29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZece măsuri luate de guvern pentru combaterea crizei

Zece măsuri luate de guvern pentru combaterea crizei

Premierul Emil Boc a prezentat ieri în parlament o listă de zece măsuri pe care guvernul le-a luat pentru a combate efectele crizei economice, în replică la criticile aduse de opoziţie.
Prima pe lista de măsuri a premierului figurează menţinerea cotei unice de 16%, secondată de neimpozitarea profitului reinvestit şi scutirea la plata contribuţiilor sociale a firmelor care angajează şomeri. Altă măsură enumerată vizează scutirea de la plata contribuţiilor sociale a firmelor şi angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, fără de care Boc a precizat că nivelul şomajului ar fi ajuns la peste 10%.
Totodată, pe lista lui Boc a mai figurat Programul „Prima Casă“, cu 25.799 de garanţii acordate, în valoare de peste un miliard de euro, dar şi Programul „Rabla“, cu 183.000 de maşini casate şi 35.000 de maşini noi. Mai mult, premierul a afirmat că în 2010 au fost acordate garanţii pentru IMM-uri în valoare de 643 de milioane de euro, fiind amânaţi de la efectuarea plăţilor către stat agenţii economici afectaţi de criză.
În ceea ce priveşte TVA, Boc a mai susţinut că s-a menţinut cota de 5% pentru construcţia de locuinţe sociale, dar şi compensarea TVA neplătit cu cel nerambursat. Ultima măsură de pe lista premierului a vizat eliminarea, comasarea sau reducerea a aproximativ 215 taxe şi tarife cu caracter nefiscal.
„Se spune că nu am făcut nimic pentru mediul de afaceri. (…) Dacă România nu avea acordurile internaţionale prin care să consolideze rezerva valutară a BNR şi cursul ar fi fost de 5, 6 sau mai mare, care era situaţia firmelor din România? Care era situaţia cetăţenilor care au credite în valută? Am făcut un efort, am încheiat un acord cu organismele internaţionale, am realizat un parteneriat şi cu BNR pentru corelarea politicilor monetare cu cele fiscale şi banii de la FMI merg în proporţie mare la BNR, pentru consolidarea rezervei valutare şi pentru menţinerea unui curs echilibrat euro-leu“, a mai susţinut Boc.

Boc: Dacă avea viziune, Vlădescu nu propunea menţinerea stimulentelor…

Premierul Emil Boc a declarat tot ieri că, dacă fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, ar fi avut încă din ianuarie o viziune privind restrângerea cheltuielilor bugetare şi ar fi comunicat-o în guvern, nu ar mai fi avut loc reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.
„Mie îmi pare rău că domnul Vlădescu se angajează într-o asemenea discuţie. Nu pot totuşi să nu-i răspund, dacă Domnia sa a provocat o asemenea dezbatere. În primul rând avea la dispoziţie calea demisiei dacă nu ar fi fost de acord cu vreo măsură promovată de guvern sau nepromovată de guvern la solicitarea Domniei sale, ori nu a fost cazul, după cum ştiţi“, a spus premierul ieri, solicitat să comenteze afirmaţiile făcute de fostul ministru al finanţelor vizând capacitatea sa de a înţelege problemele economice.
„În al doilea rând, l-aş întreba, dacă era vorba de viziune şi de capacitatea de înţelegere a crizei şi  economiei, cum a fost posibil ca în ianuarie să permită în buget plata celui de-al treisprezecelea salariu, a primelor de vacanţă, a altor stimulente, iar după câteva luni să vină cu reducerea cu 25% a salariilor. Dacă ar fi avut o asemenea viziune şi mi-ar fi comunicat-o, fiţi convinşi că nu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru că din timp am fi luat măsurile de eliminare al celui de-al treisprezecelea salariu, a stimulentelor, a primelor de vacanţă, astfel încât să nu fi fost în situaţia de a reduce salariile bugetarilor“, a completat Emil Boc.
Primul-ministru a arătat că i-a spus acest lucru ministrului Vlădescu şi în guvern, iar dacă ministrul ar fi avut o viziune privind restrângerea cheltuielilor bugetare încă de la începutul anului, ar fi trebuit să atragă atenţia asupra faptului că nu trebuie ca în buget să fie cuprinse în continuare stimulente şi prime de vacanţă.
În plus, Boc a precizat că Sebastian Vlădescu nu a fost în stare nici să vină cu o alternativă la impozitul minim, în cele opt luni de mandat. „Domnul Vlădescu a deschis această discuţie. Eu nu aş fi dorit să facă obiectul dezbaterii acest subiect, dar sunt obligat să o fac. Pe de altă parte, de la începutul mandatului i-am cerut să regândească impozitul minim. Iată că a plecat după opt luni şi nu a reuşit să vină în guvern cu un proiect de regândire a impozitului minim, lucru pe care sunt convins că îl va face noul ministru“, a subliniat Emil Boc.
Fostul ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat, într-un interviu pentru Pro TV, că premierul Emil Boc are o „înţelegere limitată“ a economiei pe timp de criză şi că remanierea lui s-a produs în ciuda susţinerii de care se bucura din partea şefului statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII