7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCăldură numai cu plata în avans

Căldură numai cu plata în avans

Furnizarea agentului termic pentru calafeteni în această iarnă se face numai cu plata în avans. Mulţi locuitori au declinat oferta, preferând să se descurce prin forţe proprii.

Locuitorii din Calafat vor primi căldură în această iarnă numai cu plata în avans, spune primarul oraşului, Mircea Guţă. Primarul susţine că administraţia locală a găsit soluţii pentru încălzirea apartamentelor din oraş, după ce uzina termică a fost desfiinţată în această primăvară: locuitorii vor beneficia de agent termic de la Roquette România SA – societate patronată de francezi, care a preluat fosta fabrică de amidon şi glucoză a oraşului. Totuşi, pentru a primi căldură trebuie îndeplinite mai multe condiţii: plata se va face în avans, la începutul fiecărei luni, iar jumătate din locatarii unei scări să se aboneze. „Am convenit cu cei de la Roquette să livreze agent termic populaţiei. Ei aveau două cazane pentru producerea aburului industrial, însă nu folosesc întreaga capacitate. În consecinţă, regia noastră de distribuţie va prelua agentul termic în instalaţii. Costurile sunt mai mult decât acceptabile. Dacă anul trecut costurile reale ale unei gigacalorii erau de peste 1.000 de lei, acum se ajunge la 350 de lei. Banii trebuie achitaţi înainte, pentru că furnizorii nu riscă să plătească păcura şi apoi să nu încaseze banii. S-a văzut că pe anii trecuţi noi am avut încasări sub 50%. De asemenea, trebuie ca jumătate din locatarii unei scări, cel puţin, să fie de acord să primească agent termic din reţeaua comună. Altfel, costurile per apartament nu mai sunt rentabile“, a precizat Mircea Guţă. Cu toate acestea, numai 12% din locuitorii cartierului Cobuz, cea mai mare aglomeraţie a oraşului, au fost de acord. Mulţi dintre ei au decis să se descurce prin forţe proprii, apelând la energia electrică pentru încălzire: fie
şi-au procurat calorifere electrice, fie centrale electrice. „Agentul termic va fi furnizat în cea mai mare parte în cartierul Traian şi la unităţile administraţiei publice locale. Acestea sunt condiţiile de furnizare pentru iarna 2010 – 2011, altfel nu se poate“, a mai spus Guţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII