22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2010 - an al proiectelor pentru economia craioveană

2010 – an al proiectelor pentru economia craioveană

Americanii de la Ford au atras după ei producătorii de componente auto, Electroputere a făcut afacerea imobiliară a anului, CNVM l-a demis pe Dinel Staicu de la şefia SIF Oltenia, iar oraşul are de curând un aeroport la standarde UE. Avioane Craiova a avut numai necazuri, iar Doljchim este foarte aproape de a ajunge la fier vechi. Despre ce s-a întâmplat în 2010 cu principalele obiective economice din Craiova şi care sunt premisele pentru viitor citiţi în cele de mai jos.

2010 a fost un an al planurilor de viitor în peisajul economic craiovean. Criza financiară a afectat şi principalele investiţii din Bănie, însă proiectele pe termen lung sunt pline de speranţă. Să vedem aşadar cum s-au comportat în acest an principalii investitori din oraş. Fără îndoială, cea mai mare investiţie din zonă este Ford Craiova – fosta fabrică de automobile Daewoo preluată de americani în 2007. Încă de la începutul anului, divizia Ford Europa a anunţat că a primit un împrumut în valoare de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) – din care 200 de milioane de euro ar urma să fie folosiţi pentru cercetare şi dezvoltare la compania Ford Werke GmbH Germania, iar 400 de milioane – în proiectul uzinei de la Craiova. Guvernul român a aprobat garanţii de stat în valoare de 320 de milioane de euro, care acoperă 20% din împrumutul de la BEI. Ulterior, compania producătoare de automobile a cerut modificarea unor clauze din contractul de privatizare, invocând criza financiară. Ford a iniţiat primele demersuri pentru a scăpa de activele nedorite şi a scos la vânzare vechile linii de producţie ale modelelor Daewoo. După jumătatea anului, în Bănie sau împrejurimi îşi fac apariţia primii producători de componente auto pentru Ford: Johnson Controls, Lear Corporation, Rochling Automotive, Honsel, Afmesch etc. Ford anunţă primele angajări de personal pentru 2011.

Electroputere – lovitură imobiliară pentru plata datoriilor la stat

Electroputere nu trece nici ea printr-o situaţie economică fericită. Anul acesta, a trebuit să concedieze alţi 350 de salariaţi. Brandul feroviar „Electroputere“ este pe moarte. Compania a anunţat că se va ocupa în principal de producţia de transformatoare de mare putere, iar fabrica de locomotive va executa doar reparaţii. Deşi suntem în plină criză, Electroputere face totuşi afacerea imobiliară a anului: vinde 12 hectare de teren din incinta fabricii contra sumei de 37,2 milioane de euro. Banii ajung în totalitate în bugetul de stat, pentru achitarea datoriilor istorice ale societăţii. Pe terenul vândut, retailerul francez Auchan şi asociaţii săi vor deschide un mall în 2011, care va crea aproximativ 1.500 de locuri de muncă. Investiţiile se ridică la peste 90 de milioane de euro. Electroputere îşi arată disponibilitatea de a vinde alte 40 de hectare de teren către furnizorii Ford sau alţi potenţiali investitori.
O veste bună pentru mediul economic este modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova, în decembrie 2010. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a investit aici circa zece milioane de euro. Aerogara are acum terminale separate pentru plecări şi sosiri, o pistă modernizată, săli de aşteptare, parcare, spaţii pentru agenţii economici etc. Pe lângă cursele regulate în Italia, aeroportul va găzdui din 2011 curse aeriene către Barcelona şi Londra. Zona aeroportului, care cuprinde o arie de dezvoltare de peste 80 de hectare, poate deveni în următorii ani o destinaţie pentru giganţi mondiali în business: Ford, Pirelli, Hilton, General Electric etc. Parcul Industrial Craiova (PIC) va aştepta 2011 cu spaţii de producţie pentru potenţialii investitori. În decembrie, parcul şi-a dublat aproape suprafaţa, primind opt hectare de teren de la MAI.

Dinel Staicu pleacă
de la şefia SIF Oltenia

La SIF Oltenia, 2010 marchează o schimbare de gardă. Preşedintele societăţii, omul de afaceri Dinel Staicu, este condamnat în vară la patru ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). După ce face recurs, pedeapsa este mărită la 12 ani de închisoare. Dinel Staicu îşi anunţă demisia din fruntea SIF Oltenia, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îi retrage avizele pentru funcţiile de conducător efectiv şi administrator al societăţii. Comisarul Gheorghe Bică, fost şef al IPJ Dolj, apropiat al lui Staicu, ajunge în acest an în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia. Compania a acordat dividende de 22,9 milioane de euro şi se menţine în topul tranzacţiilor la BVB.
Altă societate importantă a oraşului este Maşini Agricole şi Tractoare (MAT) Craiova. În acest an, acţionarii au făcut o majorare de capital de şase milioane de lei şi a scos pe piaţă active de circa zece milioane de euro pentru a face rost de fondurile necesare retehnologizării.

Avioane – în picaj, Doljchim – la fier vechi

Combinatul chimic Doljchim, aflat încă în proprietatea companiei Petrom, este aproape de a fi desfiinţat.
A făcut restructurări masive de peste 470 de salariaţi şi a închis producţia. Părţi din combinat sunt dezmembrate şi vândute la fier vechi. Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, negociază cu Petrom preluarea combinatului. Rezultatele negocierilor vor fi cunoscute cel mai probabil la începutul lui 2011.
Avioane Craiova este una dintre cele mai afectate societăţi, aflată în dificultate în ultimii 20 de ani. Statul a eşuat în încercarea de a o privatiza, iar constructorul de avioane nu a mai primit contracte importante. A fost nevoit să concedieze 60 de salariaţi, iar pe ceilalţi să-i trimită prin rotaţie în şomaj tehnic. Cu foştii angajaţi se judecă pentru salariile restante. În plus, s-a ales şi cu un proces cu Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale (INCAS) „Elie Carafoli“ pentru concepţia avionului IAR 99 Şoim – model pe care l-a modificat şi modernizat cu israelienii de la Elbit Systems. Pe final de an, a încheiat cu MApN un contract de 2,8 milioane de lei pentru reparaţii de aeronave, care mai salvează aparenţele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII