – zece ani şi recoltare. Frunzele de anghinare se folosesc terapeutic în bolile de ficat şi rinichi, deoarece au proprietatea de a mări secreţia biliară şi diureza, reglând în acelaşi timp procesul de formare a colesterolului. Ceaiul de anghinare este folosit şi în unele forme de diabet.

Cătina – efect miraculos în buzunar


Altă plantă cu efecte miraculoase asupra sănătăţii este cătina albă (Hyppophae rhammnoides). Este un arbust fructifer, folosit în special în industria alimentară şi farmacie.

Fructul de cătină conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de zece ori mai mult decât citricele. Alte vitamine conţinute sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (mai mult decât morcovii), fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe etc. Planta poate creşte în toate zonele însorite ale ţării şi are o mare rezistenţă atât la ger, cât şi la secetă (rezistă la temperaturi cuprinse între -35 grade Celsius şi +45 grade Celsius). Durata unei plantaţii de cătină este de 20-25 de ani. Fructele se recoltează din august până la sfârşitul lunii octombrie. Uleiul de cătină obţinut este utilizat în tratamentul unor afecţiuni, cum ar fi alcoolismul, anemia, ulcerul gastric şi duodenal, alergii, reumatism, precum şi în afecţiunile neuroendocrinologice, circulatorii sau hepatice. Are o acţiune reconfortantă, calmantă, cu efecte uşor narcotice. Un litru de ulei extras din fructele de cătină se vinde cu 150 – 500 de euro, iar de pe un hectar cultivat cu arbuşti de cătină albă se pot obţine profituri de 100.000 de euro. 

 Comenteaza acum

13 Comentarii

 1. nimenialtu said:

  cat ma 100.000 de euro la hectar? creca sunteti beti si drogati ori handicapati… altfel nu imi explic … ati dat si voi copy-paste la ce ati gasit pe net fara sa va interesati…

 2. Economist said:

  Azi mi-am anuntat sefii ca sunt bolnav…. plec sa plantez catina :))) !!!

 3. Ciobanasul said:

  halal afacere !!
  100000 euro/ha_ha daca vinzi capsule de ulei 4g/buc…. daci iti trebuie toata industria farmaceutica si desfacerea asigurata!!!!
  Cand ne vom opri sa punem prostia pe prima pagina atunci vom iesi din criza…

 4. dd said:

  Haaaa-ha-haaaaaa!!!! !!!!Bravo, GdS, iar le-ai zis-o si iar i-ai invatat! Dom’le, da’ ce jurnalisti tari mai aveti :oD!

 5. jaq said:

  O recolta “buna” aduce MAX 15.000 euro la hectar asa ca, draga GDS, nu ne mai dezinforma cu afaecri BOMBE.

 6. cititor said:

  pt.1 Cred ca tu est i beat cand citesti . Nu 100.oo0 euro ci 1.000 eoro la ha.citeste bine articolul.

 7. Ginel said:

  Cynara cardunculus, o alta specie de anghinarie, este la mare pret in Italia, constituind o delicatesa in bucataria italiana, cunoscuta sub numele de “carciofo”. Inflorescenta recoltata intr-un anumit stadiu de dezvoltare costa pana la 4 euro la kg. Are acelasi areal de dezvoltare ca si anghinaria scolymus, si cred ca si aceleasi posibilitati de utilizare ca biomasa, pentru partea din planta care ramane dupa recoltarea inflorescentei.In ce priveste catina alba , nu trebuie sa va mirati ca se pot obtine sume asa de mari la hectar: recoltatul este manual si este costisitor in Occident: un kg de cirese costa 4-5 euro, unul de mirtilli (afine ) costa peste 10 euro, cu siguranta ca un kg. de catina costa peste 10 euro. Pe de alta parte sunt de acord ca se poate obtine o productie de 100.000 euro la ha. dar un profit nu pot crede , asta numai daca fugi cu banii si nu platesti manopera! Deci in Romania este posibil! Deci are dreptate domnul Grosereanu expertul GDS in economie!

 8. nimenialtu said:

  ce puneti botu la toate prostiile scrise de astia care vand si ei carti sau cduri cu asa zise afaceri sigure si nush ce…. pai la noi in romania e 3 lei kg si voi bateti campu pe aci de 4-5 euro kg… sau 20 de tone la hectar :))… iar ca sa faci ulei de catina te costa multe milioane de euro…, iar uleiui de catina in nici un caz nu costa intre 150 si 500 de euro. pai voi sunteti atat de naivi incat nu va ganditi putin asa ca daca s-ar face asa multi bani, pai becali si-ar inmulti averea de 10 ori… ar fi cea mai tare afacere posibila

 9. Hotul said:

  Va strofocati degeaba, banii se fac prin miscarea facturilor dintr-o societate in alta asa cum fac baietii destepti, adica banditii ce va fura de 21 de ani. In rest e frectie, basme de adormit copii si oase rupte degeaba!

 10. MANIVELA said:

  BA FRATILOR EU M-AM GINDIT PE CRIZA ASTA A DRACULUI DE NUMAI AVEM IESIRE SA PUN DE O SOCIETATE DE DERATIZARE. HAI CARE SARITI LA CAP? BA DERATIZAREA CLASEI POLITICE , A LEPRELOR DIN ASA ZISA ECONOMIE, AIA DIN SUBSOL , A CELOR DIN VAMII , SI A ROZATOARELOR DE PRIN TARISOARA ASTA AMARITA. MA CEVA VERDE DE PARIS OM GASII NOI IN TARA, CACI CU ASTA MERGEM LA SIGUR , NU CU PISOALCA IMBUTELIATA IN FIOLE, ADUSA DE AIUREA.
  SA VEDETI CE CISTIG GARANTAT , IMEDIAT BENEFIC PENTRU NOI , DAR SI PENTRU POPORUL ROMIN TERFELIT SI BATJOCORIT DE HAITA DE MARTAFOI CE SE CRED BURICUL PAMINTULUI. GARANTEZ SUCCESUL , NU VA COSTA NIMIC DACA INCERCATI.

 11. iulian said:

  in afara de primele 3 fraze de inceput,restu e copy/paste de aici http://www.recolta.e u/culturi-neconventi onale-profitabile-an ghinarea-si-catina/. ..jurnalism nu gluma

 12. Nimeni de oriunde said:

  Gazeta a uitat sa precizeze ca ar mai fi o planta care aduce profituri uriase.cateva indicii se fumeaza si nu e tutun :))).are un miros gretos si da e o planta.:)))))))
  Mar iana.

Alte stiri

18 septembrie 2017

Horoscop

Berbec Ambianţa familială poate fi deranjată de aspectele financiare. Posibil ca membrii familiei să dorească mai mulţi bani de la dumneavoastră sau măcar să le faceți cadouri şi favoruri mai frecvent. Evitați dialogurile pe aceste teme. ...

Sumarul ediției de vineri, 11 martie 2011

Actualitate

» Fotbal – Andrei Cristea a marcat al patrulea gol pentru Karlsruher
» Baschet (m) – BC Mureş – SCM U Craiova, scor 102-73, în Divizia A
» Craiova: Arestaţi pentru infracţiuni informatice
» Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea
» Centrul Craiovei, închis pentru pasaj
» Verdict final: închisoare cu suspendare pentru fiul judecătoarei Sprînceană
» Craiova: Bani insuficienţi pentru S 200
» Dolj: Băileştiul rămâne cu spital
» Olt: Traficanţi de minore arestaţi
» Târgu Jiu: Protocol USL semnat la foc automat
» Cutremurul din Japonia a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 cm
» Miting împotriva Codului Muncii la Târgu Jiu
» Olt: Profesorii din Caracal au ieşit în stradă

Local

» Cum (nu) îşi găsesc şomerii slujbe
» Digul de la Morunglav, Olt: un nou început
» Românii au rinichi bolnavi
» Onorariile Casei de Avocatură „Nemoianu“, la secret
» Scurte ştiri

Dolj

» Repetenţi la examenul pentru permis

Gorj

» Scurte ştiri
» Consiliul Judeţean Gorj implementează un nou proiect important
» Fermieri cu diplomă

Sport

» Medalii de aur pentru CSS Slatina
» Craiovencele, învinse clar la Satu Mare
» Niculescu, în turul doi la Indian Wells
» Semifinala Under 14, la Târgu Jiu
» Ilieş şi Mazilu, din nou la Energia
» Pugiliştii români, interzişi pe plan internaţional
» Amendă pentru Universitatea
» „Din vară, fugarii vor juca în judeţ!“
» Bărboianu se simte important în „haită“
» Gîngio: Sper să fiu titular la Timişoara
» Mugur Mihăescu: Ştiinţa, chior în ţara orbilor
» Schalke şi Tottenham au acces în sferturi
» Pelici antrenează selecţionata Ligii a II-a
» Găzarii, amical cu Minerul Mehedinţi
» „Pompierii“ nu concep să piardă la Calafat
» Pandurii, obligaţi să câştige

Bani & Afaceri

» Şanse de angajare în Oltenia
» Cultura de euro din grădină

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Scurte ştiri
» Potasiul în alimentaţie
» Zodiacul amorezilor
» Aurelian Temişan, în căutarea fetelor frumoase de la ţară
» Inna a câştigat discul de platină în Franţa
» Apariţii editoriale
» Vremea în Oltenia

Top