11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI: Incertitudinile subminează stabilitatea României

FMI: Incertitudinile subminează stabilitatea României

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că incertitudinile politice şi juridice subminează stabilitatea şi creşterea economică a României, amintind în acest sens de modificările referitoare la TVA şi impozitarea pensiilor şi de presiunile de schimbare a politicii salariale.
Jeffrey Franks a prezentat provocările cu care FMI s-a confruntat în această misiune de evaluare, precizând că s-a ajuns la un acord cu autorităţile în privinţa modului de soluţionare a acestora.
„Prima provocare a fost legată de arierate. În pofida plăţii unei sume semnificative pentru arierate la sfârşitul lunii septembrie, continuă să se menţină presiuni pe partea de cheltuieli, mai ales în sectorul de sănătate, presiuni ce riscă să conducă la arierate noi în viitor. Am convenit cu guvernul asupra unui număr de paşi suplimentari care să prevină o astfel de situaţie. Unul este acela de a asigura corespondenţa dintre alocarea bugetară şi obiectivele de cheltuieli ale guvernului, astfel încât să nu se mai acumuleze arierate. Altul este o listă cuprinzând măsuri de reformă a sectorului de sănătate, menite să sporească veniturile acestui sector, să diminueze cheltuielile şi să conducă la un mai bun control asupra serviciilor contractate“, a menţionat Franks.
Pe de altă parte, el a spus că autorităţile s-au angajat să realizeze ţintele de deficit stabilite pentru 2011 şi 2012, dar a ţinut să precizeze că unele dintre politicile de ajustare au fost contestate politic şi juridic, fapt ce a impus recalibrarea semnificativă şi frecventă a politicilor fiscale.
„A doua provocare a fost aceea de a încerca să soluţionăm incertitudinile legate de structură, ajustare fiscală pentru perioada următoare. Autorităţile se angajează în continuare total să realizeze ţintele de deficit stabilite pentru 2011 şi 2012, dar contestarea juridică şi politică a unora dintre politicile de ajustare a creat incertitudini şi a impus recalibrarea semnificativă şi frecventă a politicilor fiscale. Spre exemplu, modificările referitoare la TVA şi impozitarea pensiilor, presiunile constatate de modificare a politicii salariale şi a celei fiscale şi contestarea în justiţie a managementului economic raţional continuă să pericliteze cu regularitate procesul de elaborare a politicilor economice. Trebuie să menţionez că aceste incertitudini politice şi juridice subminează stabilitatea şi afectează creşterea“, a spus Franks.
Totodată, acesta a adăugat că FMI se aşteaptă ca reforma pensiilor să fie adoptată cât mai curând.
„A treia preocupare a fost aceea de a continua derularea programului de reforme structurale. Pentru că acest program se apropie de final, trebuie să ne asigurăm că sunt instituite măsurile convenite pentru a se garanta stabilitatea fiscală şi o mai bună creştere economică în viitor. Dintre acţiunile importante rămase ne aşteptăm ca reforma pensiilor să fie promulgată curând. Am ajuns la un acord final în ceea ce priveşte reforma sistemului de salarizare în sectorul public, a doua rundă a salarizării unitare, şi ne aşteptăm ca aceasta să intre în vigoare înainte de noul an bugetar. Autorităţile îşi continuă totodată reformele în domeniul administrării fiscale, cu accent special pe persoanele fizice cu averi mari“, a mai spus Franks.

Stabilitate la nivelul sistemului de taxe

Şeful misiunii FMI în România a declarat că modificările constante la nivelul sistemului fiscal nu sunt productive, iar autorităţile române trebuie să-şi menţină politica fiscală fără schimbări majore, măcar pentru anii următori, pentru a oferi stabilitate mediului de afaceri.
„Modificările constante la nivelul sistemului fiscal nu sunt productive. Noi încurajăm autorităţile să păstreze o anumită stabilitate. Autorităţile au luat o serie de măsuri foarte importante pentru a creşte veniturile şi a reduce cheltuielile (…) Recomandăm să nu existe modificări semnificative la nivelul sistemului de taxe, ce include şi acest TVA de 5%, care a fost din aprobat din greşeală în parlament“, a declarat Franks, întrebat fiind despre discuţiile purtate cu autorităţile române privind reducerea TVA, a contribuţiilor sociale şi creşterea salariului minim.
„Sfatul nostru (pentru autorităţi – n.r.) este acela de a-şi menţine politica, fără modificări mari, măcar pentru anii următori pentru a oferi stabilitate mediului de afaceri şi consumatorilor. Ei au nevoie de această stabilitate pentru a-şi face planuri de investiţii şi de consum pentru viitor. Vrem stabilitate la nivelul sistemului de taxe“, a adăugat Franks. În opinia acestuia, una dintre cheile succesului este aceea de a avea o strategie fiscală stabilă pe termen mediu.
Franks a mai spus că au fost purtate discuţii generale cu autorităţile despre posibile elemente ale unui nou acord succesor. „Am convenit că pe parcursul următoarei vizite, pe care o vom avea în ianuarie – februarie, vom purta negocieri complete cu privire la noul acord. Nu am discutat o sumă pentru un viitor acord“, a mai spus Franks.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII