16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de firme doljene, avansate în grad

Zeci de firme doljene, avansate în grad

Pentru că au avut în 2009 afaceri de peste 70 de milioane de lei, au mulţi angajaţi şi deţin active importante, peste 40 de firme doljene vor trece de la anul în categoria marilor contribuabili. Asta înseamnă că firmele vor plăti toate impozitele la Bucureşti şi vor depune declaraţiile direct la ANAF. Aflaţi din GdS după cine „plânge“ Fiscul doljean.

Criza nu şi-a arătat colţii chiar pentru întregul mediu local de afaceri. Câteva zeci de firme din Dolj au avut afaceri bune anul trecut. Atât de bune încât aproximativ 40 dintre agenţii economici de talie mare din judeţ vor deveni din 2011 „mari contribuabili“, potrivit legislaţiei fiscale actuale. Ce se schimbă de anul viitor pentru aceste companii care intră în categoria marilor contribuabili. Ele nu îşi vor mai plăti impozitele la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, ci direct la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Vor fi verificate de inspectorii de la Direcţia Mari Contribuabili şi nu de cei de la DGFP Dolj. Tot la ANAF îşi vor depune firmele respective şi declaraţiile lunare on line. Nu oricine intră în categoria marilor contribuabili. Dacă până acum firmele respective ar fi trebuit să depăşeaşcă pe anul trecut o cifră de afaceri de 70 de milioane de lei, acum a scăzut pragul cifrei de afaceri, dar ANAF a selectat firmele şi în funcţie de numărul de angajaţi şi de activele deţinute. Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, felicită companiile care devin mari contribuabili, dar regretă pierderea multora din rândul contribuabililor mijlocii care plăteau la judeţ dările către stat.
„Este îmbucurător că aşa multe firme trec în categoria marilor contribuabili. Acest lucru înseamnă că au avut activitate foarte bună anul trecut şi au realizat cifre de afaceri foarte mari“, a precizat directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Popeci, Softronic, Gecorom, firmele după care „plânge“ Fiscul

Pe lista cu companiile care îşi vor plăti dările la ANAF figurează firme cu mulţi angajaţi, cu afaceri importante, dar şi regiile din subordinea Primăriei Craiova. Vor trece la „mari contribuabili“ companii precum Popeci Utilaj Greu, Domarcons, Gecorom, Softronic, Top Gel, Serpico, Sud Oil – firme a căror plecare din Dolj (din punct de vedere a impozitelor) afectează Fiscul, pentru că obligaţiile de plată se vor achita la nivel central. Doar dacă respectivele companii au puncte de lucru pe teritoriul Doljului, atunci vor plăti la nivel local o parte din dările către stat. Plata impozitelor în Capitală dă bine la imaginea firmei şi poate sprijini afacerile viitoare, crede mediul de afaceri.
„Îmi pare rău că nu mai suntem în zona Doljului cu impozitele, dar cred că va fi bine faptul că intrăm în categoria marilor contribuabili. Sperăm ca acest lucru să fie de bun augur pentru dezvoltarea ulterioară a firmei“, a spus directorul Top Gel, Adriean Asan Mic. Raportările firmelor se fac on line, dar avansarea în grad a firmei aduce şi aspecte negative: o birocraţie mai mare, deplasări mai multe în Bucureşti şi verificarea firmei de către inspectorii de la Direcţia Mari Contribuabili, din cadrul ANAF.  
De asemenea, printre viitorii contribuabili de talie mare se numără şi MAT Craiova, Flormang, Remat, Sucpi, Fraţii Bacriz, Proiect SA, Cervina Segarcea, Construcţii Montaj. De la anul ar urma să-şi plătească impozitele la Bucureşti până şi Automobile Craiova, companie care a deţinut Daewoo şi care acum este societate distinctă până când se realizează fuziunea stabilită în contractul de privatizare între Ford şi statul român. Pe listă figurează şi Compania de Apă, RAT Craiova sau RAADPFL, toate din subordinea municipalităţii. Acestea doar vor plăti impozitele către stat la ANAF, nu li se schimbă forma de organizare.

Alte firme redevin contribuabili mijlocii

Dacă pentru cei de mai sus anul 2009 a fost destul de bun pentru afaceri, există alte companii care au revenit de la Bucureşti, direct în urmărirea Fiscului doljean. Printre cele care se întorc de la anul în „grija“ Finanţelor doljene sunt Rucom, Dumagas Transport şi Simode, ca şi contribuabili mijlocii, după ce le-a scăzut anul trecut cifra de afaceri sub 70 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII