8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza accentuează tendinţa de fraudă în mediul economic

Criza accentuează tendinţa de fraudă în mediul economic

În primele luni ale lui 2010, numărul angajatorilor doljeni depistaţi că încadrează personal fără forme legale a crescut cu aproape 120% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, când nu apăruseră încă primele semne ale crizei economice care avea să lovească România. „În perioada ianuarie-septembrie 2008, numărul angajatorilor depistaţi că foloseau muncă nedeclarată a fost de 145. În aceeaşi perioadă a lui 2009, numărul lor a fost de 299, pentru ca în primele nouă luni ale acestui an să ajungă la 318“, a declarat Constantin Durac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii riscă amenzi între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană care lucrează fără forme legale. În ceea ce priveşte numărul celor depistaţi fără forme legale de angajare, acesta a crescut în ultimii doi ani, ajungând luna trecută la 92, faţă de 16, în septembrie 2008.

Fenomenul de muncă la gri ia amploare

Pe fondul crizei economice, în paralel cu munca la negru, care a atras după sine amenzi de 1,428 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an (faţă de 670.000 în aceeaşi perioadă din 2009 şi 338.500 de lei în aceeaşi perioadă din 2008), angajatorii au optat şi pentru aşa-numita „muncă la gri“. Altfel spus, societăţile întocmesc contracte de muncă, le înscriu la ITM, dar nu le execută (nu le evidenţiază în statele de plată) şi nu plătesc dările către stat.  În plus, angajatorii stabilesc de comun acord cu salariaţii să-i încadreze cu salariul minim pe economie, dar în realitate le oferă mai mulţi bani. „Inspectorii ITM Dolj depun eforturi constante să depisteze aceste persoane, dar, fiind vorba despre o înţelegere între angajator şi angajat, este mai greu de depistat“, a mai spus Constantin Durac. Pentru că există o corelaţie între munca la negru şi munca la gri, având în vedere că prima s-a accentuat, şi cea de-a doua urmează aceeaşi tendinţă.

Semnale pozitive

Ceea ce este însă îmbucurător este faptul că în ultima jumătate de an numărul contractelor individuale de muncă înregistrate depăşeşte numărul deciziilor de încetare. „Din 2008 şi până în februarie 2010, fuseseră date afară mai multe persoane decât fuseseră angajate. Începând din martie 2010 şi până în prezent însă, numărul contractelor individuale de muncă (al angajărilor) s-a menţinut peste numărul deciziilor de încetare“, a precizat Constantin Durac, care a explicat că o astfel de situaţie nu a mai fost întâlnită din octombrie 2008. Cu toate acestea, având în vedere evoluţia comparativă a contractelor individuale de muncă înregistrate în perioada ianuarie-septembrie a anilor 2008, 2009 şi 2010, se observă că numărul contractelor înregistrate anul acesta se menţine sub numărul contractelor înregistrate în 2008. „În perioada ianuarie-septembrie 2008 au fost înregistrate peste 39.000 de contracte, în timp ce în acelaşi interval al anului trecut erau aproximativ 25.000, iar în primele nouă luni ale acestui an, 33.000“, a adăugat Constantin Durac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII