14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii au dat leii pe valută

Doljenii au dat leii pe valută

Îmbătaţi de mirajul creşterii cursului de schimb al valutelor obişnuite, în luna iunie, doljenii au făcut permutări în conturile de depozite bancare, schimbând leul cu euro sau dolari. Datele publicate de BNR indică o scădere a depozitelor în lei şi o creştere spectaculoasă a celor în valută, în decurs de numai o lună.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat recent datele aferente lunii iunie, unde se observă un comportament atipic al populaţiei din Dolj în ceea ce priveşte depozitele bancare deţinute. Se observă că, în decurs de numai o lună, depozitele la termen ale populaţiei Doljului, exprimate în moneda naţională, au scăzut vertiginos. În acelaşi timp, au crescut destul de mult depozitele în valută. Potrivit BNR, depozitele populaţiei în lei au scăzut în iunie faţă de luna mai cu 17 milioane de lei, în timp ce depozitele doljenilor în valută au crescut, în aceeaşi lună, cu 33 de milioane de lei faţă de luna precedentă.
O posibilă explicaţie ar fi aceea că doljenii şi-au retras leii din bănci şi i-au schimbat în valută datorită cursului ridicat al euro şi dolarului, din acele perioade.
„Din cauza cursului de schimb s-au făcut astfel de permutări ale economiilor. Oamenii credeau că va creşte cursul leu/euro la 5-6 lei pe un euro, din cauza zvonurilor apărute în piaţă şi pur şi simplu au vrut să-şi protejeze economiile, transferându-le din lei în valută“, a spus pentru GdS un bancher craiovean. În iunie, cursul valutelor a „explodat“. Cursul oficial al dolarului s-a menţinut la 3,4 lei, culminând la 30 iunie la 3,5617 lei pentru un dolar, potrivit BNR, în urcare de la un curs de 3,39 lei pentru un dolar la 31 mai. De asemenea, euro depăşise 4,3 lei, ajungând la sfârşitul lunii iunie la 4,3688 lei pentru un euro, în urcare de la 4,17 lei pe un euro la finele lunii mai. Evoluţia bună a valutelor este posibil să-i fi determinat şi pe doljenii care nu aveau depozite bancare să fi investit leii ţinuţi la saltea în valute şi să-i fi plasat în bănci. Aşa s-ar explica şi creşterea cu 33 de milioane de lei a depozitelor în valute (exprimate de BNR tot în lei, pentru facilitarea calculelor). Fenomenul cursului valutar în creştere pare să fi cuprins şi agenţii economici doljeni care în iunie şi-au majorat depozitele în valută cu 3,4 milioane de lei faţă de luna precedentă.

Impozitul pe dobândă i-a speriat pe craioveni

Altă explicaţie a scăderii depozitelor în lei şi a creşterii celor în valută ar fi aceea că oamenii şi-ar fi putut schimba economiile din lei în euro de teama impozitului pe dobânda bancară care urma să se introducă şi chiar s-a introdus de la 1 iulie. Bancherii confirmă şi această logică. „Probabil, oamenii s-au speriat că le vor fi impozitate dobânzile la economii şi au preferat în mod nejustificat să retragă banii deţinuţi sub formă de depozite. Este posibil ca acei lei să fi fost preschimbaţi în dolari sau euro. Dar tot le vor fi impozitate câştigurile cu 16%, însă ei speră la câştiguri din variaţia de curs“, a spus alt bancher craiovean.
Panica se instalase de mult printre deţinătorii de depozite bancare în lei. Mulţi dintre aceştia, în special pensionari craioveni, înţeleseseră greşit în lunile mai-iunie că le vor fi impozitate depozitele cu totul, după cum au confirmat pentru GdS, la vremea respectivă, unii manageri de bănci. Panica s-a instalat repede în piaţă, iar tendinţa multora a fost să renunţe la depozitele în lei, pentru a-şi ţine economiile în euro sau alte valute. În realitate, statul impozitează doar câştigul din depozite. Adică doar dobânda pe care omul o câştigă pentru faptul că îşi păstrează banii în bancă este impozitată cu 16% şi nu întregul depozit. Se pare că unii au pus în practică temerile în iunie şi şi-au transformat depozite în lei în depozite în valută, ajutaţi şi de creşterea spectaculoasă a cotaţiilor euro şi dolar în comparaţie cu leul românesc.  

Au crescut şi restanţele la creditele în valută

Tot în luna iunie, datele publicate de BNR au arătat un comportament atipic al populaţiei şi agenţilor economici din Dolj în profil teritorial. Dacă până în luna mai creşteau periodic restanţele populaţiei şi ale firmelor către bănci, în special la creditele în lei, în luna iunie au crescut vertiginos restanţele la împrumuturile în valută. Cifrele publicate de BNR arată că într-o singură lună restanţele la creditele în valută au urcat cu 21,6 milioane de lei.
„Influenţa destul de mare a creditelor restante în valută vine de la firme. Credite mari în valută contractate anterior de agenţi economici nu au mai putut fi rambursate la termen. Nu putea să aibă populaţia o astfel de influenţă într-o singură lună, ci firmele cu împrumuturi mari în valută“, a spus un specialist de pe piaţa bancară doljeană. Practica bancară a arătat că, de regulă, împrumuturile în valută contractate de populaţie erau cele mai sigure, pentru că multe sunt credite ipotecare, iar oamenii fac tot posibilul să-şi achite ratele la timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS