13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSemestru negru pentru sistemul bancar

Semestru negru pentru sistemul bancar

Aproape toate instituţiile financiare au raportat o scădere a profitului din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, care au avut un impact negativ major. Conform unor date BNR, sistemul bancar a avut o pierdere de 234 de milioane de lei.

Cele mai importante bănci de pe piaţa românească au raportat în primul semestru profituri în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Chiar dacă instituţiile şi-au diminuat provizioanele, acestea au acordat în continuare credite, dar cu o mai mare atenţie şi cu garanţii mai mari. Astfel, profitul net consolidat după impozite şi plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scăzut în primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane de lei, în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, generate de contracţia economiei, care a avut un impact negativ major asupra clienţilor. Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite şi sume de plătit în avans au totalizat 974,7 milioane de lei, în urcare cu 24,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, profitul operaţional al grupului a urcat în primul trimestru cu 19,8%, la 1,63 miliarde de lei, fiind rezultatul unui avans al venitului operaţional. Evoluţia portofoliului de credite a fost influenţată de nivelul creditelor neperformante, care s-au menţinut la un nivel „suportabil“, de 14,7% din portofoliul de credite, deşi au urcat de la 13,1% la sfârşitul anului 2009.

BRD a raportat un profit net în scădere cu 13,7%

Profitul net al BRD – Groupe Société Générale (BRD) a scăzut cu 13,7% în primul semestru, la 366,9 milioane de lei (88,5 milioane de euro), de la 425,2 milioane de lei în intervalul similar din 2009, iar activele au crescut cu 4,9% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 48,6 miliarde de lei. Costul net al riscului a crescut în ianuarie – iunie cu 53,9%, la 628 de milioane de lei (151 de milioane de euro), comparativ cu 408 milioane de lei în acelaşi interval din 2009. „Activitatea băncii este afectată de prelungirea crizei economice, care se traduce în mediul bancar printr-un ritm scăzut al cererii de produse bancare, respectiv printr-un nivel ridicat al costului net al riscului“, a declarat în raport preşedintele director general al BRD, Guy Poupet.
Banca a consemnat un venit net bancar de 1,75 miliarde de lei (422 de milioane de euro), cu 7% mai mare decât în primele şase luni din 2009. Volumul total al creditelor acordate clientelei în perioada analizată a crescut cu 7,1% faţă de sfârşitul lunii iunie din 2009, la 34,45 miliarde de lei.

Scădere de 18% şi pentru UniCredit Ţiriac Bank

Totodată, şi profitul net al UniCredit Ţiriac Bank a scăzut în primul semestru cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut, la 148 de milioane de lei (36 de milioane de euro), conform IFRS, dar câştigul calculat potrivit standardelor româneşti de contabilitate, RAS, a fost de 4 ori mai mic, la 31 de milioane de lei. Banca a înregistrat în primele şase luni venituri de 657 de milioane de lei (158,4 milioane de euro), în creştere cu 10% faţă de intervalul similar din 2009, în timp ce şi-a menţinut cheltuielile operaţionale. Profitul operaţional net al băncii a urcat cu 18% în perioada ianuarie – iunie 2010, acoperind de 1,9 ori provizioanele nete pentru credite. „Primele şase luni ale acestui an au reconfirmat tendinţa înregistrată în primul trimestru, în condiţiile în care cererea pe piaţă a rămas redusă, iar costul riscului a continuat să crească“, este de părere directorul general al instituţiei de credit, Răsvan Radu.
Raiffeisen Bank a reuşit
să-şi înjumătăţească provizioanele şi Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru cu un profit net de 49,98 milioane de euro, în scădere uşoară, cu 5%, faţă de câştigul din ianuarie-iunie 2009, banca reducându-şi la jumătate costurile cu provizioanele pentru credite îndoielnice şi pierderi, de la 43,79 milioane de euro la 22,67 milioane de euro. În primele şase luni ale anului trecut, Raiffeisen Bank a avut un câştig net de 52,6 milioane de euro. Profitul operaţional al băncii a fost în perioada analizată de 83,8 milioane de euro, în scădere cu 21% faţă de nivelul de 106,2 milioane de euro din primul semestru al anului trecut. Venitul net al băncii a scăzut în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 12%, până la 210,4 milioane de euro, ca urmare a diminuării veniturilor obţinute din activitatea de trezorerie. „Chiar dacă ne-au scăzut veniturile în ultimul an cu 12%, am reuşit să controlăm costurile: provizioanele s-au redus mult, am administrat mai eficient toate componentele de cheltuieli, reuşind să rămânem profitabili“, declara Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.
Creditele acordate clienţilor au depăşit 2,7 miliarde de euro, în creştere cu 6,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

OTP Bank a pierdut peste şapte milioane
de euro

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 2,1 miliarde de forinţi (7,3 milioane de euro) în primul semestru, din cauza creşterii costului riscului şi a condiţiilor economice dificile, care ar putea afecta şi următoarele trimestre, potrivit raportului grupului ungar OTP. Pierderea din prima jumătate a anului provine integral din trimestrul al doilea, după ce OTP Bank România a încheiat primele trei luni cu profit zero. În prima jumătate a anului trecut, banca avea un profit consolidat după taxe de 561 de milioane de forinţi. Costul riscului aproape s-a triplat în România, împingând operaţiunile băncii pe roşu. Totodată, venitul operaţional a urcat în trimestrul al doilea cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 40% faţă de trimestrul anterior. Astfel, pe fondul unei evoluţii mai slabe a creditelor, raportul dintre credite şi depozite a scăzut cu 53%, la 285%.  

Profitul BT a crescut
de trei ori

Banca Transilvania a avut în primul semestru un profit net de 33,21 milioane de lei, de trei ori mai mare faţă de rezultatul din perioada similară a anului precedent, când a obţinut un profit net de 11,06 milioane de lei, în scădere cu 90% faţă de exerciţiul financiar precedent, după ce a constituit provizioane de 22 de milioane de lei. În plus, profitul brut operaţional înainte de provizionare s-a majorat în primele şase luni cu 68%, la 390 de milioane de lei, de la 233 de milioane de lei, în condiţiile în care venitul operaţional a fost cu 27% mai mare, de 726 de milioane de lei. „Ne-am concentrat pe găsirea de soluţii adecvate cererii clienţilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicită fonduri europene, dar şi a unor produse noi“, declara directorul general al băncii, Robert Rekkers.

Un produs pe zi

CEC Bank oferă un credit special destinat proprietarilor de locuinţe care doresc să îşi reabiliteze termic imobilele. Dobânda este subvenţionată integral de stat. Perioada de acordare a creditului este de maximum cinci ani. Banca nu percepe nici un alt comision, inclusiv comision de neutilizare sau rambursare anticipată.

Pierdere netă de 234 de milioane de lei

Rezultatele financiare cumulate ale băncilor indică după primele şase luni o pierdere netă de 234 de milioane de lei (55 de milioane de euro), comparativ cu un uşor câştig, de 90 de milioane de lei, în primul semestru de anul trecut, informează Mediafax. Provizioanele constituite de bănci însumau 20,2 miliarde de lei, cu aproape 80% mai mari faţă de valoarea din iunie 2009. După primele şase luni, creditele restante şi îndoielnice s-au ridicat la 16,2 miliarde de lei, mai mult decât dublu faţă de nivelul de la mijlocul anului trecut şi cu 56% peste valoarea din decembrie 2009. Potrivit datelor centralizate de BNR, la finele lunii mai, sistemul bancar înregistra o pierdere de 204 milioane de lei (aproape 49 de milioane de euro), situaţie care s-a regăsit şi în luna mai a anului trecut, când pierderea s-a ridicat la 228 de milioane de lei. Anul trecut, sistemul bancar a înregistrat un profit net de 815 milioane de lei (200 de milioane de euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au încheiat exerciţiul financiar pe plus, iar 20 de bănci au raportat  pierderi.

Top 10 bănci, după cota de piaţă din 2009, pe baza activelor:

Locul 1: BCR – 19,1%
Locul 2: BRD – 14%
Locul 3: Volksbank – 6,6%
Locul 4: Alpha Bank – 6,4%
Locul 5: CEC Bank – 6,3%
Locul 6: UniCredit Ţiriac Bank – 6,1%
Locul 7: Raiffeisen Bank – 6,1%
Locul 8: Banca Transilvania – 5,9%
Locul 9: Bancpost – 4,5%
Locul 10: ING Bank – 3,4%
Sursa: BNR

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII