24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInstanţele latră, Electra merge

Instanţele latră, Electra merge

Procesele de la Bucureşti şi Craiova duc meciul pentru înfiinţarea Electra în prelungiri, dar guvernul s-a asigurat că va avea câştig de cauză modificând Legea de funcţionare a societăţilor comerciale. Piaţa energiei ar putea ajusta în 2011 câteva mii de locuri de muncă, admit reprezentanţii Electra.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat zilele trecute că procesul de înfiinţare a gigantului energetic de stat Electra SA continuă, în ciuda opoziţiei sindicatelor şi a proceselor în instanţă, care se ţin lanţ. Zilele trecute, Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) a luat o decizie în defavoarea înfiinţării gigantului Electra. Tribunalul a considerat neîntemeiată cererea Nuclearelectrica pentru înregistrarea în ORC a noii companii. Instanţa a considerat că proiectul de constituire a Electra SA nu conţine toate elementele care să permită creditorilor să cunoască în ce măsură vor fi sau nu afectaţi, deoarece nu există o descriere a activelor şi pasivelor societăţilor implicate. Nuclearelectrica a declarat recurs împotriva acestei decizii. Instanţele au de lucru şi la Dolj, unde Fondul Proprietatea (FP) a făcut opoziţie la fuziunea Complexului Energetic (CE) Craiova cu entităţile care vor forma Electra. Sindicatele au şi ele o acţiune în instanţă. În primul proces, FP revendică aproximativ 25.000 de acţiuni gratuite la CE Craiova.
FP revendică la CE Craiova şi Nuclearelectrica acţiuni cu o valoare de piaţă de circa 690 de milioane de euro. Judecătorii bucureşteni au considerat că aceşti creditori nu cunosc în ce măsură vor fi afectaţi, în condiţiile în care nu avem descrierea activelor şi pasivelor societăţilor implicate (printre care Nuclearelectrica şi CE Craiova).

Numărul salariaţilor din energie ar putea fi redus în 2011

În ultimele luni, pentru a scăpa de procese, guvernul a modificat chiar Legea nr. 31/1990 – a funcţionării societăţilor comerciale. Potrivit noilor modificări, orice creditor care deţine o creanţă certă, lichidă şi anterioară proiectului de fuziune sau divizare, nescadentă la data publicării şi care urmăreşte împiedicarea producerii unui prejudiciu prin fuziune/divizare, poate face opoziţie în vederea garantării satisfacerii creanţelor sale. Hotărârea pronunţată asupra opoziţiei este supusă numai recursului. Totuşi, „formularea unei opoziţii nu are ca efect suspendarea executării fuziunii sau divizării şi nu împiedică realizarea fuziunii sau divizării“. Cu alte cuvinte, hotărârea recentă a TMB – care este supusă recursului de către Nuclearelectrica – nu va împiedica procesul înfiinţării Electra.
Pe de altă parte, 30.000 de sindicalişti din minerit şi energie au anunţat că intră în grevă de pe 10 ianuarie pentru că Electra nu va fi înfiinţată până la 31 decembrie 2010, aşa cum s-a convenit cu sindicatele. Sindicaliştii se tem şi că în 2011 vor fi reduceri de 6.000 de locuri de muncă în sistem.
Directorul general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu, admite că piaţa energiei ar putea determina unele reduceri de posturi în viitor. „Sunt dezbateri, nu este nimic oficial până acum. Cu toate că actuala organigramă nu este încărcată, piaţa energiei nu mai arată ca în anii precedenţi, ceea ce ar putea determina unele adaptări“, a spus Bălăşoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU