12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe 19 ani - povestea AIESEC

De 19 ani – povestea AIESEC

Sunt tineri, studenţi la centrul universitar craiovean, care au înţeles că implicarea în diverse proiecte încă din primul an de facultate îi ajută să se formeze, le deschide oportunităţi, le oferă şansa de a colabora cu firme importante, de a căpăta experienţă atât în ţară, cât şi în străinătate. AIESEC Craiova are 60 de membri, iar anual recrutează noi şi noi tineri dornici să înveţe.

În această săptămână, AIESEC Craiova sărbătoreşte 19 ani de la înfiinţare.
Organizaţia studenţească din Craiova face parte dintr-o platformă internaţională de oportunităţi recunoscută de ONU ca fiind cea mai mare pe plan mondial şi care are o istorie de 61 de ani în formarea viitorilor lideri şi oferirea de stagii internaţionale de practică. Comitetul local din Craiova a fost cel de-al doilea înfiinţat la nivel naţional, în 1991, şi a avut un impact deosebit în mediul social şi economic local de-a lungul evoluţiei sale. În cei 19 ani de existenţă, membrii acestei organizaţii se pot lăuda că au reuşit să schimbe mentalităţi şi destine, colaborând cu companii de renume, cu instituţii publice şi alte organizaţii importante din mediul local, şi nu numai. În acest an, cei 60 de tineri desfăşoară patru proiecte extrem de importante: Meducation, Learn to Change the Future, We Can do Bussiness şi Youth Academy.
„De 19 ani realizăm proiecte, oferim şanse la dezvoltare personală şi profesională, iar povestea de succes continuă cu acelaşi entuziasm ca în prima zi. AIESEC mi-a deschis ochii către lume, către asumarea iniţiativei, către oferirea de oportunităţi. Reprezintă cea mai bună modalitate în care îţi poţi petrece anii studenţiei“, a spus Alexandra Florescu, preşedinte AIESEC Craiova.
Cei 60 de membri care coordonează această organizaţie sunt tineri plini de iniţiativă, care desfăşoară anual în jur de şapte proiecte şi cinci conferinţe locale. În 2009, AIESEC Craiova s-a bucurat de recunoaşterea activităţilor şi rezultatelor la nivel naţional primind şase premii: „Premiul de Excelenţă“ oferit de RBS România pentru rezultatele remarcabile în cadrul proiectului „Învaţă să schimbi viitorul 2009“, „Cel mai bun proiect bazat pe Exchange“ pentru acelaşi proiect, „Cel mai bun program de leadership“, „Sustenabilitate financiară“, „Cultură de Excelenţă“ şi pentru „Performanţă în cadrul programului Exchange“.

„Nu aş schimba nimic din drumul parcurs, nici măcar micile eşecuri pe care le-am întâmpinat…“

Experienţa pe care o poţi căpăta integrându-te într-o organizaţie studenţească este memorabilă, povestesc membrii AIESEC Craiova, care te pregăteşte pentru viaţă sub toate aspectele sale.
„Sunt zile în care ai mult de lucru, dar nu simţi oboseala pentru că faci totul din pasiune şi ai alături oameni cu o viziune comună care te sprijină şi te determină să mergi mai departe, depăşind obstacolele şi bucurându-te de realizări, iar acesta este încă un beneficiu pe care AIESEC ţi-l oferă – prietenii care se nasc într-o clipă şi durează toată viaţa. Nu aş schimba nimic din drumul parcurs, nici măcar micile eşecuri pe care le-am întâmpinat pentru că şi ele au contribuit la formarea personalităţii mele, uneori chiar mai mult decât rezultatele pozitive. Sunt mândră că am contribuit la creşterea organizaţiei şi la un impact pozitiv în mediul local, de aceea încurajez orice student care vrea mai mult să încerce experienţa unică oferită de această organizaţie“, a spus Roxana Mărgineanu, purtător de cuvânt AIESEC Craiova.

Au învăţat să-şi depăşească limitele

„Am intrat în AIESEC în toamna lui 2009 şi încă de la început am realizat oportunităţile pe care mi le poate aduce voluntariatul. Am reuşit însă să-mi depăşesc aşteptările, am căpătat o experienţă desăvârşită şi prieteni foarte apropiaţi. Am învăţat aici resurse umane, am învăţat cum se face o vânzare, am învăţat cum să îmi depăşesc teama de a vorbi în public, iar acum am reuşit să susţin o prezentare în faţa a 60 de persoane. Dar cel mai important lucru a fost şansa de a lucra în echipă şi de a coordona una. Am cunoscut oameni pe care mă pot baza în orice moment, oameni care m-au inspirat, oameni de la care am învăţat extrem de multe. Pe scurt, toată această muncă din timpul studenţiei mi-a oferit oportunitatea de a deveni o versiune mai bună a ceea ce eram, de a-mi depăşi limitele şi de a încerca întotdeauna să obţin mai mult de la mine“, a povestit Alexandra Coandă, coordonator recrutare.

După numai o jumătate de an, a avansat în cadrul organizaţiei

Pentru Adrian Vintilă, vicepreşedinte relaţii externe la AIESEC Craiova, implicarea în astfel de proiecte pentru liceeni şi studenţi l-a ajutat să se descopere: „Sunt student, anul II, la Facultatea de Matematică-Informatică. Odată cu intrarea la facultate, viaţa mea s-a schimbat radical. Am încercat să caut cât mai multe alternative şi oportunităţi de învăţare, dar şi de distracţie. Plăcându-mi voluntariatul şi ştiind că activitatea de voluntar are un cuvânt foarte important de spus într-un CV european, am căutat ceva care să îmbine toate aceste lucruri şi care speram să îmi schimbe anii studenţiei. Mergând într-o pauză prin universitate, am zărit un afiş care mi-a făcut cu ochiul. Era al celor de la AIESEC Craiova, care anunţau că doresc să recruteze noi membri. Am zis de ce nu şi am completat formularul de aplicare, participând apoi la procesul de selecţie şi după nici două săptămâni am devenit membru. La început am fost puţin sceptic, neînţelegând foarte bine, chiar dacă eram obişnuit cu munca de voluntar, de ce nişte studenţi preferă să petreacă ore bune în sediul organizaţiei, muncind din greu pentru diferite proiecte, decât să facă orice altceva. Apoi, atras fiind de domeniul vânzărilor şi vrând să fac ceva total diferit de domeniul meu de studiu de la facultate, am intrat în Departamentul Relaţii Externe“. A început de la statutul de membru, iar după numai o jumătate de an – la cel de Team Leader, ajungând să conducă o echipă de cinci membri, iar astăzi din zece membri.
Alex Popescu, vicepreşedinte comunicare în cadrul organizaţiei, este unul dintre membrii care s-au alăturat oarecum târziu echipei, din dorinţa de a beneficia de un stagiu de practică în străinătate. Era deja student în anul III la facultate: „Am rămas surprins de modul în care oamenii pe care i-am întâlnit, de aceeaşi vârstă cu mine, vorbeau în faţa a 50-60-100 de persoane fără nici o problemă, despre vânzări, proiecte, finanţări, campanii de promovare. Am fost în comitetele de organizare a numeroase proiecte locale cu teme precum antreprenoriatul, traininguri şi ecologia, am organizat conferinţe locale, regionale şi naţionale, am întâlnit zeci de străini din toate colţurile lumii, iar acum coordonez o echipă de 20 de persoane“.

Cel mai important proiect al AIESEC Craiova – pe teme de ecologie

În prezent, cei 60 de tineri muncesc la cel mai important proiect al lor, care se desfăşoară în colaborare cu zece stagiari străini din şase ţări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Moldova, Brazilia, Letonia. Cunoştinţe de ecologie şi internaţionalism, acestea sunt cuvintele-cheie care definesc proiectul şi care au un impact deosebit în mediul local. AIESEC Craiova a identificat nevoia de educare a cetăţenilor în ceea ce priveşte reciclarea şi a găsit o soluţie prin amplasarea unor corturi pentru materiale reciclabile în centrul oraşului. Tot în acest an, peste 250 de elevi craioveni din zece licee au beneficiat de traininguri şi activităţi practice pe teme ca dezvoltarea personală şi interculturalitatea. Datorită colaborării cu Universitatea din Craiova, activităţile, trainingurile şi workshopurile au fost facilitate nu numai de stagiari străini, veniţi în România prin intermediul programului „Exchange“ precum Menelaos Papakosmas din Grecia, dar şi prin programul Erasmus precum Shamiso Marange, studentă la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, care au acceptat provocarea de a se implica în astfel de proiecte în afara orelor de curs. Datorită parteneriatului dintre AIESEC Craiova şi Sindicatul Studenţilor Medicinişti, zece studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie pot beneficia în perioada 15 iulie – 30 septembrie de un stagiu recunoscut ca practică internaţională. Stagiile în care vor pleca vor avea activităţi care se pliază pe ceea ce învaţă la facultate (lucrul cu persoanele seropozitive, mod de viaţă sănătos).

AIESEC în peste 1.700 de universităţi
Prezent în mai mult de 1.700 de universităţi, în peste 108 de ţări şi teritorii, AIESEC oferă membrilor săi anual 470 de conferinţe, 5.500 de stagii de practică plătite în străinătate şi peste 7.700 de poziţii de leadership.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII