5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele cu datorii, liber la fuziune sau divizare

Firmele cu datorii, liber la fuziune sau divizare

Guvernul a decis ca datoriile să nu mai fie un impediment în divizarea sau fuziunea firmelor cu condiţia ca acestea să ofere garanţii că vor achita creanţele către creditori, în caz contrar recurgându-se la executarea silită a debitorului.
Executivul a hotărât să modifice Legea societăţilor comerciale, astfel încât creditorii firmelor să nu mai blocheze divizarea sau fuziunea firmelor cu datorii, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, motivând decizia prin faptul că durata proceselor în care creditorii formulau opoziţie era foarte mare. „În prezent, în momentul în care o societate comercială doreşte să fuzioneze cu altă societate comercială sau doreşte să urmeze procedura divizării şi acea societate comercială are datorii către anumiţi creditori, aceştia pot să formuleze opoziţie în faţa instanţei de judecată şi procedura fuziunii este suspendată de drept. S-a constatat că, de multe ori, procesele durau un an, doi, trei, patru, situaţie în care fuziunea sau divizarea – care sunt recunoscute ca şi metode de reorganizare a unei societăţi comerciale – erau oprite“, a declarat Bica.
Pe de altă parte, firmele datornice trebuie să ofere garanţii creditorilor că vor fi achitate cu prioritate creanţele respective. „S-a mers pe ideea conservării drepturilor creditorului, în sensul că, în mod obligatoriu, societatea debitoare care urmează să fuzioneze sau să se dividă trebuie să constituie garanţii adecvate pentru creditor, astfel încât acesta să fie satisfăcut în drepturile sale şi să aibă garanţia că pe viitor îşi va recupera creanţa de la viitoarea societate“, a precizat Alina Bica. În cazul în care societatea debitoare nu va constitui aceste garanţii, atunci instanţa va permite începerea procedurii executării silite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS