6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite garantate pentru agricultori

Credite garantate pentru agricultori

IMM-urile din agricultură se pot împrumuta în bănci pentru înfiinţarea culturilor, pentru lucrări agricole şi chiar pentru finanţarea stocurilor temporare, toate acestea cu garanţia statului, prin Fondul de Garantare. Marea problemă este că firma trebuie să se încadreze în condiţiile de finanţare ale băncii.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) garantează până la 80% din împrumuturile pe care doresc să le contracteze firmele mici din agricultură, pentru diverse activităţi agricole. Între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi FNGCIMM SA IFN a fost încheiată recent o convenţie de colaborare, potrivit căreia Fondul facilitează accesul investitorilor privaţi din sectorul agroalimentar la finanţarea capitalului de lucru garantând creditele acordate de către instituţiile finanţatoare.
Cum fermierii se confruntă cu o lipsă „cronică“ a finanţărilor şi nu prea dispun de garanţii materiale pe care să le pună la dispoziţia băncii finanţatoare, o soluţie ar fi garantarea a 80% din credit de către stat prin FNGCIMM. Ca instituţie a statului, Fondul consideră agricultura drept „ramură prioritară“ a economiei, dar până să ajungă să ceară garanţia Fondului, fermierii trebuie mai întâi să treacă de condiţiile dure impuse de banca finanţatoare.

Ce activităţi garantează Fondul

Se pot garanta aproape toate tipurile de credite pentru agricultori. Potrivit directorului Fondului Local de Garantare Craiova, filială a FNGCIMM IFN SA, Gheorghe Lăpădat, activităţile din agricultură care pot fi garantate de Fond sunt: credite pe termen scurt destinate finanţării activităţii curente, cum ar fi împrumuturile pentru producţie (arăturile pentru însămânţări, pregătirea terenului pentru însămânţări, fertilizarea cu îngrăşăminte chimice a suprafeţelor aflate în cultură şi a celor ce se însămânţează, erbicidarea culturilor, tratamentul seminţelor contra bolilor şi dăunătorilor, semănatul culturilor, lucrări de întreţinere a culturilor şi plantaţiilor pomiviticole, recoltarea culturilor, transportul şi depozitarea produselor agricole. De asemenea, firmele din agricultură pot obţine garanţia Fondului „pentru capital de lucru, linii de credit sau pentru alte forme de finanţare necesare fermierilor pentru realizarea producţiei agricole“, se arată într-un comunicat transmis de Fond. Fermierii pot beneficia de garanţie din partea statului chiar şi pentru finanţarea stocurilor temporare necesare producătorilor agricoli şi procesatorilor de produse agricole, precum şi crescătorilor de animale şi păsări.

Cine sunt beneficiarii

Fondul garantează societăţile comerciale din agricultură, asociaţiile agricole constituite conform Legii nr. 36/1991 şi Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004. Mai pot obţine garanţii de la Fond „persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, precum şi întreprinderile individuale şi familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 care lucrează suprafeţe de teren agricol aflate în proprietate sau arendate pe bază de contract, cresc animale, realizează producţie agricolă, prelucrează, comercializează produse agricole sau execută lucrări agricole şi au calitatea de fermieri sau procesatori de produse agricole“, susţin reprezentanţii FNGCIMM. Valoarea maximă a garanţiei nu poate depăşi echivalentul în lei a 2,5 milioane de euro, la cursul leu/euro de la data solicitării de garantare transmisă Fondului de instituţiile finanţatoare. De asemenea, firmele trebuie să fie din categoria IMM-urilor.

Băncile pun marea barieră

Degeaba garantează Fondul creditele pentru agricultori dacă aceştia nu se încadrează în condiţiile cerute de bancă. Fermierii trebuie mai întâi să îndeplinească, în mod special, condiţiile generale de creditare. Agricultorii trebuie să fie bunplatnici, să nu fi fost în interdicţie bancară, adică să nu fi fost blocaţi de bancă pentru neonorarea unor instrumente de plată. Situaţia lor financiară trebuie să fie bună, multe bănci orientându-se după contul de profit şi pierdere, dar şi după cuantumul datoriilor către furnizori. Unele bănci au o tradiţie în a finanţa agricultorii, altele au introdus recent produse de creditare destinate agriculturii, chiar şi cu sprijin de la UE.
În oricare dintre cazuri, fermierii sau procesatorii din agricultură au nevoie de garantarea a 20% din credit, iar aceste garanţii cerute de bănci sunt cu mult mai mari.
Firma poate aduce cash colateral, bani la care nu are acces pe parcursul derulării creditului, ceea ce înseamnă o blocare a lichidităţilor şi aşa puţine. „Este mult mai bine ca un credit pentru agricultură să fie garantat de Fond, pentru că astfel s-ar diminua riscul băncii, dar la fel de normal este şi faptul că banca trebuie să se asigure că firma poate rambursa împrumutul“, a spus un bancher local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII